Je fakt, že suchá sekaná není zrovna žádnou hitparádou. Kousky, které se extrémně sypou z vidličky? Ne díky. Takové drobivky nikoho neuchvátí. Snad jen v případě, že už strávník vážně šilhá hlady a nemá jinou možnost. S největší pravděpodobností tak sekané kazí pověst právě tyhle její mínusy. Než sekanou, která drhne v krku, to radši nic.
O nedělních hodech tak můžeš rodinu buď okouzlit jídlem z úplně jiného ranku, nebo jim naservíruj pečeni podle našeho receptu. Můžeš si být jistá, že naše vymazlená sekaná tě pošle do kuchyňské síně slávy a návrh na jinou úpravu už ti doma neprojde.
Nejlepší recept na sekanou
I když je naše sekaná plná šťavnatosti a nepopraská ani náhodou, vtip nehledej v zapeklitých surovinách. Ty patří mezi dostupnou klasiku a nic speciálního shánět nemusíš.
Co potřebuješ: 500 g vepřového maso, 250 g hovězího masa, 350 g točeného salámu, cibuli, 2 vejce, sáček majoránky, sůl, pepř, sušený česnek a strouhanku
Jak na to?
- Maso, cibuli a salám umeleme mlýnkem na maso.
- Do mleté směsi přidáme vejce a koření.
- Řádně prohněteme, ideálně rukou.
- Podle potřeby přisypeme strouhanku. Hmota nesmí moc lepit, ale zároveň musí dobře držet pohromadě.
- Směs rozdělíme na tři části a z každé uděláme šišku. Ta by měla tvarem vzdáleně připomínat trojboký hranol. V tomhle kroku není potřeba hledat nějaké složitosti. Jde zkrátka jen o to, aby sekaná měla lehce placaté strany kvůli rovnoměrnému opékání.
- Do pekáče teď nalijeme zhruba 1,5 cm oleje a 1,5 cm vody.
- V předehřáté troubě pečeme sekanou na slabo zhruba 2 hodiny a poctivě ji otáčíme každých 20 minut.
bigstock-tasty-homemade-ground-baked-ch-452990303.jpg
Co dělat, aby sekaná nepopraskala?
Když jde o sekanou, na čáry máry se nedá moc spoléhat. Pro klid duše si pečicí zaříkadlo klidně střihni, pokud nějaké znáš, ale na dokonalý výsledek radši nespoléhej. I s tou nejmagičtější formulkou to pořád bude spíš o tom, že sekaná nepraskla čirou náhodou.
Na hokusy pokusy tak nedej a drž se radši spolehlivých postupů, tipů a fíglů, které jsou osvědčené. Některé z nich znaly už naše babičky a teď se s nimi budeš moct vytasit i ty.
- Profi řeznické nářadíčko má doma asi jen málokdo, a tak si možná i ty budeš muset vystačit s obyčejným mlýnkem. Představu o tom, že krájení masa můžeš odbýt velkými kusy, ale rychle opusť. Čím menší kousky masa budeš do mlýnku cpát, tím líp.
- Než maso semeleš, pořádně ho osol
- Napoprvé maso zmuč a namel ho na hrubším nástavci.
- A jedeme znovu. Mletí zopakuj, ale tentokrát maso prožeň mlýnkem najemno.
- Do hnětení masa se pouštěj vždycky pouze a jedině rukama. Jednak z nich jde potřebné teplo, ale hlavní roli hraje ta důkladná služba. Takovou ti ani ta nejlepší vařečka neodvede.
- Se směsí, která už hezky drží tvar, neostýchavě párkrát plácni o dno mísy. Ničeho se neboj a pěkně kurážně do toho. V masu tak parádně podpoříš soudržnost.
- S pečením nespěchej. Sekaná je vždycky lepší, když má svůj čas. Pečeme ji pomalu a déle.
- Troubu během pečení nikdy zbytečně neotvírej.
- Dodržuj zmíněné 20minutové intervaly přesně. Nepřetahuj ani nezkracuj.
- Při každém otočení sekanou bohatě polévej vypečenou šťávou a vodou.
- Neboj se přidat na chuti a tuku. Než dáš sekanou do trouby, můžeš ji zasypat kostičkami špeku.
A jaký recept na nejlepší sekanou máš ty?
Autorka článku: Bára Klímová