Gratinované brambory: příloha, hlavní chod i lék na špatnou náladu. Zkus je se sýrem nebo dýní

Shutterstock
|
26. 04. 2025
|
Gratinované brambory jsou takový malý velký zázrak. Na jednu stranu vypadají jako jídlo, kterým se dá ohromit i ta nejpřísnější tchyně, ale na druhou stranu jsou až směšně jednoduché. Stačí ti pár základních surovin, jakž takž výkonná trouba a trocha trpělivosti, která ti pomůže vyčkat, než se na gratinovaných bramborách vytvoří ona krásná a zlatavá krusta, díky které celé jídlo děláme.

Když se řekne gratinované brambory, hned se mi vybaví parádní sobota s rodinou nebo taky francouzský film, kde hrdinka s nekonečně dlouhýma nohama a v hedvábném župánku vytahuje z trouby právě tuhle božskou manu. Samozřejmě v kytičkové keramické zapékací misce. Tenhle pokrm je ale doma všude, nejen ve Francii. V našich končinách se dokonce připravoval ještě dávno před tím, než jsme nějaký vznešený gratin (krustu) vůbec znali.  

Na rozdíl od běžných francouzských brambor, které se obvykle jedou přesně podle receptu brambory, smetana, sůl, česnek, sýr, my Češi máme rádi verze typu co dům dal. A právě proto se dá tahle dobrota připravit na milión způsobů. My se dneska podíváme na ty vůbec nejchutnější, které zvládne i ta nejmíň zdatná kuchtička.

Kde se vlastně gratinované brambory vzaly?

Slovo gratin pochází z francouzštiny a přeložit si ho můžeme jako krustičku. Což rozhodně dává smysl, protože každé gratinované jídlo je vždycky zapečené tak, aby nahoře přesně tahle zlatavá a neodolatelně křupavá vrstva byla. Gratin je ta podstata. Už ve staré Francii se tahle technika používala jako způsob, díky němuž se dobře dařilo zužitkovávat zbytky, a přitom jídlu zachovat skvělou chuť i poměrně noblesní vzhled. Na rozdíl od klasických zapečených brambor, které krustu mít nemusí.

Brambory se z Jižní Ameriky do Evropy dostaly až v 16. století, a než se v kuchyni začaly brát trochu vážně, trvalo to ještě staletí. Konkrétně gratinované brambory byly nejdřív oblíbené jen mezi šlechtou. Na stůl obyčejných lidí se dostaly až mnohem později. Popularita ale narůstala napříč všemi vrstvami, a není tak náhodou, že dneska už najdeme nějakou typickou verzi v každé zemi. Od francouzského gratin dauphinois přes švýcarské rösti až po českou babiččinu klasiku.

Zajímavosti o bramborách

Na gratinovaných bramborách není obecně zajímavé jen to, že gratinované jídlo je vždycky zapečené, ale ne každé zapečené jídlo je gratinované. I ostatní pozoruhodnosti stojí za zmínku.

  • Původní francouzská verze neobsahovala sýr, jen smetanu a česnek.
  • Ve Francii se do gratinu tradičně přidává i muškátový oříšek.
  • V některých částech Švýcarska se do gratinu přidává víno.
  • Ve Skandinávii mají pokrm, kdy se zapečou brambory s rybou, tzv. Janssonovo pokušení.
  • První písemná zmínka o gratinovaných bramborách je z roku 1788.
  • Existují i veganské verze se sójovou smetanou a lahůdkovým droždím.
  • Ve Spojených státech se někdy gratin podává jako součást menu na Den díkůvzdání.
  • Nejdelší zapečené brambory na světě měřily 12 metrů a servírovaly se na festivalu ve Francii.
  • Někteří kuchaři, toužící po extra krémovosti, do gratinu přidávají i vejce.
  • Pokud chceš rychlou verzi, můžeš brambory předvařit.
  • Zapečené brambory jsou výborné i jako náplň do tortilly.
  • Jsou jedním z nejoblíbenějších jídel, které si lidi rádi zamrazí a pak v případě potřeby jen vytáhnou.
  • Gratinované brambory můžeš zapékat i v muffinové formě.
  • Na gratin se dá použít i ovčí nebo kozí sýr.
  • Ve Francii je gratin tradičním jídlem při nedělních rodinných sešlostech.
  • V roce 2016 se gratin dostal i do jídelníčku astronautů na ISS.

