Podporuje totiž tvorbu zrakových pigmentů v sítnici. Když je vitamínu A v těle nedostatek, zhoršuje se vidění v šeru a nakonec může dojít k oslepnutí. Není to ale jediný důvod, proč bychom na jeho příjem měli všichni myslet.
Vitamín A, kterému se říká taky retinol a o němž určitě všichni víme, že patří do skupiny vitamínů rozpustných v tucích, se stará taky o zdraví a kvalitu naši pleti (proto se používá i v kosmetice), správný růst slizničních buněk a pomáhá i při tvorbě spermií, vajíček a plodu v jeho vývoji.
Vyplatí se vědět i to, že patří k silným antioxidantům, podobně jako třeba vitamín C. To znamená, že chrání buňky před předčasným stárnutím, působí proti volným radikálům, oxidačnímu stresu a snižuje riziko vzniku rakovinného bujení.
Nadbytek a nedostatek vitamínu A: jak je poznat?
To, že máš vitamínu A v těle fakt málo, poznáš podle příznaků, mezi něž patří:
- šeroslepost
- nedostatečná krvetvorba
- snížená obranyschopnost organismu
- ztráta chuti k jídlu
- suchá a loupající se pokožka
- vysychání sliznic
- ječné zrno
- průjem
- poruchy nervového systému
- poruchy stavby kostí
- časté záněty očních spojivek
- omezená pohlavní aktivita
K nedostatku vitamínu A vede v moderní společnosti nejčastěji v případech, kdy se z jídelníčku snažíme vyřadit tuky, jak se dá – právě proto, že jde o vitamín rozpustný v tucích, je lepší konzumovat ho zároveň s nimi (například dušenou mrkev zakápnout olejem).
shutterstock_319164773.jpg
Nadbytek vitamínu A ovšem taky není sranda, proto se s ním musí zacházet opatrně. Ve velkém množství je totiž toxický. Nestává se to často, nicméně si můžeme nadbytek vytvořit bezhlavou konzumací potravinových doplňků, ve kterých je vitamín A obsažen.
K příznakům nadbytku patří:
- apatie
- nechutenství
- bolesti hlavy a kloubů
- poškození jater a kostí
- u těhotných žen poruchy nervového a kardiovaskulárního systému plodu
- krvácení
- otrava
Zdroje vitamínu A: čerpej třeba z meruněk a rybího tuku
Když se zjistí, že trpíš nedostatkem vitamínu A, lékař ti nejspíš nejdřív doporučí zařadit do jídelníčku potraviny, které jsou jeho bohatým zdrojem. Může jít o játra, rybí tuk, broskve a meruňky, meloun, zelí, kukuřici, brokolici, rajčata, mrkev, špenát, petržel, papriky, dýně, mléko, máslo, vaječné žloutky a další.
Pokud máš stravu hodně pestrou, nejspíš se tě nedostatek vitamínu A ani nedotkne. A jaká je doporučená denní dávka? Všichni starší 10 let věku by měli denně přijmout 1 mg, kojící ženy 1,6 mg, děti do 3 let 0,4 mg, děti od 4 do 6 let 0,5 mg a děti mezi 7 a 10 lety pak 0,7 mg.