Vláčná vánočka jako od babičky: vtip je v sušeném droždí

Shutterstock
|
19. 12. 2023
|
Udělat poctivou, vláčnou a lahodnou vánočku je docela kumšt. My ti proto dneska prozradíme fígl, díky kterému se ti tenhle symbol Vánoc povede vždycky.

Úžasně nadýchaná vánočka s lehce rumovými rozinkami a mandlemi. Vypletená a vypečená pěkně do úctyhodné výšky. Samozřejmě s bohatým popraškem cukru nakonec, vánočním stromkem v pozadí a růžolící se rodinkou kolem stolu ve skromné světnici. Zkrátka obrázek, který nemůže chybět na žádné vánoční pohlednici ladovského ražení. Na každém takovém lístku s motivy mistra Lady tuhle nádheru najdeme a srdce nám zaplesá. A to i tomu, komu Vánoce nic neříkají.

Dobře udělaná vánočka, po které je v bříšku jako v pokojíčku, totiž vystřelí z bot i toho nejprotivnějšího Grinche. My se tak na tebe dneska vytasíme s vychytávkou se sušeným droždím, takže ty se pak na Vánoce před rodinou vytáhneš s tou nejúžasnější vánočkou, jakou jste kdy doma měli. Zkrátka takový malý velký vánočkový zázrak.

Historie vánočky a její symbolika

Taková vymazlená vánočka, to není jen tak ledajaký kus žvance. To je klid, mír, pohoda, štěstí, hojnost, tradice a usebrání, zelené jmelí, vůně vánočně ozdobeného domova i pospolitost.

Jasně že ve skutečnosti opravdu jde i o ty mírně opilé rumové rozinky a vláčňoučké těsto, které se rozplývá na jazyku. Taky o vánoční pyžamo, na které si vesele drobíme, když se na Štědrý den na vánočku vrháme hned po tom, co otevřeme oči. Ve vánočních pantoflích si běžíme pro pěkně silný plátek, div se nepřerazíme o gauč s vánočním přehozem a už se příjemně a sladce cpeme.

Ale symboliku a historii vánočky prostě vynechat nemůžeme. Svým způsobem je právě ona symbolika tím, co vánočku dělá vánočkou. Ona a naše finta s droždím. O fintu tě samozřejmě nepřipravíme, ale ani kouzelnou symboliku, kterou je vánoční pečivo obestřené, ti nemůžeme zatajit.

  • Tvar vánočky je právě takový, jaký je, aby připomínal mrňouse v peřince. Tím samozřejmě nemyslíme sousedovic malého Fandu, ale Ježíška v povijanu.
  • Vánočka symbolizuje štědrost a soucit s potřebnými. Jsou do ní vetkané nejrůznější příběhy, které často vypráví o dřívějších dobách, v nichž zdobně odění bohatí rozdávali vánočku chudým trhanům.
  • Vánočka má připomínat nit táhnoucí se generacemi. Takovou symbolikou je recept, který by se měl dědit z generace na generaci.
  • Když zabrousíme do náboženství, pak spodní oválný tvar symbolizuje nekonečnost a jednotu.
  • Díky své lesklosti bývá vánočka spojovaná se světlem, s nadějí a radostí.
  • Vánočka v ošatce představuje spokojený domov plný tepla, pochopení a hřejivých pocitů.
  • Dřív byla vánočka spojovaná taky s přírodou. Díky surovinám, jako je například med nebo oříšky, představovala spojení s přírodními cykly.
  • Vánočka má připomínat opravdové hodnoty a důležitost sounáležitosti.
  • Nosíš návštěvám kousek vánočky, kterou jsi upekla? Pak s sebou přinášíš nejen senzační pochoutku, ale taky symbol jednoty a neochvějného přátelství.  
  • V pradávných dobách se vánoček vždycky peklo tolik, kolik měla rodina členů.
  • Například hospodyně, která připravovala těsto, měla celkem utrum, pokud šlo o oblíbenou zástěru a štěbetání s ostatními. Během přípravy těsta totiž paňmáma musela mít bílou zástěru a pípnout taky nesměla ani slovo.

shutterstock_1014799936.jpg

Uplést vánočku? Pro jednoho brnkačka, pro jiného nadlidský výkon!
Shutterstock
Pletení vánočky se dá zvládnout. A klidně můžeš trénovat přes rok!

Recept na vánočku, na jejíž nadýchanost nezapomeneš

Pohádkář Zbyněk Malinský vyobrazil v knížce Vánoční pohádky vánočku, která se chytře nechala pojistit proti připálení. Je fakt, že něco do sebe taková myšlenka má, protože zrovna připálení je něco, co spoustu lidí od upečení vánočky odrazuje.

