7 vět, které rozhodně neříkej svému šéfovi: patří sem i nejhorší věta z partnerských vztahů

Shutterstock
|
04. 08. 2024
|
Ruku na srdce, v práci to občas štve každého. Pokud nepracuješ sama na sebe, máš nad sebou s největší pravděpodobností šéfa. A tomu není radno ledacos říkat.

Po hitparádě výroků, za které spolehlivě přijdeš o práci, tu pro tebe (pro velký úspěch) máme taky seznam vět, které bys fakt neměla adresovat svému nadřízenému. Některé zavání průšvihem, jiné působí neloajálně, neprofesionálně nebo neomaleně. Ne že bys sebou měla nechat zametat, ale… Občas je přece jen lepší zatnout zuby a vydržet (mlčet).

#1 Proč to mám dělat takhle?

Jasně, buď progresivní a hledej nové postupy. Ale pokud zrovna úkol spěchá nebo na zavádění novot není vhodný okamžik, neříkej tuhle větu víckrát než jednou.

#2 To je úplná pitomost

Chceš si zadělat na vztahy na ostří nože? Zkritizuj všechno, co tvůj nadřízený navrhne. Konstruktivní kritika je super a obvykle se cení. Dělá se to ale jinak než těmihle slovy.

#3 Já jsem to říkala

Tahle jednoduchá větička dokáže zbořit základy jakéhokoli vztahu. Když se ukáže, že jsi měla navzdory šéfovu přesvědčení pravdu, taktně pomlč, usměj se, a pokud se po tobě bude chtít, aby ses k tomu vyjádřila, prones něco neškodného, jako třeba „příště už budeme moudřejší“.

#4 Jakou dostanu odměnu, když tohle udělám?

Analogicky taky „za tyhle peníze to dělat nebudu“. Občas člověk musí uhasit nějaký ten „hořák“. Když se na tebe nadřízený obrací se slušnou prosbou, jestli by ses nezhostila úkolu navíc, který nesnese odkladu, rozhodně se v tu chvíli neptej, na kolik si díky tomu přijdeš. Měl by si sám pamatovat, žes mu pomohla, a když si to pamatovat nebude, můžeš říct něco jako „doufala jsem, že oceníte moji snahu pomoct“.

#5 Mě to nebaví!

Taky ti jako malé vtloukali rodiče i učitelé do hlavy, že ne všechno v životě tě bude bavit? Vzpomeň si na to a „mě to nebaví“ si nech pro sebe. Pravděpodobně by ses doslechla, že jestli tě to v práci nebaví, můžeš se sbalit, odejít a nevracet se. Jenže praxe by kvůli zákoníku práce nebyla tak jednoduchá, takže by sis to na pracovišti ještě pěkně – lidově řečeno – vyžrala.

#6 Ty jsi taky důležitej jak ***

Domysli si. Ať už se šéf chová jakkoli nabubřele, nebo se extrémně prožívá, pořád je to šéf, že ano… Tuhle větu fakt spolkni, jestli nechceš mít v práci atmosféru hustou jako babiččinu bramboračku. Jo a pokud si netykáte, netykej mu.

#7 Tak si to udělejte sám, když to umíte nejlíp

Ne, ne a ne. Tvůj nadřízený má jiné úkoly než ty, takže ty tvoje zaručeně dělat nebude. Párkrát se zhluboka nadechni a vydechni, mlč a zůstaň jen u myšlenky.

Jak jsi na tom se šéfem ty? Stojí vysoko nad tebou, nebo si říkáte na rovinu cokoli, o co zrovna kráčí?

Autorský článek

Související články