10 tipů, jak neplýtvat jídlem: ušetři planetu i tisícovky ročně!

Shutterstock
|
28. 01. 2025
|
Zatímco v některých zemích světa lidi hladoví, v Evropské unii se ročně vyhodí 127 kg jídla na osobu. Zatočila se ti z toho hlava? Pojď zjistit, jak potravinami neplýtvat!

Nám je z toho v redakci fakt smutno. Jasně, občas se něco fakt zkazí, to se stane. Ale průměrně 127 kilogramů na osobu v unii je číslo trošku k zbláznění. Podle statistik se třetina vyprodukovaného jídla nakonec vyhodí. Šokující je fakt, že by se za to nasytily tři miliardy osob.

Domácnost průměrně vyhodí víc než 8 000 Kč do koše

Asi tě úplně nepřekvapí, že nejvíc toho vyhodí lidi, kteří žijí sami. Dost možná za to můžou nepromyšlené nákupy, kdy se v lednici nahromadí tolik věcí, že je nejsme schopni zkonzumovat, dokud jsou k tomu vhodné.

Zajímavé je, že kdyby se jídlem víc šetřilo, mohla by průměrná česká domácnost za potraviny ušetřit víc než 8 000 Kč ročně. A taková částka už se dá využít smysluplně!  

Dalším důvodem, proč vyhazujeme tolik jídla zbytečně, je to, že tak úplně nevíme, co přesně znamenají pojmy „minimální trvanlivost“ a „spotřebujte do“. Jak to tedy je?

  • Minimální trvanlivost označuje datum, po kterém jsou potraviny většinou ještě naprosto v pořádku a můžeme je sníst. Samozřejmě pokud nepáchnou, není na nich viditelná plíseň, nemění barvu nebo nemají nežádoucí pachuť.
  • Spotřebujte do je termín, který označuje datum, po němž už může být potravina zdravotně závadná. I to ale můžeš zkontrolovat zrakem a čichem. Nemusí jí vůbec nic být.

A nakonec je tu taky mocný marketing. Když si zajdeš do obchodu na nákup a narazíš na výhodnou akci (třeba 2+1 nebo 50% sleva na 2. produkt), snadno si domů přitáhneš něco, co nepotřebuješ a nespotřebuješ.

Plýtváme jídlem, ale i vodou a dáváme zabrat ovzduší

A pozor, není to jen o samotném jídle. Víš, že 40 % sladké vody na světě jde do zemědělství? To znamená, že ve finále plýtváme i vodou, které na světě beztak ubývá. Produkce potravin se taky podepisuje na stavu ovzduší. Z části tedy zbytečně.

shutterstock_2478512257.jpg

Plýtvání jídlem je nefér vůči planetě i lidem, kteří hladoví.
Shutterstock
Co budeš vařit? Vždycky se rozhoduj podle toho, co potřebuješ zpracovat.

Jak neplýtvat jídlem? 10 tipů, které opravdu pomůžou

Čísla známe a důvody, proč k plýtvání jídlem nejčastěji dochází, už taky. Teď se společně pojďme podívat na způsoby, kterými se to dá změnit. I kdybys jich zařadila zlomek, může to být cesta nejen k menšímu znehodnocování, ale i k lepšímu pocitu ze sebe sama.

Správně rovnej potraviny do ledničky

Jakmile přijdeš z nákupu, to, co sis právě přinesla, dej v lednici dozadu. To, co tu na konzumaci už nějakou dobu čeká, by mělo mít přednost. Tak se ti nestane, že si přineseš domů postupně deset balení šunky, která bude chtít spotřebovat do 14 dní, ale vzadu v koutě se budou krčit tři nazelenalé, které to mají už 14 dní za sebou.

Někdo to dokonce praktikuje tak, že si na jídlo, které se musí sníst co nejdřív, vyhradí jednu přihrádku. Pak už není sporu o tom, co si vzít k svačině nebo večeři.

Využij přílohu na maximum

Když uvaříš víc brambor, těstovin, rýže, bulguru, pohanky nebo čehokoli, uchovávej přílohu zvlášť. Jen tak ji můžeš v dalších dnech smysluplně využít. Z pohanky si třeba můžeš ještě umíchat bezva snídaňovou kaši. O tom, že těstoviny se dají sníst na milión způsobů a spoustu potřebných surovin máš určitě doma, asi nemusíme dlouze psát.

Dávej si menší porci na talíř

Než smícháš hromadu rýže s omáčkou a masem, zkus to udělat jen se zlomkem toho, co by sis na talíř nejradši nandala. Možná zjistíš, že ti to stačí. A když ne, můžeš si opatrně přidat.