Z vlastní zkušenosti ale můžu svatosvatě potvrdit, že když se na to jde šikovně, věnuješ jí potřebnou péči hlavně při dvojím srážení těsta a poctivě ji hlídáš při pečení, není se čeho bát.  

Co potřebuješ: 500 g hladké mouky, 125 g másla, 250 g mléka, 100 g cukru krupice, vanilkový cukr, 8 g soli, 4 žloutky, 14 g sušeného droždí, nastrouhanou kůru z poloviny citrónu, špetka mletého muškátového oříšku, 100 g rozinek namočených v rumu, 100 g mandlí na plátky a vajíčko na potření

Jak na to?

  • Z mouky uděláme jednolitou hromádku a vmáčkneme do ní důlek.
  • Ve vlažném mléce si rozmícháme droždí a směs vlijeme do připraveného důlku.
  • Přidáme rozpuštěné máslo, cukr, sůl, citrónovou kůru, muškátový oříšek, vanilkový cukr, rumové rozinky a vypracujeme si těsto.
  • Že je těsto tak akorát, poznáme podle toho, že nelepí.
  • Těsto dáme do velké mísy, ať má dostatek prostoru, a přikryjeme čistou utěrkou.
  • Necháme vykynout a srazíme.
  • A znovu necháme vykynout a zase znovu srazíme.
  • Po třetím vykynutí si těsto rozdělíme na 9 pramenů a ty necháme na vále odpočinout.
  • Po relaxu si ze 4 pramenů upleteme spodní základ.
  • Z dalších 3 pramenů si upleteme klasický cop a položíme na základnu.
  • Nakonec propleteme 2 zbylé prameny a posadíme úplně nahoru.
  • Vánočku nakonec na třech místech křížem propíchneme špejlemi a necháme zase vykynout.
  • Na úplný závěr vánočku potřeme rozšlehaným žloutkem a ještě posypeme mandlovými plátky i rozinkami.
  • Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C necelých 10 minut. Pak teplotu stáhneme někam k 175 °C a pečeme necelou třičtvrtěhodinku.

Kočičí tipy navíc

A ještě je tu pár triků, které z tvojí práce vysekají ty nejlepší výsledky:

  • Mouku si vždycky prosej. Zajistí ti potřebné prokypření.
  • Suroviny, se kterými pracuješ, by vždycky měly mít pokojovou teplotu.
  • Moje babička vždycky těsto na závěr párkrát lehoučce poplácala dlaní. Je to takové gesto pro štěstí.
  • Citrón, ze kterého používáš kůru, nejen dobře omyj, ale hlavně osuš. Voda, která ulpívá na kůře, ti krade vůni a celkově kazí práci.
  • Pokud doma máte rádi kandované ovoce, samozřejmě ho do vánočky přidej.
  • To správné upečení zkoušíš starým dobrým špejlovým testem. Špejli zapíchneš v troubě do středu vánočky, a pokud je hotová, vytáhneš ji čistou a suchou. Tenhle způsob testu je osvědčený a osobně pro něj vždycky zvednu ruku. Ještě nikdy mě nezklamal.
  • Cenná vlastní zkušenost mě několikrát utvrdila v tom, že u vánočky je opravdu potřeba dát si bacha na správný poměr ingrediencí.  Když pojedeš podle receptu, nemůže se stát, že se vánočka nepovede.
  • Můžeš pracovat i s čerstvým droždím, ale jakmile v obchodě sáhneš po špatné kostce, kvásek ti nevykyne a to je konec všemu. Sušené droždí, které uvádíme v receptu, je úžasně spolehlivou alternativou.

Pletení vánočky? Dá se naučit!

Nevíš si rady s pletením vánočky? Možná ti pomůže tohle video!

Že se už nemůžeš dočkat, až se do vánočky, která se vždycky povede, pustíš?

Autorka článku: Bára Klímová

Použité zdroje:

  • Vánoční pohádky, Zděnek Malinský, 2019
  • Vánoční kuchařka, Hana Sedláčková, 2005
  • Zdravá vánoční kuchařka, Iva Veselá, 2015
  • Malá encyklopedie Vánoc, Valburga Vavřinová, 2005
  • Víno, hrozny, rozinky, Dagmar Lánská, 1990
  • spektrumzdravi.cz/zivotni-styl/vanoce-historie-a-symboly-vanoc
Související články