Možná tě překvapí, že frappé spatřilo světlo světa už v roce 1957, kdy v Soluni probíhala mezinárodní výstava a zástupce firmy Nestlé tu vystavoval nový čokoládový nápoj pro děti. Ten sestával z čokoládového prášku a mléka, přičemž při přípravě se měl nápoj pěkně protřepat. Zaměstnanec téže firmy si chtěl o přestávce připravit instantní kávu, ale neměl přístup k teplé vodě. Do kolegou používaného šejkru tedy přidal jen kávu, studenou vodu a ze zvědavosti pár kostek ledu a náležitě mixoval.
Brzy poté se frappé začalo hojně konzumovat i na Kypru, v Albánii, v Rumunsku, na Ukrajině, v Polsku nebo Makedonii. A srdce spousty lidí si brzy získalo i v Thajsku! Zároveň je nutno dodat perličku, že v některých oblast si mlsouni frappé variují a třeba v Bulharsku místo studené vody používají Coca-colu. No, nemusíme mít všechno…
pixnio-1192406-900x600.jpg
Jak si připravit frappé?
Za málo peněz a málo práce hodně muziky. Přesně to je frappé.
Co potřebuješ: instantní kávu (ale neboj se připravit lahůdku z espressa!), voda, led a cukr (nebo jiné sladidlo)
Jak na to?
- Stačí všechny ingredience dát do šejkru a pořádně je promixovat.
- Frappé servíruj ve vysoké sklenici a popíjej ho brčkem. Je to paráda!
- Když si chce udělat frappé z espressa, připrav si espresso a přidej 150 ml mléka, pár kostek ledu a cukr nebo jiné sladidlo. Promixuj a je hotovo!
Na přípravě frappé není, jak vidíš, nic složitého. Tak si s ním zpříjemni léto a dej nám vědět v diskuzi pod článkem, jaký je tvůj nejoblíbenější kávový nápoj!