Housky na snídani i grilovačku
Pečivo obecně není pro náš organismus zrovna dvakrát velkou výhrou. Zvlášť to, které je upečené z klasické bílé mouky.
Na druhou stranu není od věci si čas od času zahřešit a dopřát si čerstvé pečivo, třeba u příležitosti vydatné snídaně nebo grilovačky. Mimochodem – jejich sezóna právě začíná a ty můžeš osazenstvo ohromit vlastnoručně připravenými houskami na burgery bez lepku!
Vsadíme se, že nikomu z hostů nebude klasická bílá mouka v pečivu chybět, případně ti ještě řeknou o recept. Když zmíněnou housku doplníš o karamelizovanou červenou cibulku, ledový salát, křehké rajče a flák masa nebo restované portobello, určitě se staneš královnou celé grill party.
Co potřebuješ:
- 200 gramů oblíbené bezlepkové mouky (plus půlka hrsti na posypání)
- 100 ml vody
- 4 lžíce oblíbeného oleje (olivový, slunečnicový, konopný apod.)
- 15 gramů čerstvého droždí (vyrobit si ho můžeš klidně i doma)
- lžičku třtinového cukru
- 1 vejce od šťastných slepic
- půl lžičky soli
- 3 lžičky sezamového semínka
bigstock-three-buns-gluten-free-on-a-l-405815390.jpg
Jak na to?
1. Do hrníčku rozdrob droždí, přimíchej k němu třtinový cukr, promíchej, zalij vodou a olejem. Znovu pořádně promíchej a přelij do větší mísy.
2. Sem prosej mouku a sůl a vyklepni jedno vajíčko. Rukou nebo v robotu směs důkladně promíchej.
3. Ze začátku se bude těsto lepit, ale obrň se trpělivostí a vydrž! Na konci procesu by mělo být vláčné, bez větších bublin nebo pevných kousků.
4. Jakmile těsto získá tvar, přikryj mísu utěrkou a nech na teplejším místě asi hodinku odpočívat.
5. Po hodině těsto vyklop na moukou posypaný vál, párkrát ho v rukách promni a rozděl na čtvrtiny.
6. Z každého kusu těsta uplácej bulku, kterou položíš na plech vyložený pečícím papírem.
7. Nech bulky ještě asi 15 minut vykynout a mezitím si předehřej troubu na 200 °C.
8. Před pečením bulky potři vlažnou osolenou vodou (můžeš ji smíchat s vajíčkem) a posyp sezamovými semínky.
9. Peč asi 15 minut a po vychladnutí překroj na poloviny.
Máš nějaký svůj osvědčený recept na bezlepkové pečivo? Napiš nám ho do diskuze pod článkem!