Espresso tonic nebo taky tonicpresso už jsi možná letos nebo loni ochutnala v nějaké té kavárně. Jestli ti tenhle drink zachutnal, neváhej a namíchej si ho doma. Je to úžasně jednoduché a můžeš s ním třeba mile překvapit i návštěvu. Kombinace hořké (nebo nakyselé) chuti espressa s hořkou a sladkou chutí tonicu společně s kyselostí limetky je tak specifická, že na ni konzument nezapomene.
Koho tohle může napadnout?
Ačkoli na kávu jsou přeborníci jiné národy, poprvé smíchali espresso s tonikem Švédi, údajně po dlouhé party, po níž se chtěli něčím nakopnout, ale zbyl jim už jen tonic. A káva. A protože to vůbec nebylo špatné, nápad se hodně rychle šířil. Dneska si tenhle nápoj napříč Evropou (minimálně).
shutterstock_1773563066.jpg
Jak si espresso tonic připravit?
Není to žádná věda, jen to chce mít doma kvalitní kávu na přípravu espressa (tedy plus mínu 28 g kávy), 600 ml tonicu, 2 limetky a 20 kostek ledu. To ti vyjde na 4 porce.
Jak na to?
- Do vyšších sklenic dej po pěti kostkách ledu a přidej měsíček pořádně omyté limetky.
- Obojí zalij tonicem tak 4 centimetry pod okraj sklenice.
- Připrav si dobré espresso. To vlij do skleničky, na led, pomalu, aby káva nepěnila.
- Z druhé limetky ostrouhni plátky kůry a dozdob jimi nápoje. Hotovo!
Na ozdobení můžeš klidně použít i plátek pomeranče, ten pak celý drink lehce osladí (což pro někoho nebude na škodu). Nic složitého, že? A to osvěžení opravdu stojí za to. Navíc tě v kavárně může drink vyjít i na 100 Kč. Doma je to mnohem levnější a můžeš si ho klidně dopřát častěji.
Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2
Autor článku: redakce