Fondue se zrodilo v 18. století a o jeho původ se přetahují historická oblast Savojsko (dnes rozdělena mezi Francii, Itálii a Švýcarsko) a Švýcarsko. Právě tady je jídlo bráno jako národní pokrm. Základní suroviny tvořily sýr a chleba, i když dneska už si na způsob fondue můžeš připravit kde co. Je to totiž vděčné a tvárné jídlo, které jde variovat podle chuti.
Jídlo jako společenská událost
Stůl s fondue má danou podobu: uprostřed stojí hořák a na něm rendlík, ve kterém se rozehřívá sýr, tuk, polévka... Záleží na druhu fondue. Okolo rendlíku stojí mističky se syrovými surovinami, které se opékají, máčí nebo smaží v rendlíku za pomoci dlouhých vidliček.
Do rendlíku se vejde jen určité množství surovin, které jsou navíc nakrájené na menší kousky. Takže jestli chystáš party, je fondue tím pravým – tví hosté si u dlouhé přípravy večeře hezky popovídají. A z čeho se dá tahle dobrota vůbec vykouzlit?
bigstock-cheese-fondue-with-wine-and-ba-398849366.jpg
Tradiční sýrové fondue
Nejstarší podoba fondue je prostá: sýr, do kterého se namáčí pečivo. Nejčastěji chleba, ale stejně tak dobře poslouží veka nebo rohlík. Podobně je to se sýrem – vyber si ten, na který máš zrovna chuť. Ve Švýcarsku se běžně míchají dva a víc druhů sýru dohromady, třeba ementál, appenzeller nebo gruyère. Jako příloha se k sýrovému fondue hodí nakládaná zelenina.
Sýr se rozpouští v bílém víně a dochucuje česnekem, pepřem, muškátem a trochou třešňové pálenky. Kdyby ti přišel sýr moc řídký, můžeš ho zahustit bramborovým škrobem.
Fondue z masa
Jestli miluješ maso, musíš zkusit tuhle pochoutku. Ať už zvolíš hovězí, vepřové nebo drůbeží, nešlápneš vedle. Maso si nalož den předem do různých marinád (třeba chilli, česnekové, tymiánové nebo kari) a pak ho opékej v rozpáleném tuku. Skvěle se k němu hodí taky domácí hranolky, zelenina nebo dipy.
Rybí fondue
Tahle asijská bašta pracuje s různými druhy ryb, hlavně těch mořských. Dej ale pozor, aby bylo maso bez kostí. Místo tuku nebo sýru ti bude v rendlíku vřít polévka a zakusovat k tomu budeš veku s remuládou, zeleninu nebo tofu.
pexels-laurel-natale-219162.jpg
Vinné fondue
Pro příznivce alkoholu je tady i vinné fondue. Ve směsi bílého vína, masového vývaru, sladkých mandlí a zázvoru si namoč pečivo nebo předem upečené maso.
Mohučské fondue
Tenhle typ fondue je trochu divočina – v rendlíku se totiž bude vařit ryzlink se syrečky. Kvůli výrazné chuti si do něj namoč radši jen pečivo.
Čokoládové fondue
Na závěr sladká tečka. Rozehřát můžeš samotnou čokoládu, nebo ji obohatit o cukr, mléko a pomerančovou kůru. V téhle pochoutce si pak obal různé druhy ovoce – nejlepší jsou jahody, banán, jablka nebo ananas. Fantazii se meze nekladou!