A jedna čistě osobní zajímavost od nás z redakce, kterou sice nemůžeme podložit výzkumy, ale prostě víme, že i tohle gratinované brambory umí. A souhlasit rozhodně budeš i ty. Pokaždé, když si je dáš, prostě není možné, abys měla špatnou náladu.

shutterstock_2130983345.jpg

Gratinované brambory nejsou složité na přípravu a výsledek je skvělý.
Shutterstock
Gratinované brambory připravíš se vším možným. Záleží na tom, na co máš zrovna chuť!

Gratinované brambory: recept na dobrotu 7x jinak

A teď k tomu nejlepšímu. K samotným receptům, které si zamiluješ nejen ty, ale i všichni ti, kterým je za zvuku slavnostních famfár naservíruješ.

Gratinované brambory se sýrem

Sýr a brambory jsou nerozlučná dvojka. A když je zapékáš dohromady, to se teprve začnou dít věci. Sýr se krásně nataví, proteče mezi plátky brambor a navrchu se z něj udělá krusta, které nedokážeš odolat, ani kdybys měla vůli toho nejželeznějšího ražení.

Tenhle recept je naprostým základem a tak trochu i vstupenkou do světa gratinování. Pokud si k troubě stoupáš úplně poprvé, pracuj s eidamem. Až získáš trošku zkušeností, dej šanci aromatičtějšímu sýru. Čím aromatičtější bude, tím větší wow efekt nastane.

Co potřebuješ: 800 g brambor, 200 ml smetany ke šlehání, 150 g sýra (eidam, čedar, gouda nebo mix), 2 stroužky česneku, sůl, pepř, muškátový oříšek, máslo na vymazání formy

Jak na to?

  • Brambory oloupej a nakrájej na tenké plátky.
  • Formu vymaž máslem a dno vytři česnekem.
  • Vrstvi brambory, každou vrstvu osol, opepři a posyp sýrem.
  • Zalij smetanou a nahoru dej poslední dávku sýra.
  • Peč na 180 °C asi 45 minut dozlatova.

Gratinované brambory s kuřecím masem

Tahle verze je ideální, když máš doma masožravce nebo prostě víš, že jen samotné brambory tě nezasytí. Kuřecí maso zapečené s bramborami je nečekaně šťavnaté a díky smetaně se všechno krásně spojí do jedné krémové vrstvy. Háček je v tom, že gratinované brambory s kuřecím masem chutnají ještě líp až druhý den. Doporučujeme proto udělat si velký plech a nechat si pár porcí na potom. Je ale dobré počítat s tím, že ti ji někdo určitě sní, pokud troubu orlím zrakem nestřežíš.

Co potřebuješ: 700 g brambor, 300 g kuřecího masa, cibuli, 200 ml smetany, 150 g sýra, sůl, pepř, olej

Jak na to?

  • Kuřecí maso nakrájej na kousky, osol, opepři a orestuj s cibulkou.
  • Brambory nakrájej na tenké plátky.
  • A teď už jen vrstvi do vymazaného pekáče. Brambory, maso, smetana a tak pořád dokola.
  • Peč 50 minut na 180 °C, dokud jídlo krásně nezezlátne.

Gratinované brambory s brokolicí

Brokolice bývá postrachem dětí. Ale když ji upečeš společně s bramborami a sýrem, zaboduješ na celé čáře. V takovém provedení se brokolice hned tváří mnohem přívětivěji a děti tentokrát ani nedostanou hysterák. Ty budeš mít jistotu vyváženého pokrmu, který zasytí a vyživí i to nejneduživější dítko. A dospělí si taky rozhodně přijdou na své!

Co potřebuješ: 600 g brambor, menší brokolici, 200 ml smetany, 100 g sýra, sůl, pepř, muškátový oříšek, česnek podle chuti

Jak na to?

  • Brokolici rozděl na růžičky a spař je horkou vodou.
  • Brambory nakrájej na plátky a začni je vrstvit do vymazaného pekáčku na střídačku s brokolicí.
  • Každou vrstvu ochuť a posyp sýrem.
  • Ze sýru vytvoř i poslední vrstvu.
  • Všechno nakonec prolij smetanou a peč asi 45 minut na 180 °C.

