Kokosová voda a její přínosy pro zdraví. Proč ji mít po ruce (hlavně v létě)?

Shutterstock
|
21. 07. 2024
|
Když je horko, člověk se přirozeně potí a víc než kdy jindy přichází o vitamíny a minerály i jiné důležité látky. Doplnit je můžeš klasickým iontovým nápojem… Nebo třeba kokosovou vodou!

Fitness obchody ji prodávají, influenceři (a influencerky) ji propagují. Není to ale jen reklama na něco, po čem za chvíli neštěkne ani pes. Kokosová voda je ideální nápoj do horkých letních dní a tělo ti za ni poděkuje i během dní, kdy jsi hodně aktivní.

Nejde o kokosové mléko

Pozor, možná tě napadlo, jestli není kokosová voda to samé co kokosové mléko. A není. Kokosovou vodu dostaneš z mladého, ještě zeleného kokosu, který na stromě zraje 5–7 měsíců (tenhle údaje se v různých zdrojích dost liší).

Čistou tekutinu získáš rozseknutím kokosu a jednoduchým vylitím. Oproti tomu – aby vzniklo kokosové mléko, je potřeba rozemlít dužinu kokosu a smíchat ho s vodou.

Asi 95 % kokosové vody je čistá voda, zbytek je pak funkčním mixem sacharidů a trošky bílkovin (a téměř žádného tuku). Nejdůležitější jsou ale látky, o kterých si řekneme vzápětí.

Kokosová voda: účinky a prospěšnost

Kokosová voda se čím dál častěji používá jako přírodní iontový nápoj. Obsahuje totiž překvapivě vysoké množství antioxidantů i vitamínů a minerálů, které ztrácíš pocením (v horku, po saunování nebo sportu) nebo třeba během průjmového onemocnění. Kokosová voda tě dokáže kvalitně hydratovat a dodat ti ztracené potřebné látky.

Obsahuje především draslík, ale taky fosfor, hořčík a sodík, dál pak vitamín C a B1. Důležitou roli tu ale hrají i polyfenoly, látky s antioxidačními a protizánětlivými účinky, které se hodí při infekcích nebo úrazech. Připomínáme, že antioxidanty prokazatelně pomáhají jako prevence i podpora léčby v boji s rakovinou a zamezují předčasnému stárnutí buněk.

Kokosová voda prospívá i našim střevům, a to díky přítomnosti bakteriím rodu Bifidobacteria a Lactobacillus. Zmínit musíme ještě aminokyseliny, cytokiny a enzymy.

shutterstock_2048744906.jpg

Kokosová voda není totéž co kokosový olej.
Shutterstock
Kokosová voda dokáže pěkně hydratovat. Proto se hodí v létě, ale i po sauně nebo sportu.

Nevýhody a rizika kokosové vody

Stejně jako se všemi ostatními věcmi na světě, ani s kokosovou vodou se to nesmí přehánět. Nadměrná konzumace ti může rozházet hladinu elektrolytů v těle. Objevit se může i alergická reakce na samotnou kokosovou vodou. S lékařem by ses o její konzumaci měla poradit, pokud jsi těhotná nebo máš potíže s ledvinami.

Takže pozor, 2 šálky denně maximálně jako zpestření pitného režimu. Víc ne!

Jak si kokosovou vodu dopřát?

Pokud chceš kokosovou vodu ochutnat, určitě ji nejdřív zkus samotnou. Je jemně sladká a většinou chutná. Seženeš ji v nejrůznějších balení, a dokonce i ochucenou, například s příchutí manga. Pak, pokud ji budeš chtít využít v kuchyni, z ní můžeš dělat smoothie, vařit s ní polévky nebo omáčky, případně s ní míchat alko i nealko drinky. Dá se v ní vařit i rýže, které přidá jemně exotický kokosový nádech.

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • webmd.com/diet/health-benefits-coconut-water
  • doplnvitamin.cz/clanky/kokosova-voda-a-jeji-prinos-pro-zdravi/
  • cs.wikipedia.org/wiki/Kokosov%C3%A1_voda
Tagy: 
Související články