Hráškový krém: recept na lahodnou záležitost, kterou si ráda zopakuješ

Shutterstock
|
10. 02. 2024
|
Polévka, která prohřeje, dodá vitamíny, pohladí, zasytí, a přitom tě na další hodiny – na rozdíl od svíčkové s knedlíky – neodrovná? Hráškový krém!

Hrášek milují lidi po celém světě a není divu. Jednak za to může jeho nezaměnitelná chuť, jednak jde o potravinu nabušenou vitamíny a minerály. Načerpáš z něj třeba vitamín C, vitamín E a B, draslík, zinek, hořčík a pak taky antioxidanty, sacharidy, bílkoviny a vlákninu. Ideál!

Díky tomu, co obsahuje, prospívá například našim očím, podporuje správné trávení a imunitní systém, je prevencí rakoviny žaludku, rozvoje diabetu 2. typu (protože dokáže regulovat hladinu cukru v krvi) a kardiovaskulárních onemocnění (reguluje taky hladinu cholesterolu).

Připrav si neodolatelný hráškový krém a dej si do nosu!

Benefity hrášku bychom měly probrané. Pokud máš chuť na polévku, pojď to spojit! Hráškový krém je tak jednoduchý, že ho zvládneš i během mentálně náročnějších dní, a výsledek je tam famózní, že se zatetelíš blahem a svět bude hned lepší místo k žití.

Máme recept na jednoduchou verzi i na vytuněný hráškový krém se slaninou a krutony.

Jednoduchý hráškový krém

Co potřebuješ: 500 ml zeleninového vývaru, 500 g mraženého hrášku, 200 ml smetany a 200 ml mléka, cibuli, pórek (jen bílou část), máslo, sůl a pepř

Jak na to?

  • Nakrájej si pórek a nadrobno i cibuli. Obojí orestuj na másle.
  • Pak přidej hrášek, všechno promíchej, dochuť solí a pepřem.
  • Přilij zeleninový vývar a přiveď směs k varu.
  • Jen co hrášek změkne, sundej hrnec z plamene, přilij do něj smetanu a mléko a všechno to rozmixuj mixérem.
  • Polévku přes jemný cedník přeceď zpátky do hrnce a na pár minut dej ještě povařit.
  • Když to bude potřeba, přidej ještě trošku soli.

Tuhle polévku si vychutnáš samotnou, ale je skvělé upéct si k ní bagetku. Nejlepší je zhruba den stará. Nakrájej ji na plátky, zakápni olivovým olejem a opeč ji v troubě.

shutterstock_255870172.jpg

Hráškový krém se slaninou a krutony nikdy neomrzí.
Shutterstock
Verze pro masožravce je se slaninou a kuřecím vývarem. A je famózní!

Hráškový krém se slaninou a krutony

Tahle verze je pro masožravce úplnou manou. Slanina ji totiž krásně ovoní, stejně jako použitý kuřecí vývar, a pozvedne její chuť na ještě úplně jinou úroveň!

Co potřebuješ: 800 ml kuřecího vývaru, 500 g mraženého hrášku, pórek (jen zelenou část), cibuli, stroužek česneku, lžíci másla, 5 plátků slaniny, sůl a pepř; na krutony pak ještě lžíci másla, 100 g toustového chleba a lžíci česnekové pasty (nebo stroužek česneku utřený se solí)

Jak na to?

  • Cibuli nakrájej najemno, zelenou část pórku na tenké proužky a stroužek česneku na plátky.
  • Nech máslo rozpustit v hrnci a osmahni na něm cibuli, aby zesklovatěla. Pak přidej česnek a pórek, zamíchej a nech všechno trošku opéct.
  • Pak přilij kuřecí vývar, krátce ho povař, přisyp hrášek.
  • Tuhle směs vař necelých 5 minut, jen dokud hrášek trochu nezměkne.
  • Pak polévku rozmixuj, případně propasíruj (bude tak ještě jemnější).
  • Přidej do ní sůl a pepř podle chuti.
  • Nakrájej si na kostičky toustový chleba, dej ho trouby opéct dozlatova.
  • Chlebové kostičky potom osmahni s máslem a česnekovou pastou.
  • Osmaž taky slaninu nakrájenou na menší kousky, v tuku pak ještě promíchej krutony.

Jakmile dáš porci do talíře, dozdob ji slaninou (a třeba i lžící zakysané smetany) a krutony podávej zvlášť, ať se nerozmáčí. Dobrou chuť!

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • cestanatalir.cz/zdravotni-benefity-konzumace-hrasku/
  • fresh.iprima.cz/hraskovy-krem-6
  • apetitonline.cz/recept/hraskovy-krem-s-krutony-osmazenou-slaninou
Související články