Damiána je poklad. Afrodiziakum, které zklidňuje mysl i podrážděné trávení

Shutterstock
|
11. 07. 2024
|
Damiány si cenily už dávné domorodé kmeny v Mexiku a Střední Americe jako ženského afrodiziaka. Tobě ale může klidně pomoct vyrovnávat se se stresem.

Damiána (pastala rozprostřená nebo taky Turnera diffusa) totiž pomáhá na spoustu věcí a jejích slibovaných afrodiziakálních účinků si možná ani nevšimneš. Neodmyslitelně patří k některým domorodým magickým rituálům, a to díky své schopnosti navozovat duševní pohodu.

Co je damiána a jak vypadá?

Damiána je nízký keř, jenž dorůstá do výšky 1–2 metry. Má drobné, krásně voňavé listy a žluté květy, které voní podobně jako heřmánek.

Roste na suchých, kamenitých půdách a je typická pro teplé klima – svůj původ má sice v Mexiku, Jižní Americe nebo americkém Texasu, dneska už se ale pěstuje i v Africe. Daří se jí v pouštích a savanách.

Pokud jsi nadšená pěstitelka, můžeš si ji zkusit pěstovat i doma, ale pamatuj, že je to křehká krasotinka, která fakt nesnese zimu a stín – vyžaduje slunečné místo a konstantní teplotu minimálně 16 °C.

Damiána v tradiční medicíně aneb Zaostřeno na reprodukční zdraví

Damiána se používala (a nadšenci do bylinek široko daleko ji stále používají) na celou řadu zdravotních potíží. Jmenovat můžeme:

  • kašel
  • zácpu
  • Parkinsonovu nemoc
  • nízkou hladinu testosteronu
  • příznaky menopauzy
  • frigiditu, impotenci a neplodnost

Dokáže toho ale ještě víc – pomáhá se záněty močových cest, se špatným zažíváním, s častým nachlazením, s vyšší hladinou cukru v krvi, dokáže povzbudit činnost mozku, a hlavně ulevuje při stresu. Zklidňuje mysl, pod což se s čistým svědomím podepisujeme.

Naše zkušenost: U damiány jsme nezaznamenaly nežádoucí účinky, které nás potrápily u tolik propagované ashwagandhy (zhoršení psychického stavu). Je jasné, že na každého může jedna či druhá rostlinka působit jinak, ale pro případ, že by ti nesedla ashwagandha – věz, že je tu damiána.

V posledních desetiletích se damiána dostala do hledáčku vědců a výzkumníků, kteří potvrzují její tradiční využití. Studie ukazují, že obsahuje flavonoidy, terpeny a glykosidy, které mají potenciálně prospěšné účinky na lidský organismus. Tyhle sloučeniny mohou působit jako přírodní antioxidanty, pomáhat při snižování úzkosti a podporovat celkovou vitalitu.

Užívání damiány: je libo tobolky nebo nať?

Damiánu, podobně jako další podobné bylinky, jsou u nás k dispozici v různých formách. Pořídit si můžeš sušenou nať (z níž si uděláš čaj), tobolky i samotný prášek (bez kapslí) nebo tinkturu.

Dávkování a zákazy

Damiána je další fascinující exkurz do světa přírodního léčitelství. Její bohatá historie a rostoucí popularita v moderní medicíně svědčí o jejím ohromném potenciálu, který si rozhodně zasluhuje pozornost.

I tady ale platí staré dobré „všeho s mírou“. Bezpečné množství damiány jsou 2–4 g i 3x denně. Vždycky se ale řiď pokyny na samotném produktu, který si koupíš.

O předávkování toho zatím moc nevíme, ale při více než 200 g denně se údajně můžeš potýkat s halucinacemi (ani to nezkoušej!).

Zároveň bys měla vědět, že damiáně by se měly vyhýbat těhotné a kojící ženy. Stejně tak by ji neměly brát osoby s jakýmkoli onemocněním jater.

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • cs.wikipedia.org/wiki/Pastala_rozprost%C5%99en%C3%A1
  • herbal-store.cz/clanek/64/damiana-turnera-diffusa/
  • farmaciepropraxi.cz/pdfs/lek/2019/04/09.pdf
  • healthline.com/health/damiana-ancient-aphrodisiac
Související články