Stopička řízného nápoje zahřeje i v těch největších mrazech. Potěš své milované a obdaruj je vlastnoručně vyrobeným likérem. Nezapomeň ale na jednu či dvě lahvinky i pro sebe!
Jen si výrobu téhle tekuté dobroty správně načasuj. Pokud likér obsahuje mléko a smetanu, spotřebuj ho do 2 týdnů a skladuj v lednici. Naproti tomu držákům, kteří smetanu neobsahují, prospěje delší odležení a mimo lednici, hravě zvládnou i měsíc.
Pár tipů, než se pustíš do tvorby
- Množství alkoholu si vždycky uprav podle vlastních chuťových preferencí. Záleží, jak chceš mít likér silný.
- Vždycky používej co nejkvalitnější suroviny, ať už jde o čokoládu, nebo samotný alkohol. Jen tak může být výsledek skvělý, poctivý a chutný.
- Lahve na uchovávání likéru doporučujeme skleněné, šroubovací, korkové nebo s patentním uzávěrem a aspoň půllitrové, protože i po těch se jenom zapráší.
- Domácí likér je perfektní dárek. Lahev s ním pěkně ozdob a daruj ho pod stromečkem!
Tak jdeme na to, zn.: upíjení povoleno!
Karamelový likér
Sladký a omamný karamelový likér, to je prostě láska. Výborně chutná samotný i k odpolednímu kafíčku nebo večerní sladké tečce.
Co potřebuješ: 400 ml smetany ke šlehání, 300 ml brandy nebo rumu, 300 g karamelového kondenzovaného mléka, lžičku vanilkového extraktu, špetku skořice, lžíci silné rozpustné kávy
Jak na to?
- Výroba je víc než snadná. Všechny ingredience společně prošlehej a vzniklý nápoj přelij do lahví.
- Hotový likér chovávej v ledničce. A pokud chceš později zažít nebe v puse, přelij karamelovým likérem kopeček vanilkové zmrzliny. Ach!
Zázvorový likér
Zázvor byl už ve starověku považován za výjimečný kořen a jeho léčivých účinků využíváme dodnes. Večerní štamprle dokáže ochránit před kdejakým bacilem.
Co potřebuješ: 700 ml vodky, 125 g zázvoru, 125 g medu, citrón
Jak na to?
- Oloupaný a na kostičky nakrájený citron vlož do větší sklenice, zalij ho vodkou a přidej med i čerstvě nastrouhaný zázvor.
- 3 dny nech louhovat.
- Přeceď přes velmi jemné sítko do čistých lahví.
Čokoládový likér
Jak je známo, čokoláda dokáže navodit pocit štěstí, působí jako přírodní antidepresivum a zlepšuje paměť. Přidej ji do likéru a získáš tak kouzelný elixír s neodolatelnou chutí.
Co potřebuješ: 400 ml smetany ke šlehání, 50 ml mléka, 100 g kvalitní tmavé čokolády, 100 g moučkového cukru, lžičku skořice, 200 ml hnědého rumu
Jak na to?
- Smetanu spolu s mlékem nalij do hrnce a na mírném ohni ji přiveď k varu.
- Přidej čokoládu rozlámanou na kousky.
- Jakmile se čokoláda rozpustí, přidej i zbylé ingredience a důkladně promíchej.
- Přes jemné sítko přeceď do čistých lahví.
shutterstock_1022330671.jpg
Brusinkovopomerančový likér
Svěží likér, ve kterém ucítíš příjemnou chuť brusinek a pomeranče jako bonus spoustu léčivých účinků, takže poslouží i jako prevence před zimními nemocemi.
Co potřebuješ: 700 ml vodky, 2 bio pomeranče, 500 g zlatých rozinek, 300 g sušených brusinek, 400 g třtinového cukru, 2 lžičky směsi koření z mleté skořice, sušeného zázvoru, koriandru, strouhaného muškátového květu a hřebíčku
Jak na to?
- Ve velké sklenici smíchej šťávu z pomerančů s alkoholem.
- Přidej rozinky, nasekané sušené brusinky, cukr, směs koření i slupky od pomeranče.
- Důkladně promíchej, sklenici uzavři a nápoj nech 2 týdny louhovat.
- Přes jemné sítko přeceď do čistých lahví.
Kokosový likér
Za okny mráz, ale i tak se můžeš snadno přenést do horkého dne na pláži. Zavři oči a usrkávej kokosový likér á la Malibu.
Co potřebuješ: 400 ml kokosového mléka, 120 g strouhaného kokosu, 100 g moučkového cukru, 400 ml kokosového krému (lze nahradit smetanou), 70–150ml bílého rumu (množství zvol podle chuti)
Jak na to?
- V kokosovém mléku krátce povař strouhaný kokos.
- Po zchladnutí rozmixuj, přidej moučkový cukr a kokosový krém nebo smetanu.
- Vmíchej bílý rum a nech přes noc odležet.
- Likér přeceď přes jemné sítko do čistých lahví.
shutterstock_2072938985.jpg
Tak který likér vyzkoušíš? A myslíš, že zbyde i na ostatní?
Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2
Autor článku: redakce