Jednou z (ne)známých superpotravin je i něco tak obyčejného jako droždí. Stojí pár korun, s naším tělem ale dokáže hotové zázraky. Objevili ho už staří Egypťané v 5. století př. n. l., když zapomněli dát již připravené těsto péct. Těsto tak několikrát zvětšilo svůj objem a Egypťané jev považovali za malý zázrak. Princip kynutí byl vysvětlen o mnoho století později díky Louisovi Pasteurovi. Ten v roce 1857 dokázal, že kynutí způsobují živé organismy.
Droždí je vlastně houba
Konzumujeme ho prakticky denně (v knedlících, chlebu, croissantech nebo rohlících). Přesto ale úplně nevíme, co se v takové jedné béžové kostičce skrývá. Samotné droždí můžeme definovat jako jednobuněčný mikroorganismus, který patří do třídy hub.
Zajímavostí je, že v jednom gramu čerstvého droždí najdeme až 12 miliard buněk. Ty jsou bez přístupu vzduchu schopny přeměňovat cukr na alkohol a oxid uhličitý. Uplatňují se tak nejen v pekárenském průmyslu, ale také při kvašení vína nebo piva.
Co všechno droždí obsahuje?
Co ale vlastně takové droždí obsahuje a proč je pro naše tělo tak prospěšné? Droždí (lidově nazýváno kvasnice) obsahuje vitamín skupiny B1, B2 a B3, vitamín D, enzymy, stopové prvky, železo, měď, esenciální kyseliny a minerální soli.
Tenhle koktejl vitamínů a pro tělo nezbytných látek pak v našem těle dokáže opravdové zázraky. Droždí je navíc přirozeně bezlepkové (vyrábí se z řepné melasy), proto se jeho konzumace nemusí bát ani osoby trpící celiakií. Vhodné je i pro vegany, protože neobsahuje žádnou surovinu živočišného původu.
bigstock-dry-yeast-crumbled-and-yeast-b-275967640.jpg
Zázrak v kuchyni
Výše jsme si vyjmenovali, co všechno droždí obsahuje, už jsme si ale neřekli, jaké zázraky s naším tělem umí. Například vitamín B1 (thiamin) pozitivně ovlivňuje činnost srdeční a nervové soustavy. Vitamin B2 (riboflavin) má pozitivní vliv na zdravou pokožku, dobrý zrak a správné fungování trávicího ústrojí (působí jako probiotikum).
Zmíněný vitamin B3 (niacin) také příznivě ovlivňuje trávicí ústrojí a nervový systém. Droždí se navíc vyznačuje protizánětlivými účinky, urychluje hojení ran, snižuje chuť na sladké, zlepšuje stav pokožky, vlasů i nehtů. Působí příznivě při nespavosti, nervozitě a odbourává depresivní stavy.
Jak ho konzumovat?
Pokud nezvládneš spořádat klasickou kostičku (nebo alespoň její půlku), můžeš si pořídit kvasnicové tablety nebo speciální prášek, který se rozpustí v oblíbené tekutině. Pokud se ale na problematiku konzumace droždí podíváme střízlivě, ideální je jeho konzumace v přirozené formě, tedy ve formě kostky. Alternativa v podobě prášku nebo kvasnic je ideální pro ty, kdo typickou kvasnicovou chuť jednoduše nemusí.
Chutná ti droždí, nebo ho nemusíš?