Když se mluví o nachos, nejčastěji se jedná o kukuřičnou tortillu pokrytou rozpuštěným sýrem. Lidi si je tak oblíbili, že jim dokonce vymysleli i svátek. Všichni nadšenci ho můžou oslavit 21. října.
Právě v tenhle den je před 80 lety jeden chytrý Mexičan vymyslel. A komu to nestačí, může zajet přímo na mezinárodní festival Nacho, který se v říjnu konává v mexickém Piedras Negras, rodišti nachos. Na zájemce tam čeká živá hudba, umění a taky soutěž o největší nachos světa, které bude zapsáno do Guinessovy knihy rekordů.
Ikonický pokrm
Ke vzniku nachos se váže úsměvný příběh. V roce 1943 je vymyslel Ignacio „Nacho“ Anaya (podle kterého se taky jmenují). Jednoho dne do restaurace Klub vítězství v Mexiku přišlo několik manželek amerických vojáků a on pro ně chtěl narychlo připravit chutné jídlo. Neměl ale v kuchyni nic jiného než tortilly, a tak je nakrájel na trojúhelníčky, usmažil je, posypal čedarem a doplnil papričkami jalapeňos. Později prodával právě nachos jako hlavní specialitu ve své vlastní restauraci.
Nachos se konzumují jak s různými omáčkami, salsami, tak například i s masem, olivami nebo rajčaty. Jednou z nejoblíbenějších omáček je bezesporu ta sýrová, která se ke křupavým nachos dokonale hodí. Můžeš si ji sice koupit, ale tu domácí si připravíš za pár korun a nebude v ní žádná chemie. Skládá se z pár ingrediencí, které určitě už teď máš doma.
shutterstock_274290392.jpg
Recept na domácí sýrovou omáčku k nachos
Příprava sýrové omáčky je velice jednoduchá, jejím základem bývá sýr čedar, ale můžeš zkusit i jiné druhy, jako je třeba oblíbený eidam nebo bílý polotvrdý sýr Monterey Jack.
Co potřebuješ: 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, šálek mléka, 7 plátků vybraného sýra, půl lžičky soli
Jak na to?
- Ve středně velkém hrnci si rozpusť máslo.
- Stáhni plamen na polovinu, přidej mouku a míchej tak dlouho, než ti vznikne hladká směs.
- Do směsi opatrně přilij mléko.
- Teď už jen přidej oblíbený sýr a sůl a vař ještě dalších 15 minut. K nachos podávej omáčku už vystydlou.
Doma si ale můžeš jednoduše připravit i samotné kukuřičné lupínky. Domácí jsou vždycky lepší než kupované a můžeš si je udělat přesně podle své chuti.
Co potřebuješ: 180 g kukuřičné mouky, 100 g hladké mouky, 180 ml vody, lžičku soli a lžíci oleje
Jak na to?
- Do mísy nasyp obě mouky, sůl a promíchej. Pak přilej vodu a ze směsi uhněť pevné nelepivé těsto.
- To zabal do fólie a dej aspoň na hodinu odpočinout do lednice.
- Potom ho vyválej na tenký plát a vykrájej z něj trojúhelníčky. Přendej je na plech vyložený pečicím papírem, potři olejem, posyp solí a svým oblíbeným kořením a peč v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 10 minut.
Domácí nachos jsou na světě! Můžeš je podávat třeba s lahodnou domácí sýrovou omáčkou (připravenou podle našeho receptu o pár řádku výše), se salsou nebo třeba s guacamole.
Autor článku: redakce
Použité zdroje:
- cs.wikipedia.org/wiki/Nachos
- justfunfacts.com/interesting-facts-about-nachos/
- receptik.cz/syrova-omacka-k-nachos/