Nenápadná kořenová zelenina, která uvnitř překvapí sytě rubínovou barvou. Krásou sice neoplývá, ale o to víc je vhodná, v našich zeměpisných šířkách, k posílení celého organismu. A když ji dobře ochutíš, připravíš z ní luxusní dobroty.
Červená řepa má kolem 90 % vody a velmi málo kalorií. Je bohatá na vápník, fosfor, draslík, hořčík a železo i na vitamíny skupiny B, vitamín C a kyselinu listovou.
Jaké má účinky na zdraví?
- podporuje mozkové funkce
- posiluje imunitní systém a detoxikuje tělo
- působí jako prevence vzniku mrtvice
- podporuje výkon a vytrvalost (sportovci by si měli dát sklenici šťávy před výkonem)
- zvyšuje libido
- působí jako prevence šedého zákalu
- podporuje správnou funkci jater
- působí jako prevence rakoviny kůže, plic a tlustého střeva
- snižuje hladinu LDL cholesterolu
- pomáhá předcházet kardiovaskulárním chorobám
- zlepšuje náladu a pomáhá předcházet depresím
Nejlepších účinků na zdraví dosáhneš, když budeš dlabat řepu syrovou nebo pít čerstvé šťávy. Vařením se obsah užitečných látek razantně snižuje.
Pomazánka, salát i boršč
Řepu můžeš zpracovat na mnoho způsobů. Výborná je jako roláda s kozím sýrem, jako teplá příloha k masu a rybám nebo jako známá hustá polévka boršč. S řepou si báječně rozumí křen, zázvor, kmín a bylinky, jako je koriandr, kopr, petržel a pažitka.
shutterstock_2154137965.jpg
Máme pro tebe dva recepty na výborné pomazánky z řepy, a to s řepou čerstvou i vařenou.
Svěží pomazánka z červené řepy, na kterou nezapomeneš
Co potřebuješ: menší řepu, ½ jablka, 50 g nasekaných vlašských ořechů, 3 stroužky prolisovaného česneku, 50 g bílého jogurtu, 2 polévkové lžíce majonézy, sůl a pepř
Jak na to?
- Červenou řepu a jablko nastrouhej na jemném struhadle.
- V misce smíchej nastrouhanou řepu a jablko s najemno nasekanými vlašskými ořechy.
- Přidej 3 prolisované stroužky česneku, bílý jogurt a majonézu.
- Důkladně všechno promíchej, podle chuti osol a opepři a nech chvíli uležet.
- Podávej s čerstvým celozrnným pečivem.
Pomazánka z červené řepy s kozím sýrem
Co potřebuješ: vařenou řepu, 100 g čerstvého kozího sýra, 125 g lučiny, ½ lžíce redukovaného balsamica, sůl a pepř
Jak na to?
- Uvařenou a vychladlou řepu nastrouhej na jemném struhadle a vyždímej z ní přebytečnou šťávu.
- Přimíchej kozí sýr a lučinu.
- Do směsi přidej redukované balsamico.
- Hotovou pomazánku dochuť solí a pepřem.
- Podávej s opečeným plátkem chleba nebo čerstvou bagetkou.
Taková pomazánka z červené řepy se hodí jako skvělá záchrana, když přijde nečekaná návštěva, jako zajímavá svačina nebo rychlá večeře.
Dobrou chuť!
Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5
Autor článku: redakce