Co se totiž stane, když ti na talíři zbyde pár soust, která ani vlastně znova nechceš ohřívat, protože už by to nebylo „ono“ nebo by to nemělo cenu? Vyhodíš to. A když to budeš dělat pravidelně, bude tvoje plýtvání jídlem nehezké.

shutterstock_2493463947.jpg

Jedním ze způsobů, jak neplýtvat, může být servírování menších porcí.
Shutterstock
Servíruj si menší porce a klidně si přidej.

Naplánuj si jídelníček na týden nebo dva dopředu

Prostě si naplánuj, co budeš po tuhle dobu jíst. Tak si můžeš vytvořit efektivní nákupní seznam, o kterém ti hned řekneme víc.

Kup jen to, co máš na seznamu

Nakupování nemusí být freestyle. A věř, že když nebude, tak to pocítí i tvůj bankovní účet. Na každý nákup si připrav seznam věcí, které opravdu potřebuješ. Jasně že si můžeš přihodit čokoládu pro chvilky pohody, ale jen ve chvíli, kdy doma nemáš zásoby „kdyby náhodou šel někdo kolem“.

Ideální stav je, když se ti podaří odolat koupi toho, co na seznamu nemáš, i když je to třeba v akci. Pokud vezmeš něco v akci (třeba maso), přizpůsob tomu jídelníček následujících dní i samotný nákupní seznam (to je v tu chvíli na místě tak složité, že se ti nebude chtít).  

My to svádění známe, neboj se. Taky občas jdeme pro jednu věc a nejradši bychom odešli z obchodu minimálně s polovinou košíku. Dá se to ale natrénovat!

Nesysli si potraviny s krátkou trvanlivostí

Takové syslení masa nebo mléčných výrobků je cesta do pekel. Nemůžeš se totiž přece začít přejídat jen proto, že by se ti jinak něco zkazilo.

Kompostuj nebo vyhazuj zbytky do správných popelnic

Třeba z takové kořenové zeleniny nějaké ty zbytky bývají (když si je neschováš na vývar!). V pořádku. Pokud máš možnost, kompostuj! Využít k tomu můžeš i vermikompostér. A jestli nechceš nebo možnost nemáš, házej zbytky do hnědých popelnic na bioodpad. Potíž je sice v tom, že taková popelnice není zrovna na každém rohu, ale jestli ji poblíž doopravdy máš, neváhej.

S pečivem klidně hned do mrazáku

Jestli máš ráda pečivo, které si nemůžeš koupit tak často, jak bys chtěla, nakup si ho na nezbytně dlouhou dobou, ale po „naporcování“ ho hned dej do mrazáku. Když ho pak vytáhneš, bude jako čerstvé!

Pokud nestihneš pečivo včas zamrazit, můžeš ho později rozpéct nebo třeba využít jinak – z loupáčků může vzniknout například vynikající žemlovka.

Udělej si občas „chudé jídlo“ ze zbytků

Vůbec to neuškodí a nakonec budeš mrkat, jak jsi ušetřila. Když ti třeba zbyde knedlík od nedělní svíčkové, můžeš ho zamrazit nebo třeba umíchat s vajíčky. Těstoviny se zase dají smíchat s čímkoli a za pár korun může vzniknout luxusní těstovinový salát. Stačí se nad tím trošku zamyslet a klidně i zaexperimentovat.

Ovoce třeba rozmixuj

Občas to nestihneme například s banány. Vyčítavě na nás hledí z košíku na ovoce a černají. Dokud ještě nejsou úplně na odpis, udělej si z nich banánový koktejl. A jde to i s jiným ovocem. Některé se dá i ořezat a sníst jen tak, jen pomysli na nebohý ananas nebo jablka.  

Neplýtvat jídlem není složité, chce to jen trochu cviku. Když budeme všichni o něco zodpovědnější, ocení to nejen planeta, ale taky ze sebe budeme mít dobrý pocit, a dokonce ušetříme nějakou tu korunu!

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • zachranjidlo.cz
  • dm.cz/inspirace-a-poradenstvi/vyziva/tipy-z-oblasti-vyzivy/jak-neplytvat-potravinami-577136
  • apetitonline.cz/zajimavosti/jak-neplytvat-jidlem-usetrit-zpracujte-potraviny-bezezbytku-staci-se-ridit-zlatymi
  • zijememinimalismem.cz/jak-neplytvat-jidlem-10-tipu-jak-vyhodite-mene-jidla-nez-prumerny-evropan
Související články