Bábovka je dalším kouskem z té kategorie pohoštění, kterým nikdy neurazíš. Řeklo by se, že je tak jednoduchá, že se na ní nedá nic zkazit. Možná. My ale víme, jak upéct naprosto luxusní a skvostnou dobrotu, za kterou by na tebe i tvoje babička byla pyšná.
Receptů na bábovku je celá řada, protože se dá dělat tradičně, ale můžeš ji i všelijak vylepšovat a obměňovat.
Tradiční mramorová bábovka
Začneme těmi tradicemi, hrnková bábovka se nikdy neztratí. Není to žádná výživová hitparáda, ale jednou za čas zhřešit, to upevňuje morálku.
Co potřebuješ: hrnek cukru, 2 vejce, ½ hrnku oleje, 2 hrnky polohrubé mouky, hrnek mléka, kakao, kůru z citrónu, vanilkový cukr a prášek do pečiva
Jak na to?
- Smíchej cukr s vejci, pak přidej mouku, olej, vanilkový cukr a prášek do pečiva.
- Všechno pořádně promíchej a těsto pak rozděl do dvou misek. K jedné části přidej kakao a k druhé části nastrouhanou citrónovou kůru.
- Pak těsto jedno po druhém nalij do vymazané a vysypané formy a peč ho 45-50 minut na 200 °C.
- Hned po upečení jí přendej na talíř, ale krájej ji, až když vychladne.
Citrónová bábovka
Na tuhle osvěžující chuť nedáme dopustit!
Co potřebuješ: hrnek cukru, 3 vejce, vanilkový cukr, kůru z jednoho citrónu, 125 ml plnotučného mléka, 70 g rozehřátého másla, 2 hrnky polohrubé mouky, 125 ml oleje, 2 lžíce kakaa (nemusí být), prášek do pečiva; na polevu pak ještě 2 lžíce citrónové šťávy, 2 lžíce horké vody, 150 g moučkového cukru a kůru z citrónu
Jak na to?
- Vejce s cukrem utři do krému. Přidej kůru z citrónu a pomalu přilévej mléko a rozehřáté máslo.
- Prosej mouku a společně s práškem do pečiva ji přidej k vytvořené tekuté směsi. Všechno dohromady vyšlehej a pak pomalu zapracuj olej.
- Předehřej si troubu na 180 °C, vymaž a vysyp si formu.
- Do části těsta můžeš přidat kakao, ale nemusíš. Pokud ho přidáš, udělej ve formě světlou vrstvu, tmavou a pak znovu světlou. Bude to vypadat pěkně!
- Bábovku peč 40 minut do zlatova. Po upečení ji přendej na talíř a nech ji vychladnout.
- Je čas na polevu. Do misky nalij šťávu z citrónů a horkou vodu, přesej moučkový cukr a z téhle směsi vyšlehej lesklou bílou polevu. Když bude moc řídká, přidej cukr, když moc tuhá, přidej vodu.
- Nakonec polij bábovku polevou, můžeš ji pak ještě dozdobit lístky máty. A je hotovo!
bigstock-homemade-lemon-bundt-cake-with-363012052.jpg
Tvarohová bábovka s proteinem
Jestli si potrpíš na zdravější verze tradičních pokrmů, určitě nepohrdneš tvarohovou bábovkou s proteinem!
Co potřebuješ: 250 g jemného tvarohu, 200 g špaldové mouky, 250 ml mléka, 150 g xylitolu, 80 g kokosového oleje, 3 vejce, odměrku proteinu na pečení, kypřicí prášek, špetku soli a kokosový olej ve spreji
Jak na to?
- V míse smíchej sypké ingredience. Do nich pak přidej tekutou směs ze žloutků, mléka, tvarohu a rozpuštěného kokosového oleje.
- Obě směsi promíchej, aby vzniklo pěkné těsto.
- Bílky se špetkou soli vyšlehej na sníh a jemně ho vmíchej do těsta.
- Formu na bábovku vystříhej olejem, vysyp moukou a vlij do ní těsto.
- Předehřej si troubu na 180 °C a pak dej těsto péct na 45 minut.
- Po upečení ji nech vychladnout ve formě, pak teprve vyklop.
- Bábovku můžeš dozdobit oříškovým máslem, rozpuštěnou čokoládou a plátky mandlí nebo čímkoli, co máš ráda a hodí se ti do jídelníčku.
Miluješ bábovku? A máš svůj oblíbený recept?
Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3
Autor článku: redakce