Co na silnou a bolestivou menstruaci? Vsaď na teplou vodu, bylinky a lněný olej

Shutterstock
|
08. 07. 2023
|
Každý měsíc se svíjíš v křečích a jediné, co si přeješ, je, aby to už rychle skončilo? Nejsi v tom sama, menstruačními bolestmi trpí drtivá většina žen. Víme, co ti uleví.

Za menstruačními bolestmi může stát řada příčin. Často jsou na vině abnormálně silné děložní stahy, které jsou spojené s vyšší hladinou prostaglandinů. Ty pomáhají s odlučováním děložní sliznice a při vyšší koncentraci můžou ovlivnit i svalstvo střevní stěny. Není tedy výjimkou, že tě může potrápit i průjem.

Mezi další časté příčiny se řadí nerovnováha hormonů estrogenu a progesteronu, které jsou produkovány ve vaječnících. Důvodem bolesti ale může být i svalová dysbalance pánevního dna nebo jiný zdravotní problém.

Menstruační bolesti se většinou objevují den nebo dva před začátkem menstruace a přetrvávají do druhého dne menstruace. Pak už by měly pomalu ustupovat. Silným menstruačním bolestem říkáme dysmenorea.

Bolesti v podbřišku přicházejí ve vlnách a můžou vystřelovat až do zad, stehen a boků. Kromě téhle bolesti se může v souvislosti s menstruací objevit i:

  • nevolnost
  • napětí v prsou
  • zvracení
  • migréna
  • průjem

Silná menstruace může mít i vliv na psychiku, často se dostavuje podrážděnost a přecitlivělost.

Úleva, zn. přírodně

Silná a bolestivá menstruace trápila už naše babičky. A ty přesně věděly, jak si nepokazit pět dní v měsíci. Čím si ulevíš, aniž by ses musela ládovat prášky?

Teplá voda

Voda je lék a její účinky jsou známé už od středověku. Teplo uvolňuje napětí svalů a podporuje průtok krve, čímž se křeče zmírňují. Je nám jasné, že se nechceš během periody nakládat do plné vany, a ani nemusíš. Stačit bude proud teplé vody na nejbolestivější místa a bolest by měla ustupovat. Nebo si pořiď semínky plněný polštářek nebo plyšáka – tuhle vychytávku nahřeješ v mikrovlnné troubě a je to. Dalším řešením je ohřívací lahev termofor, kterou naplníš horkou vodou a přiložíš na podbřišek.

Náš tip: Polštářky se semínky jsou často doplňovány o vonné bylinky, takže si můžeš dopřát i sílu aromaterapie.

Čajové směsi

Speciální bylinkové směsi namíchané proti bolestivé a silné menstruaci najdeš v každém dobrém bylinkářství. Ve většině případů budou obsahovat třezalku, kontryhel, dobromysl, mateřídoušku, heřmánek, kopřivu dvoudomou a měsíček lékařský.

Lněný olej

Lněný olej obsahuje fytoestrogeny, které jsou velmi podobné estrogenům v ženském těle. Jeho konzumací tak vyrovnáš hladinu hormonů během menstruace. Užívat ho začni už týden před menstruací, a to dvě lžičky denně.

Pokud chceš užívat samotné lněné semínko, musí být vždy rozemleté, jinak by ses připravila o všechny dobré látky uvnitř.

shutterstock_1818508103.jpg


Shutterstock
Pomoct může teplo, nějaký ten vitamín a minerál i nálož bylinek.

Vitamíny a minerály

Zaměř se hlavně na vápník, hořčík, železo a vitamín C, vitamín E a B. Ideální jsou například banány, sušené meruňky, listová zelenina, ořechy a kvalitní hořká čokoláda. Z exotiky můžeš vyzkoušet macu peruánskou, která harmonizuje menstruační cyklus a pomáhá taky při anémii. Naopak vynech cukr, bílou mouku, živočišné tuky, kofein, alkohol a tabák a omez solení.

Cvičení

Trpíš bolestí a máš jít cvičit? Ano. Nemusíš samozřejmě hned vyrazit na maraton, prospěje ti svižnější procházka, jízda na kole nebo jóga. Organismus vyplaví hormony, které tlumí bolest a zlepšují náladu.

Masáž

Pohodlně si lehni a jemnými krouživými pohyby si vtírej levandulový olej do oblasti kolem pupíku.

Pomoc z lékárny

Pokud babské rady nezabírají, vyprav se do lékárny pro léky na menstruační bolesti. Pomůžou ti obyčejná analgetika, ale s těmi to, pokud možno, nepřeháněj a v žádném případě je neber preventivně.

Nebuď hrdinka za každou cenu

Pokud tě silná a bolestivá menstruace omezuje v běžných aktivitách, máš teplotu, jdou na tebe mdloby, musíš si měnit hygienické potřeby každou hodinu nebo špiníš mimo cyklus, na nic nečekej a navštiv svého gynekologa. Na vině můžou být například děložní myomy, záněty vaječníků nebo endometrióza.

Duše a tělo spolu úzce souvisí, proto si nezapomeň ve dnech menstruace udělat něčím radost. Povinně! Zajdi si s kamarádkou na zmrzlinu, poslouchej oblíbenou hudbu nebo se začti se do nové knihy.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Související články