Proč jíst rajčata: bojují za tvou lepší pokožku, odolnější imunitu a v kuchyni s nimi uděláš zázraky

Shutterstock
|
24. 05. 2024
|
Kdo by se s chutí nezakousl do šťavnatého rajčátka? A kdo by si ho rád nedal do salátu? Pokud to pravidelně děláš, je to dobře. Rajčata jsou nesmírně zdravá!

I když zcela upřímně – pokud nemáš rajčata ze zahrádky nebo od farmáře, nejspíš si tak úplně nepochutnáš. Obzvlášť v zimě připomínají rajčata z marketu chuťově spíš pet flašku než kousek zeleniny. Při výběru vhodného zdroje si ale dáš do nosu, a navíc potěšíš tělo.

Kde se vzala rajčata a co jsou zač?

Rajče jedlé (nebo taky lilek rajče) se řadí mezi plodovou zeleninu (podobně jako papriky, cukety nebo tykve), ale pozor – taky se řeší, jestli to náhodou (z botanického hlediska) není ovoce!

Svůj původ mají rajčata ve Střední a Jižní Americe, ale na pěstování jsou tak nenáročná, že se s nimi setkáme snad napříč celou planetou. K největším producentům rajčat tak dneska patří Čína, Indie, Turecko, Spojené státy a Egypt.

Rajská jablíčka si své přízvisko vysloužila právem – jejich delikátní chuť dostane i toho nejzarytějšího masožravce, který si jinak na zeleninu (nebo ovoce) moc nepotrpí.

shutterstock_2320134057.jpg

Rajčata jsou v kuchyni vděčná. Vykouzlíš s nimi neskutečné dobroty!
Shutterstock
Rajčata si můžeš ugrilovat nebo upéct. Fantazii se meze nekladou.

Co v rajčatech najdeme?

Rajčata se mimochodem hodí i do diety. Jsou totiž docela nízkokalorická. Ve 100 g se ukrývá energie 84 kJ (20 kcal). Z oněch 100 g tvoří 3,9 g sacharidy (2,6 g cukry), 0,9 g bílkoviny a 0,2 g tuky (0,03 g nasycené mastné kyseliny). Bez obav si je přihazuj do salátu, ale nezapomeň, že na důležitost vyvážené stravy.

Z rajčat samozřejmě načerpáš i vitamíny a minerály. Nejvíc je v nich draslíku, pak je tu taky fosfor, hořčík, mangan, měď nebo sodík. Další minerály už jsou v docela zanedbatelném množství. Pak je tu ještě kyselina listová a pantotenová, niacin, vitamíny skupiny B, vitamín C, vitamín E a vitamín K.

Co rajčata dokážou, když je budeš jíst pravidelně?

Pravidelná konzumace rajčata přináší celou řadu benefitů pro tělo. Sleduj:

  • působí antioxidačně (proti předčasnému stárnutí buněk a rozvoji rakovinného bujení)
  • mají močopudný účinek (zbavují přebytečné vody)
  • regulují hladinu cholesterolu a cukru v krvi
  • podporují činnost ledvin
  • pomáhají při arterioskleróze
  • nakopávají imunitu
  • pomáhají chránit kosti a kostní tkáň
  • snižují riziko vzniku šedého zákalu a makulární degenerace
  • zvyšují pružnost pokožky
  • pomáhají s akné a drobnými rankami na pokožce

Víš, že cherry rajčátka jsou oproti keříkovým rajčatům bohatší na antioxidanty?

Pozor na zelená rajčata!

Možná už to víš, ale není od věci to připomenout. Zelená rajčata, tedy ta, která jsou nezralá (některá jsou zelená i zralá a je to tak správně) rozhodně ke konzumaci nejsou vhodná. Obsahují totiž jedovatý solanin a otrava jím se projevuje žaludečními křečemi. Hrozí i smrt, ovšem v dávce 400 mg solaninu (v 100 g rajčat je ho asi 30 mg).

A pozor, solaninu se nezbavíš ani tepelným zpracováním nebo naložením. Zelená, nezralá rajčata prostě nejez.

Co s rajčaty v kuchyni?

Když se ti doma rajčata nakupí, můžeš si je dát jen tak, udělat si z nich bezva zeleninový salát (třeba salát Caprese nebo ten s vajíčkem natvrdo), domácí kečup, můžeš je zapéct s dalšími druhy zeleniny, udělat z nich gazpacho, domácí rajčatový džus, chutney nebo protlak, hodí se na těstoviny nebo si je můžeš usušit a naložit do oleje.

Jak si nejradši rajčata vychutnáváš ty? A máš svoje zdroje?

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • cs.wikipedia.org/wiki/Raj%C4%8De_jedl%C3%A9
  • nzip.cz/clanek/1020-rajcata
  • healthline.com/nutrition/foods/tomatoes
  • kaloricketabulky.cz
  • vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Rajce-je-uznavana-leciva-potravina.-Zasadne-prospiva-zdravi__s10010x10588.html
Související články