Kešu ořechy nejsou z botanického hlediska skutečnými ořechy, ale jedná se o semena plodů (nažek) tropického stromu ledviníku západního. Ten roste na tropických plantážích a původně pochází z Brazílie. Dneska se pěstuje taky ve Vietnamu, Nigérii, Tanzanii, Indii nebo Indonésii.
Jeden strom vyprodukuje až 50 kg oříšků, ale první kvalitní kešu se dají sklidit až po 8 letech. Do té doby strom sice plodí, jádra ale nejsou tak chutná.
Chceš udělat něco pro své zdraví? Kešu jsou tím pravým ořechovým
Kešu jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny a spoustu dalších zdraví prospěšných látek, včetně bílkovin, vlákniny, minerálů (měď, zinek, hořčík) a antioxidanty ve formě fenolických sloučenin. Z nutričního hlediska jsou taky zajímavé – 21 % tvoří bílkoviny, 46 % tuků a 25 % sacharidů.
shutterstock_1010405878.jpg
A co tahle zdravá přírodní bomba?
- Snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
- Pomáhá v boji s cholesterolem.
- Brání vzniku žlučových kamenů.
- Podporuje činnost mozku.
- Snižuje riziko rozvoje cukrovky.
- Chrání před osteoporózou.
- Udržuje zdravou a hydratovanou pokožku.
- Snižuje vysoký krevní tlak.
- Udržuje zdravé dásně a neutralizuje bakterie v dutině ústní.
Kolik kešu za den můžeš sezobat?
Ideálně jednu hrst přírodních, neochucených. Tak pro své zdraví uděláš maximum. Ořechy můžeš chroupat jen tak jako svačinku nebo si je přimíchat do jogurtu nebo ovesné kaše. Oblíbené jsou taky u veganů, kteří z nich připravují rostlinnou zakysanou smetanu nebo sýr.
Skladuj je v chladu a temnu
Kešu ořechy skladuj na chladném a temném místě bez slunečního záření. Na teplém místě by mohly velmi rychle žluknout a hořknout. Ideální teplota je 15–20 °C a uzavíratelná skleněná nádoba, která nepropustí vzduch. Takhle skladované ti vydrží 5–6 měsíců.
Pozor na alergii
U některých lidí může dojít při konzumaci kešu k alergické reakci. Nejrizikovější skupinou jsou malé děti. Mezi příznaky alergické reakce patří lehké svědění kůže, tzv. kopřivka, potíže s dýcháním, bolesti břicha, zvracení a průjem. Alergické projevy jsou způsobeny kyselinou anacardic, která se nachází i v mangu a pistáciích. Pokud se u tebe alergie projeví, radši kešu vůbec nejez.
Není kešu jako kešu
Kešu ořechy se označují písmenem a číslicí. Písmeno značí jakost, kdy nejkvalitnější kešu najdeš pod označením WW (White Wholes), někdy jen jako W. Nižší třídou jsou kešu SW. Číslice značí velikost jader. Platí jednoduché pravidlo, čím nižší číslo, tím větší ořech.
Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3
Autor článku: Kristýna Burianová