
Když člověk celkově špatně jí, po příchodu domů z práce většinou zbaští to první, co mu přijde pod ruku. Tipuju to na bílý rohlík s taveňákem, trošku uheráku k tomu a slavnou vyváženost dovrší možná tak kyselá okurka. O tom, že takové stravování není dobře, se už dneska píšou celé elaboráty a výzkumné práce.
My tě ale za nevhodný stravovací režim plísnit nebudeme. Místo toho tě seznámíme s domácí paštikou, kterou do správného jídelníčku můžeš zahrnout s naprostým klidem. Když k ní navíc přikousneš kvalitní pečivo (a ne bílou housku jako já), máš vydatnou svačinu jak víno. Tedy víno si k té svačině ale samozřejmě nedávej. Leda že by to bylo hroznové víno. To jo.
Z historie paštiky
Kořeny paštiky sahají až do starověkého Říma. Už tehdy lidi maso upravovali, a to včetně jater. Ta měla po úpravě podobu mazlavé dochucené směsi, která se jedla s chlebem. Často ji taky používali jako samostatnou náplň některých pokrmů. Že by ale šlo o takovou paštiku, kterou známe dneska, to určitě ne. Spíš se hledal způsob, jak do posledního kousku využít všechny suroviny a prodloužit tak jejich trvanlivost.
Ve středověké Evropě už se paštika začíná objevovat na šlechtických stolech, a to zejména ve Francii. Tam taky získala svůj název pâté i podobu, kterou už známe i my. Tehdy šlo o jídlo pro bohaté a z jemně umletého masa z divočiny, koření a někdy i ovoce se postupně vyvinulo i známé husí nebo kachní foie gras. K dokonalosti pak nakonec celkově paštiku dotáhli právě Francouzi. Nejen chuťově, ale i v prezentaci. Malé skleničky, precizní kořenění, regionální variace.
V české kuchyni měla paštika ale vždycky tak trochu jinou roli. Nebyla noblesní, ale praktická. Vznikala hlavně při zabijačkách, kdy bylo potřeba zpracovat i vnitřnosti. Přidávalo se sádlo, koření, někdy zbytek masa a směs se zavařovala do sklenic. Nebyla to tedy paštika ve stylu foie gras, ale dejme tomu jakási poctivá domácí masová pomazánka, která zasytí a dlouho vydrží. To ale samozřejmě nemluvíme o těch kupovaných.
Proč si paštiku připravit doma?
Je to v podstatě jako se vším. Když si něco připravíš doma, víš přesně, na čem jsi. To ale není jediná výhoda domácích experimentů a výrobků. Není tak žádným překvapením, že i domácí paštika ve srovnání s tou kupovanou vyhrává ve všem. Je libo pár konkrétních příkladů? Tady jsou.
- Žádná želatina, éčka ani masová složka stěží překonávající 30 %.
- Přizpůsobíš ji vlastním chutím. Chceš ji jemnou? Uděláš ji jemnou. S chilli? Proč ne? Bez soli? Taky jde.
- Dobře se skladuje, nepotřebuješ dokonce ani sterilní skleničku.
- Je ohromně nenáročná na čas. Za půl hodiny nemáš co dělat.
- Játra a další základní suroviny tě nebudou stát víc než pár desítek korun.
- Vypadá jako delikatesa, a to bez přehánění. Jen si to představ. Nadýchaná paštika ve skleničce, zasypaná bylinkami a sekanými mandlemi bude vždycky vypadat jako holka z lepší společnosti.
- Sklenička domácí paštiky je perfektní jedlý dárek. Originální, chutný a s přidanou hodnotou.
- Ideální volba pro různá setkání. Rozmazlit hosty něčím domácím, ale nedělat přitom dokola jen jednohubky s pomazánkou podle mámina receptu, to je sázka na jistotu.
- Skvěle zužitkuješ zbytky. Máš maso, co zbylo z vývaru? Trochu pečeného bůčku? Přidej k játrům a vznikne úplně nová chuť.
Domácí paštika: recept z vepřových jater
Teď už se do toho pusťme. Zvládne to každý a výsledek je famózní!
Co potřebuješ: 250 g vepřových jater, 3 menší cibule, 2 lžíce sádla, sůl, pepř, sušený česnek, tymián, majoránku a špetku muškátového oříšku
Jak na to:
- Nejdřív si očisti játra od všech blanek a cévek.
- Nakrájej si je na menší kusy.
- Na pánvi rozpusť sádlo, přidej najemno nakrájenou cibuli a nech ji zesklovatět.
- Přidej játra a restuj je na mírném plameni asi 8–10 minut. Játra se stihnou udělat a zároveň nebudou suchá jako cesta.
- Ochuť solí, pepřem, muškátem a případně dalšími libovolnými bylinkami.
- Všechno nech lehce vychladnout a pak k práci přizvi mixér.
- Směs rozmixuj dohladka.
- Pokud chceš extra jemnou texturu, přidej ještě trochu rozpuštěného másla nebo smetany.
- Paštiku přendej do skleniček nebo uzavíratelných krabiček.
- Nech svůj skvost chladit v lednici přes noc a pak se do paštiky s chutí pusť.
1832b5c9-d3df-4d7e-a294-aca880d9a4cb.jpeg

5f0c426a-20bd-470a-b31b-8f058ccb7fe5.jpeg

8d22f53d-2e2c-4167-b560-a5f2860de25a.jpeg

0f04b54f-e86e-4070-8d7b-1a12253d42a0.jpeg

Kočičí tipy na další domácí paštiky
Samozřejmě nemusíš jít jen v našich šlépějích. Byť jde o paštiku naprosto delikatesní, určitě si sem tam zaslouží i nějakou tu obměnu. Tápat tě v tomhle ohledu nenecháme a máme pro tebe i kapesní seznam tipů závěrem.
- Paštika z kuřecích jater. Jemnější chuť a skvělá je s karamelizovanou cibulkou.
- Paštika z pečeného bůčku. Hutná masová směs, kterou všichni dobře známe.
- Kachní paštika s portským vínem. Trošku pracnější varianta, která si zaslouží elegantnější skleničky. Je lehce nasládlá a skvěle se hodí i pro slavnostnější příležitosti.
- Zvěřinová paštika. Divočák nebo srnčí s jalovcem? Perfektní volba třeba na podzim.
- Něco pro vegany? Ano! Houbová paštika z lesních hub, šalotky a ořechů.
- Stejně tak paštika z červené čočky a mrkve. Další výborná bezmasá alternativa, úžasně lehká a zdravá.
- Paštika z pečené dýně a bylinek. Ano, netradiční, ale neobyčejně chutná.
- Játrová paštika s brusinkami. Klasika, která ladí se sladkým i slaným.
- Mandlová paštika nesmí chybět. Postup je stejný jako u té naší, ale nasekané mandle přidáváš do směsi těsně před odstavením ze sporáku.
Na kterou variantu se ti už teď sbíhají sliny?
Autorka článku: Bára Klímová
Použité zdroje:
- promeda.sk/6163
- drmax.sk/o-zdravi/co-je-zdrava-vyziva-principy-ako-si-vyskladat-svoj-tanier
- dartagnan.com/foie-gras-history.html
- farmforward.com/news/what-is-foie-gras
- autorčiny zkušenosti