Večerní cinkání sklenek, libé vůně, božská hra chutí a pohodový pokec s přáteli. Syčící gril vydává ty nejpříjemnější zvuky a tobě je tak báječně, že tě ani otravní komáři nerozhodí. Večer loudavě plyne a flákotky masa už taky každou chvíli budou. Může snad v tak úžasném letním scénáři ještě něco chybět? Může! Švestková, holandská a pepřová omáčka.
Švestková omáčka
Když švestková omáčka, tak obecně určitě ke zvěřině, k uzenému nebo jehněčímu. Když ale zůstaneme pod pergolou u grilování, tahle povidlová pochoutka se skvěle hodí k méně kořeněným steakům, k drůbežímu nebo k rybě. Přesně tyhle typy masa jdou s nasládlou, ale jemnou chutí švestkové omáčky dobře dohromady. Pojďme mrknout na to, jak si ji připravíš.
bigstock-plum-jam-in-a-jar-in-the-back-431792246.jpg
Co potřebuješ: lžíci másla, 200 g švestkových povidel, lžíci slivovice, lžíci hladké mouky, cukr podle chuti, skořici podle chuti (nemusí být vůbec), trochu citronové kůry a vodu
Jak na to?
- Na pánvi nebo v kastrůlku jednoduše rozehřeješ máslo.
- Rozpuštěné máslo zaprášíš moukou.
- Vymícháš jíšku.
- Za stálého míchání postupně přidáváš vodu. Množství vody si určíš podle toho, jak má být omáčka hustá. Když v ní má stát lžíce, dáš vody míň. Když naopak doma ujíždíte na tekutějších omáčkách, dáš vody víc.
- Teď pošleme do kastrůlku povidla a vařečka pořád jede.
- Pořádně promícháme a přidáme i další suroviny, kromě slivovice.
- Ochutnáme a doladíme. Podle chuti přidáš sůl, pepř nebo skořici.
- Necháme slabou půlhodinu probublávat.
- Nakonec k omáčce přilijeme slivovici, ještě trochu prohřejeme, promícháme a je to!
Holandská omáčka
Sametová holandská omáčka je geniální s drůbežím. Pro některé je ale tahle nepatrně kyselá záležitost tak trochu strašák. Pracuje se totiž se žloutky. Ty jsou základem omáčky, připravují se ve vodní lázni a do toho se ne všem chce. Ty se ale ničeho neboj, protože s naší jednoduchou variantou to dáš i poslepu.
bigstock-homemade-hollandaise-sauce-cl-331572544.jpg
Co potřebuješ: 150 g másla, 3 žloutky, trošku vody, trošku citronové šťávy, trošku hořčice, sůl a pepř podle chuti
Jak na to?
- Z většího a menšího hrnce si připravíš vodní lázeň. Určitě ale nefič na tom největším plameni. Potřebujeme spíš teplou lázeň než vřelou.
- V menším kastrůlku si metličkou rozšleháš žloutky.
- Přidáš vodu, hořčici, sůl, pepř a jedeš. Metličkou šleháš o sto šest zhruba čtyři minuty.
- Během téhle doby se žloutky pěkně napění a zhoustnou. Ale bacha na sražení. Jakmile pojmeš jen minipodezření, že už se rýsuje vaječina, fofrem s omáčkou ze sporáku.
- A nakonec přidáš máslo. To do odstavené omáčky zašleháváš postupně. Nespěchej a přidávej kousek po kousku. Máslo si samozřejmě můžeš i rozpustit. Nezapomeň ale, že i rozpuštěné máslo přimícháváš postupně.
- Máš hotovo a můžeš omáčku podávat.
Pepřová omáčka
Milovníci mírně pikantních jídel se po pepřové omáčce můžou utlouct. A není se vlastně vůbec čemu divit. Luxusně krémová konzistence je famózní. Máslo pepřové omáčce ladí chuť a nádherně ji zjemňuje. Chuťové buňky se pak naprosto zblázní, když tuhle delikatesu přišoupneš především k panence, ke kuřecímu masu nebo k rybám.
Co potřebuješ: 30 g másla, malou cibuli, nakládaný pepř podle chuti, 1 dcl vývaru, kelímek sladké smetany na vaření, půl kelímku smetany ke šlehání, podle chuti sůl a normální pepř
Jak na to?
- V kastrůlku si rozpustíš máslo.
- Na něm necháš zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidáš zelený pepř, který trochu orestuješ.
- Teď je na řadě vývar. Šup tam s ním.
- Nakonec přidáš i obě smetany a mícháš a mícháš a mícháš…
- Pepřovou omáčku přivedeš k varu a stáhneš plamen.
- Osolíš, opepříš a na mírném plameni si už jen šéfuješ hustotu.
Kterou omáčku si určitě připravíš jako první?
Autorka článku: Bára Klímová