Cobb salát je další z řady lahůdek, které vznikly náhodou nebo spíš nečekaně, na základě jednoho momentálního impulsu. Za jeho vznikem stojí Robert Howard Cobb, majitel oblíbené restaurace Derby v americkém Los Angeles. Jen se přesně neví, kdy během 20. nebo 30. let minulého století to bylo. To mu ale na kouzlu neubírá…
Na tomhle salátu jsou důležité všechny suroviny, ale o dresinku to platí dvojnásob. Na ničem nešetři, nic nenahrazuj a uvidíš, že si ho zamiluješ.
Recept na cobb salát, který si zamiluje snad každý strávník
Cobb salát má tu výhodu, že skvěle chutná, ale taky krásně vypadá. To, že zaujme na první pohled, je důležité hlavně pro ty, kteří jinak zelenině moc nedají.
Co potřebuješ (na porci): 50 g čínského zelí, 30 g ledového salátu, 50 g avokáda, 100 g rajčat, 40 g opečené slaniny, 60 g opečených kuřecích prsou, 60 g sýru s modrou plísní, jedno větší vařené vejce; na dresink pak ještě 85 g cukru, 40 g soli, 400 ml olivového oleje, 30 g plnotučné hořčice, 5 g mletého bílého pepře, 100 ml červeného vinného octa, 70 g drceného česneku, 10 ml worcesterové omáčky, 50 g nastrouhaného zázvoru, 310 ml vody a 50 ml citrónové šťávy
Jak na to?
- Všechny suroviny na salát nakrájej na kousky, které odpovídají soustům. Ledový salát jen natrhej.
- Suroviny vyskládej na talíř do řádků vedle sebe, aby každá vytvořila barevný řádek.
- Smíchej si všechny suroviny na dresink. Ten by měl mít při podávání pokojovou teplotu, ale jeho zbytek klidně ulož do lednice, kde vydrží i 2 dny.
- Dresink podávej v mističce zvlášť, každý by si v něm měl sousta namáčet.
Neuděláš chybu, když k salátu přidáš ještě opečenou bagetku, klidně s česnekovým máslem.
Zkusíš si Cobb salát připravit, nebo tě nezaujal? Nebo už ho děláš dávno a máš nějaké vychytávky?
Autor článku: redakce
Použité zdroje:
- allrecipes.com/recipe/14415/cobb-salad/
- ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/765-cobb-salat/
- en.wikipedia.org/wiki/Cobb_salad