Sekaná, která nepopraská: Lahodná, šťavnatá a jednoduchá

Bigstockphoto
|
24. 07. 2022
|
Sekaná se jeví jako vděčná rychlovka. Sice nic nóbl, ale sníst se dá, chtělo by se říct. Tak přesně tohle pro naši sekanou pečeni neplatí. Zamiluješ si ji.

Je fakt, že suchá sekaná není zrovna žádnou hitparádou. Kousky, které se extrémně sypou z vidličky? Ne díky. Takové drobivky nikoho neuchvátí. Snad jen v případě, že už strávník vážně šilhá hlady a nemá jinou možnost. S největší pravděpodobností tak sekané kazí pověst právě tyhle její mínusy. Než sekanou, která drhne v krku, to radši nic.

O nedělních hodech tak můžeš rodinu buď okouzlit jídlem z úplně jiného ranku, nebo jim naservíruj pečeni podle našeho receptu. Můžeš si být jistá, že naše vymazlená sekaná tě pošle do kuchyňské síně slávy a návrh na jinou úpravu už ti doma neprojde.

Nejlepší recept na sekanou

I když je naše sekaná plná šťavnatosti a nepopraská ani náhodou, vtip nehledej v zapeklitých surovinách. Ty patří mezi dostupnou klasiku a nic speciálního shánět nemusíš.

Co potřebuješ: 500 g vepřového maso, 250 g hovězího masa, 350 g točeného salámu, cibuli, 2 vejce, sáček majoránky, sůl, pepř, sušený česnek a strouhanku

Jak na to?

  • Maso, cibuli a salám umeleme mlýnkem na maso.
  • Do mleté směsi přidáme vejce a koření.
  • Řádně prohněteme, ideálně rukou.
  • Podle potřeby přisypeme strouhanku. Hmota nesmí moc lepit, ale zároveň musí dobře držet pohromadě.
  • Směs rozdělíme na tři části a z každé uděláme šišku. Ta by měla tvarem vzdáleně připomínat trojboký hranol. V tomhle kroku není potřeba hledat nějaké složitosti. Jde zkrátka jen o to, aby sekaná měla lehce placaté strany kvůli rovnoměrnému opékání.
  • Do pekáče teď nalijeme zhruba 1,5 cm oleje a 1,5 cm vody.
  • V předehřáté troubě pečeme sekanou na slabo zhruba 2 hodiny a poctivě ji otáčíme každých 20 minut.

bigstock-tasty-homemade-ground-baked-ch-452990303.jpg

Tahle sekaná je naprostá libovka!
Bigstockphoto
Od teď už budeš navždy "ta, která umí nejlepší sekanou na světě".

Co dělat, aby sekaná nepopraskala?

Když jde o sekanou, na čáry máry se nedá moc spoléhat. Pro klid duše si pečicí zaříkadlo klidně střihni, pokud nějaké znáš, ale na dokonalý výsledek radši nespoléhej. I s tou nejmagičtější formulkou to pořád bude spíš o tom, že sekaná nepraskla čirou náhodou.

Na hokusy pokusy tak nedej a drž se radši spolehlivých postupů, tipů a fíglů, které jsou osvědčené. Některé z nich znaly už naše babičky a teď se s nimi budeš moct vytasit i ty.

  • Profi řeznické nářadíčko má doma asi jen málokdo, a tak si možná i ty budeš muset vystačit s obyčejným mlýnkem. Představu o tom, že krájení masa můžeš odbýt velkými kusy, ale rychle opusť. Čím menší kousky masa budeš do mlýnku cpát, tím líp.
  • Než maso semeleš, pořádně ho osol
  • Napoprvé maso zmuč a namel ho na hrubším nástavci.
  • A jedeme znovu. Mletí zopakuj, ale tentokrát maso prožeň mlýnkem najemno.
  • Do hnětení masa se pouštěj vždycky pouze a jedině rukama. Jednak z nich jde potřebné teplo, ale hlavní roli hraje ta důkladná služba. Takovou ti ani ta nejlepší vařečka neodvede.
  • Se směsí, která už hezky drží tvar, neostýchavě párkrát plácni o dno mísy. Ničeho se neboj a pěkně kurážně do toho. V masu tak parádně podpoříš soudržnost.
  • S pečením nespěchej. Sekaná je vždycky lepší, když má svůj čas. Pečeme ji pomalu a déle.
  • Troubu během pečení nikdy zbytečně neotvírej.
  • Dodržuj zmíněné 20minutové intervaly přesně. Nepřetahuj ani nezkracuj.
  • Při každém otočení sekanou bohatě polévej vypečenou šťávou a vodou.
  • Neboj se přidat na chuti a tuku. Než dáš sekanou do trouby, můžeš ji zasypat kostičkami špeku.

A jaký recept na nejlepší sekanou máš ty?

Autorka článku: Bára Klímová

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Související články