A to je škoda megarozměrů. Kroupy jsou nejen chutné a dá se s nimi na kuchyňských značkách parádně kouzlit na tisíc způsobů, ale jsou taky ohromně přínosné, když jde o naše zdraví. Energii a sílu nám dodají hlavně v zimním období, protože nás spolehlivě prohřejí od hlavy až k prstům na nohou, ale ani v létě se s těmihle mrňousy nedá prohloupit.
Kroupa několikrát jinak
Kroupa je celozrnná obilovina, kterou většina z nás poslední roky neviděla ani z rychlíku. Máme ji za něco neatraktivního, s čím při nedělním obědě není vůbec třeba počítat. To, že je kroupa pšeničná, ječná, pohanková, špaldová nebo ovesná, jsme pravděpodobně přestali registrovat úplně.
Ať jsou ale tahle celá obilná zrna bez obalu jakéhokoliv charakteru, jejich prospěšnost bude vždycky plus minus stejná. Velká. Díky kroupám do sebe dostaneme ranec vlákniny, kyselinu listovou, betaglukany, bílkoviny, antioxidanty, vitamín B i hořčík, vápník, zinek, selen, fosfor nebo železo.
Zastínění superpotravinami
Bez krup by byl život našich předků prakticky nemyslitelný. Tak jako my dnes používáme rýži, oni využívali kroupy. Postupně ale byly kroupy z našich kuchyňských linek vyšťouchány cool superpotravinami. Bezostyšně je zastínily třeba ovesné vločky, avokádo, chia semínka, fazole, čočka, quinoa nebo spirulina.
Ani tyhle potraviny by v našem jídelníčku chybět neměly, ale doplnit vyváženou stravu kroupami je víc než geniálním nápadem. Koneckonců jsou přece jen čestným základem naší slovanské kuchyně. A návrat k tradičním pokrmům nikdy nemůže skončit katastrofou. Naopak.
shutterstock_631923878.jpg
Kroupy v kuchyni
Houbový kuba. Jasně, kdo by ho neznal? To ale ani zdaleka není jediný možný způsob, jak vynikající kroupy připravit. Pokud i ty razíš rychlé a chutné vaření, které nezabere půl dne, a rodinka je přitom maximálně spokojená, jdi do krup. Vždycky jen počítej s tím, že hodně nabudou a je potřeba naložit je do vody den předem. Jinak s nimi žádná potíž není.
Pokud zatím nevíš, jak s nimi ve svém kuchyňském království naložit, na holičkách tě určitě nenecháme. Tady jsou naše tipy:
- připravíš z nich parádní zavářku do polévek
- rizoto
- pomazánky
- saláty
- uzené polévky
- hodí se jako příloha ke grilované zelenině a různým druhům masa
- orzotto (obměna italského rizota, kdy místo rýže použiješ kroupy)
- dají se připravit v pomalém hrnci
- vyzkoušej kroupovou kaši na slaný i sladký způsob
- využiješ je k přípravě zapečených směsí
- můžeš je přidat do karbanátků i knedlíků, jelítek nebo je přišoupni k hlívě ústřičné
- v neposlední řadě tvoje chuťové buňky roztančí i lahodná kroupová nádivka
Kroupy a zdraví
Seznam zdravotních plusů krup bys při čtení neměla vynechat. Je jich totiž celá řada a jeden benefit je lepší než druhý:
- detoxikují organismus
- podporují trávení
- snižují hladinu cholesterol
- zlepšují vzhled pleti
- mají nižší podíl lepku
- zlepšují činnost oběhové soustavy
- posilují srdce, slezinu a oči
- rozhání stres a zklidňují mysl
- podílí se na lepší kvalitě rohoviny
- mají močopudné účinky
- babské rady tvrdí, že podporují laktaci
- mají blahodárný účinek na úzkostné stavy
- působí jako prevence proti střevním a srdečním chorobám
- pomáhají při zácpě a čistí trávicí trakt
Kroupy jsou holt spousta muziky za mrzký peníz. Jak si vedou ve tvé kuchyni?
Autorka článku: Bára Klímová