Lívance jsou neuvěřitelně vděčné jídlo. Můžeš si je dát klidně jenom se sirupem (zkus to třeba s čekankovým sirupem!), s nastrouhanou čokoládou, kokosem, oříšky, oříškovým máslem, tvarohem, ale nejoblíbenější jsou pravděpodobně s ovocem.
Banánové lívance pochopitelně svádí k tomu, aby si je člověk dal s banánem. To určitě zkus, ale nenechávej se tím svázat. Takové borůvky! Jahody! Maliny! A co teprve jablíčka se skořicí!
bigstock-dough-for-cooking-oatmeal-panc-419897137.jpg
Banánové lívance: recept do zásoby tvých nejoblíbenějších
Tak se do toho dejme, ať tenhle skvost konečně ochutnáš.
Co potřebuješ: 2 zralé banány, 2 vejce, 100 ml mléka, 130 g celozrnné mouky, lžičku prášku do pečiva, lžíci oleje, špetku soli a vanilkový lusk
Jak na to?
- Banány nejdřív pokrájej a pak je v misce rozmačkej.
- V jiné míse smíchej mouku, špetku soli, prášek do pečiva, mléko a vejce. Pořádně všechno promíchej.
- Pak přidej rozmačkané banány a znovu promíchej.
- Nakonec nezapomeň ještě na vanilkový lusk a těsto ještě jednou promíchej.
- Nech si na pánvičce rozpálit olej a vytvoř lívanečky.
Vyzkoušej si nejdřív tohle těsto a pak můžeš experimentovat – třeba místo mléka dát bílý jogurt a místo dvou vajíček tři. Přidat můžeš taky ovesné vločky nebo kokos, klidně i skořici. Přímo do těsta. Jen pozor na konzistenci, ať lívanečky zůstanou tím, čím mají být.
bigstock-homemade-pancakes-with-bananas-418942861.jpg
Tři tipy na servírování
Nevíš, co by sis na banánové lívance dala? Zkus tohle:
- Tvaroh, čokoládové pecičky nebo rozpuštěnou hořkou čokoládu, čekankový sirup na zalití. Snadné a nikdy to neurazí!
- Malinový rozvar. Stačí dát zmražené maliny do kastrůlku společně s čekankovým nebo jiným sirupem a nechat pár minut probublat. Čerstvé maliny lehce podlij vodou.
- Máš ještě jeden banán? Nakrájej ho na kolečka a nech ho na másle zkaramelizovat. Garantujeme ti, že se budeš olizovat až za ušima!
Máš nějaký fígl na luxusní banánové lívance? Poděl se o něj v diskuzi pod článkem!