Gratinované brambory s parmazánem

Když chceš jídlu vtisknout nádech něčeho lepšího, parmazán je tvojí tajnou zbraní. Je výrazný, voňavý a krásně se zapéká. Dodá pokrmu lehce oříškovou chuť a slaný šmrnc. Navíc se k bramborám hodí úplně stejně jako třeba víno k sýrům. Úžasně se doplňují. Tahle verze je ideální i jako příloha ke steakům nebo pečené zelenině.

Co potřebuješ:  800 g brambor, 200 ml smetany, 100 g nastrouhaného parmazánu, stroužek česneku, sůl, pepř

Jak na to?

  • Brambory oloupej a nakrájej na co nejtenčí plátky.
  • Vrstvi je do máslem vymazané formy, přidávej parmazán a dochucuj.
  • Nakonec přelij smetanou a dej parmazán ještě navrch.
  • Peč na 180 °C asi 45 minut.

Gratinované brambory s dýní

Tahle varianta je nádherně podzimní, ale klidně si ji udělej i v létě, jestli máš chuť na něco jemného a krémového. Dýně dodá celému jídlu jemně nasládlou chuť a s bramborami si rozumí výborně. Výsledek je navíc úchvatný i vizuálně.  Oranžová s bílou a zlatou kůrkou je učiněnou pastvou pro oči. Jestli máš ráda trochu výraznější chuť, neboj se přidat špetku tymiánu nebo rozmarýnu.

Co potřebuješ: 500 g brambor, 300 g dýně hokaido, 200 ml smetany, 100 g ementálu, sůl, pepř, tymián

Jak na to?

  • Dýni oloupej a nakrájej na plátky stejně jako brambory.
  • Vrstvi je do vymazané formy, dochuť kořením a prolij smetanou.
  • Vrch zasněž sýrem a peč 50 minut na 180 °C.

Gratinované brambory s cuketou

Když se v létě urodí cukety tolik, že už ji ani u té nejlakotnější sousedky neudáš, je nejvyšší čas na gratinované brambory s cuketou. Voňavé letní jídlo, které ti zpříjemní každý pobyt na chalupě. Stane se přesně tím ikonickým pokrmem, který si vybavíš vždycky, když začne pálit slunce a přiblíží se volný víkend. Cuketa se se zbylými surovinami krásně spojí smetanou a výsledkem je jídlo, které můžeš jíst i studené.

Co potřebuješ: 500 g brambor, 2 menší cukety, 200 ml smetany, 100 g sýra, sůl, pepř, sušenou bazalku

Jak na to?

  • Cuketu i brambory nakrájej na tenké plátky.
  • Vrstvi je střídavě do vymazané formy, okořeň, zasyp sýrem, prolévej smetanou.
  • Poslední vrstvu vytvoř ze sýru.
  • Peč asi 45 minut na 180 °C.

Gratinované brambory se špenátem

Špenát s bramborami ladí báječně a jídlu dodá krásně zelené prosvícení. Z něčeho fádního se tak rázem stává potěšení lahodící nejen chuťovým pohárkům, ale i zrakům. Můžeš použít i špenát mražený, ale pokud máš čerstvý, jdi do něj. Výsledek posuneš zase o kousek dál.

Co potřebuješ: 700 g brambor, 200 g čerstvého nebo mraženého špenátu, 200 ml smetany, 100 g sýra, česnek, muškátový oříšek, sůl, pepř

Jak na to?

  • Špenát podus s česnekem, osol a ochuť muškátovým oříškem.
  • Brambory nakrájej a vrstvi je na střídačku se špenátem a sýrem.
  • Konči sýrem, který se promění v úžasnou krustu.
  • Zalij smetanou a peč na 180 °C asi 45 minut.

A to je ze všech nejlepších receptů na gratinované brambory všechno. Který si pro následující víkend vybereš jako ten úplně první?

Autorka článku: Bára Klímová

Použité zdroje:

  • kudyznudy.cz/aktuality/brambory-historie-oblibene-potraviny-bramborove-ho
  • receptia.cz/gratinovani-dc29
  • bettycrocker.com/recipes/au-gratin-potatoes/9fd8b127-ae50-4bb0-b1f3-98ed1f6e917e
  • thepioneerwoman.com/food-cooking/recipes/a11483/perfect-potatoes-au-gratin
  • marthastewart.com/what-is-a-gratin-7499975
  • thespruceeats.com/best-gratin-recipes-4176778
  • merriam-webster.com/dictionary/gratin%C3%A9
Související články