Pomazánka z červené řepy: blesková příprava, famózní výsledek!

Shutterstock
|
25. 09. 2023
|
Červená řepa. Mističku s ní si jistě pamatuješ ze školní jídelny. Je škoda, že pro svou zemitou chuť nemá moc dobrou pověst. Vykouzlit z ní totiž můžeš neskutečné lahůdky.

Nenápadná kořenová zelenina, která uvnitř překvapí sytě rubínovou barvou. Krásou sice neoplývá, ale o to víc je vhodná, v našich zeměpisných šířkách, k posílení celého organismu. A když ji dobře ochutíš, připravíš z ní luxusní dobroty.

Červená řepa má kolem 90 % vody a velmi málo kalorií. Je bohatá na vápník, fosfor, draslík, hořčík a železo i na vitamíny skupiny B, vitamín C a kyselinu listovou.

Jaké má účinky na zdraví?

  • podporuje mozkové funkce
  • posiluje imunitní systém a detoxikuje tělo
  • působí jako prevence vzniku mrtvice
  • podporuje výkon a vytrvalost (sportovci by si měli dát sklenici šťávy před výkonem)
  • zvyšuje libido
  • působí jako prevence šedého zákalu
  • podporuje správnou funkci jater
  • působí jako prevence rakoviny kůže, plic a tlustého střeva
  • snižuje hladinu LDL cholesterolu
  • pomáhá předcházet kardiovaskulárním chorobám
  • zlepšuje náladu a pomáhá předcházet depresím

Pozor! Po konzumaci řepy můžeš mít červeně zbarvenou moč, tak se nelekej, je to neškodné.

Nejlepších účinků na zdraví dosáhneš, když budeš dlabat řepu syrovou nebo pít čerstvé šťávy. Vařením se obsah užitečných látek razantně snižuje.

Pomazánka, salát i boršč

Řepu můžeš zpracovat na mnoho způsobů. Výborná je jako roláda s kozím sýrem, jako teplá příloha k masu a rybám nebo jako známá hustá polévka boršč. S řepou si báječně rozumí křen, zázvor, kmín a bylinky, jako je koriandr, kopr, petržel a pažitka.

shutterstock_2154137965.jpg

Červená řepa je jednou z nejzdravějších potravin, kterou v naší oblasti máme.
Shutterstock
Pomazánky můžeš připravit ze syrové i vařené řepy.

Máme pro tebe dva recepty na výborné pomazánky z řepy, a to s řepou čerstvou i vařenou.

Svěží pomazánka z červené řepy, na kterou nezapomeneš

Co potřebuješ: menší řepu, ½ jablka, 50 g nasekaných vlašských ořechů, 3 stroužky prolisovaného česneku, 50 g bílého jogurtu, 2 polévkové lžíce majonézy, sůl a pepř

Jak na to?

  • Červenou řepu a jablko nastrouhej na jemném struhadle.
  • V misce smíchej nastrouhanou řepu a jablko s najemno nasekanými vlašskými ořechy.
  • Přidej 3 prolisované stroužky česneku, bílý jogurt a majonézu.
  • Důkladně všechno promíchej, podle chuti osol a opepři a nech chvíli uležet.
  • Podávej s čerstvým celozrnným pečivem.

Pomazánka z červené řepy s kozím sýrem

Co potřebuješ: vařenou řepu, 100 g čerstvého kozího sýra, 125 g lučiny, ½ lžíce redukovaného balsamica, sůl a pepř

Jak na to?

  • Uvařenou a vychladlou řepu nastrouhej na jemném struhadle a vyždímej z ní přebytečnou šťávu.
  • Přimíchej kozí sýr a lučinu.
  • Do směsi přidej redukované balsamico.
  • Hotovou pomazánku dochuť solí a pepřem.
  • Podávej s opečeným plátkem chleba nebo čerstvou bagetkou.

Taková pomazánka z červené řepy se hodí jako skvělá záchrana, když přijde nečekaná návštěva, jako zajímavá svačina nebo rychlá večeře.

Dobrou chuť!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Autor článku: redakce

Související články