Domácí paštika: za pár minut a kaček máš nebe v puse. Stačí játra a několik drobností k tomu

Bára Klímová
|
17. 04. 2025
|
Pokud patříš k milovníkům jatýrek, dnešním vlastním receptem tě absolutně potěšíme. Připravíš si s námi paštiku z vepřových jater, která je vysloveně dokonalost sama. Pokud snad k takovým fanouškům nepatříš, musíme tě varovat. Pravděpodobně teď ve tvém nejátrovém životě nastane zvrat a paštiku zatoužíš okusit. Je totiž famózní a vyjde na pár korun.

Když člověk celkově špatně jí, po příchodu domů z práce většinou zbaští to první, co mu přijde pod ruku. Tipuju to na bílý rohlík s taveňákem, trošku uheráku k tomu a slavnou vyváženost dovrší možná tak kyselá okurka. O tom, že takové stravování není dobře, se už dneska píšou celé elaboráty a výzkumné práce.

My tě ale za nevhodný stravovací režim plísnit nebudeme. Místo toho tě seznámíme s domácí paštikou, kterou do správného jídelníčku můžeš zahrnout s naprostým klidem. Když k ní navíc přikousneš kvalitní pečivo (a ne bílou housku jako já), máš vydatnou svačinu jak víno. Tedy víno si k té svačině ale samozřejmě nedávej. Leda že by to bylo hroznové víno. To jo.

Z historie paštiky

Kořeny paštiky sahají až do starověkého Říma. Už tehdy lidi maso upravovali, a to včetně jater. Ta měla po úpravě podobu mazlavé dochucené směsi, která se jedla s chlebem. Často ji taky používali jako samostatnou náplň některých pokrmů. Že by ale šlo o takovou paštiku, kterou známe dneska, to určitě ne. Spíš se hledal způsob, jak do posledního kousku využít všechny suroviny a prodloužit tak jejich trvanlivost.

Ve středověké Evropě už se paštika začíná objevovat na šlechtických stolech, a to zejména ve Francii. Tam taky získala svůj název pâté i podobu, kterou už známe i my. Tehdy šlo o jídlo pro bohaté a z jemně umletého masa z divočiny, koření a někdy i ovoce se postupně vyvinulo i známé husí nebo kachní foie gras. K dokonalosti pak nakonec celkově paštiku dotáhli právě Francouzi. Nejen chuťově, ale i v prezentaci. Malé skleničky, precizní kořenění, regionální variace.

V české kuchyni měla paštika ale vždycky tak trochu jinou roli. Nebyla noblesní, ale praktická. Vznikala hlavně při zabijačkách, kdy bylo potřeba zpracovat i vnitřnosti. Přidávalo se sádlo, koření, někdy zbytek masa a směs se zavařovala do sklenic. Nebyla to tedy paštika ve stylu foie gras, ale dejme tomu jakási poctivá domácí masová pomazánka, která zasytí a dlouho vydrží. To ale samozřejmě nemluvíme o těch kupovaných.

Proč si paštiku připravit doma?

Je to v podstatě jako se vším. Když si něco připravíš doma, víš přesně, na čem jsi. To ale není jediná výhoda domácích experimentů a výrobků. Není tak žádným překvapením, že i domácí paštika ve srovnání s tou kupovanou vyhrává ve všem. Je libo pár konkrétních příkladů? Tady jsou.

  • Žádná želatina, éčka ani masová složka stěží překonávající 30 %.
  • Přizpůsobíš ji vlastním chutím. Chceš ji jemnou? Uděláš ji jemnou. S chilli? Proč ne? Bez soli? Taky jde.
  • Dobře se skladuje, nepotřebuješ dokonce ani sterilní skleničku.
  • Je ohromně nenáročná na čas. Za půl hodiny nemáš co dělat.
  • Játra a další základní suroviny tě nebudou stát víc než pár desítek korun.
  • Vypadá jako delikatesa, a to bez přehánění. Jen si to představ. Nadýchaná paštika ve skleničce, zasypaná bylinkami a sekanými mandlemi bude vždycky vypadat jako holka z lepší společnosti.
  • Sklenička domácí paštiky je perfektní jedlý dárek. Originální, chutný a s přidanou hodnotou.
  • Ideální volba pro různá setkání. Rozmazlit hosty něčím domácím, ale nedělat přitom dokola jen jednohubky s pomazánkou podle mámina receptu, to je sázka na jistotu.  
  • Skvěle zužitkuješ zbytky. Máš maso, co zbylo z vývaru? Trochu pečeného bůčku? Přidej k játrům a vznikne úplně nová chuť.

Domácí paštika: recept z vepřových jater

Teď už se do toho pusťme. Zvládne to každý a výsledek je famózní!

Co potřebuješ: 250 g vepřových jater, 3 menší cibule, 2 lžíce sádla, sůl, pepř, sušený česnek, tymián, majoránku a špetku muškátového oříšku

Jak na to:

  • Nejdřív si očisti játra od všech blanek a cévek.
  • Nakrájej si je na menší kusy.
  • Na pánvi rozpusť sádlo, přidej najemno nakrájenou cibuli a nech ji zesklovatět.
  • Přidej játra a restuj je na mírném plameni asi 8–10 minut. Játra se stihnou udělat a zároveň nebudou suchá jako cesta.
  • Ochuť solí, pepřem, muškátem a případně dalšími libovolnými bylinkami.
  • Všechno nech lehce vychladnout a pak k práci přizvi mixér.
  • Směs rozmixuj dohladka.
  • Pokud chceš extra jemnou texturu, přidej ještě trochu rozpuštěného másla nebo smetany.
  • Paštiku přendej do skleniček nebo uzavíratelných krabiček.
  • Nech svůj skvost chladit v lednici přes noc a pak se do paštiky s chutí pusť.

1832b5c9-d3df-4d7e-a294-aca880d9a4cb.jpeg

S cibulí začni. Pak se přidají další ingredience.
Bára Klímová
Nejdřív si nech zesklovatět cibuli.

5f0c426a-20bd-470a-b31b-8f058ccb7fe5.jpeg

Vepřová játra jsou základní surovinou. Zkusit ale můžeš i kuřecí.
Bára Klímová
K cibuli přidej játra. Restuj je 8–10 minut, ať nejsou syrová, ale ani vysušená.

8d22f53d-2e2c-4167-b560-a5f2860de25a.jpeg

Na přípravě paštiky není nic složitého.
Bára Klímová
Takhle budou játra vypadat, až budou tak akorát.

0f04b54f-e86e-4070-8d7b-1a12253d42a0.jpeg

Poctivou paštiku máš za chvíli hotovou. A vyjde na pár desetikorun.
Bára Klímová
Nakonec přijde na řadu mixér. Paštika musí mít hladkou konzistenci.

Kočičí tipy na další domácí paštiky

Samozřejmě nemusíš jít jen v našich šlépějích. Byť jde o paštiku naprosto delikatesní, určitě si sem tam zaslouží i nějakou tu obměnu. Tápat tě v tomhle ohledu nenecháme a máme pro tebe i kapesní seznam tipů závěrem.

  • Paštika z kuřecích jater. Jemnější chuť a skvělá je s karamelizovanou cibulkou.
  • Paštika z pečeného bůčku. Hutná masová směs, kterou všichni dobře známe.
  • Kachní paštika s portským vínem. Trošku pracnější varianta, která si zaslouží elegantnější skleničky. Je lehce nasládlá a skvěle se hodí i pro slavnostnější příležitosti.
  • Zvěřinová paštika. Divočák nebo srnčí s jalovcem? Perfektní volba třeba na podzim.
  • Něco pro vegany? Ano! Houbová paštika z lesních hub, šalotky a ořechů.
  • Stejně tak paštika z červené čočky a mrkve. Další výborná bezmasá alternativa, úžasně lehká a zdravá.
  • Paštika z pečené dýně a bylinek. Ano, netradiční, ale neobyčejně chutná.
  • Játrová paštika s brusinkami. Klasika, která ladí se sladkým i slaným.
  • Mandlová paštika nesmí chybět. Postup je stejný jako u té naší, ale nasekané mandle přidáváš do směsi těsně před odstavením ze sporáku.

Na kterou variantu se ti už teď sbíhají sliny?

Autorka článku: Bára Klímová

Použité zdroje:

  • promeda.sk/6163
  • drmax.sk/o-zdravi/co-je-zdrava-vyziva-principy-ako-si-vyskladat-svoj-tanier
  • dartagnan.com/foie-gras-history.html
  • farmforward.com/news/what-is-foie-gras
  • autorčiny zkušenosti
Související články