Brunch je příjemná gastrozáležitost pomalého dne. Co tě při něm čeká?

Shutterstock
|
10. 01. 2024
|
Dostala jsi pozvánku na brunch, ale nevíš tak úplně, co si pod tímhle pojmem představit? Klid, hned to napravíme. Těš se (nejen) na dopoledne plné dobrot!

Už definice brunche krásně vysvětluje, o co při téhle akci vlastně jde. Brunch (branč) je anglické označení pro svačinku/přesnídávku, spíš jde ale o křížence pozdní snídaně a brzkého oběda. Záleží na tobě, v jakém stylu ho pojmeš.

Jídlo se obvykle servíruje od 10.00 do 13.00 hodin (udává se i rozmezí od 11.00 do 15.00 hodin), a tak na něm najdeš všechno, co se hodí k snídani i k obědu.

Brunch je společenská záležitost, která může trvat i hodiny. Vezmi na něj proto s sebou svou drahou polovičku, kamarádku nebo maminku. Užijete si parádní a lahůdkami naplněný čas!

Víš, že brunch je spojení anglických slov breakfast (snídaně) a lunch (oběd)? Poprvé se objevil na jídelních lístcích v 90. letech 19. století a okamžitě si ho zamilovali hlavně studenti.

Pro nevlídný víkend jako stvořený

Z brunche by se (v rámci zachování našeho zdraví) neměla stát bezskrupulózní přejídačka, protože „snídaně je pryč a oběd daleko“. Jde spíš o to, aby sis vychutnala dobré jídlo, ideálně v dobré společnosti. A abys nikam nespěchala. Proto jsou brunche hlavně víkendovou, případně dovolenkovou záležitostí.

Na brunch sice můžeš vyrazit s kýmkoli vyrazit do kavárny (především), ale taky ho můžeš připravit doma, a to klidně pro celou partu kamarádů nebo rodinu. Poctivou přípravou jídla to může začít. Když si dáš záležet na výběru surovin a na postupech, možná trumfneš i kdejaký podnik.

Navíc leckoho překvapíš – jsme totiž obecně zvyklí zvát se spíš na odpolední chlebíček nebo na večeři. Tak s tobě milými lidmi příště zkus posnídat!

shutterstock_2222738405.jpg

Brunch je spojení pozdní snídaně s brzkým obědem.
Shutterstock
Brunch si musí zákonitě zamilovat každý.

Všechno, co budeš na brunch potřebovat, si připrav předem, ať ráno neztrácíš čas. To jediné, pro co máš povoleno odběhnout (nebo tím někoho zaúkoluj), je čerstvé pečivo, nejlíp to řemeslné, z pekárny.

Nepodceň ani otázku nápojů. Podávat můžeš všechny druhy čaje, různě připravovanou kávu (jen na osazenstvo nevyrukuj s instantní kávou), hodí se voda, čerstvá ovocná šťáva a na téhle příjemné akci se povoluje i víno nebo prosecco.

Uvidíš, že tahle pomalá a klidná příprava jídla se ti bude zamlouvat a bude mít meditativní účinky. Je to totiž něco úplně jiného, než když ve spěchu slupneš sendvič ze supermarketu cestou do práce nebo honem rychle uklohníš těstoviny s omáčkou, abys zahnala hlad po příchodu domů.

Co na vlastním brunchi servírovat?

Není nad lehounce líné posedávání v kavárně u brunche, který za tebe připraví někdo jiný. Dobroty až pod nos ale můžou časem trošku zarazit tvoji peněženku. Proto, pokud máš brunch jako příležitost k setkání ráda, můžete se s přáteli střídat a sezvat se vždycky k jednomu z vás domů.

Na brunchi by neměl chybět slaný a sladký chod, káva, čaj, čerstvá ovocná šťáva (nebo poctivý džus, když nebude zbytí), voda a milovaný mix prosecca a pomerančové šťávy – mimosa. Tenhle drink může být naprostou třešničkou celé akce!

shutterstock_2388234695.jpg

S alkoholem po ránu opatrně!
Shutterstock
I když zdaleka není večer, na brunch patří víno, prosecco a tenhle koktejl!

Menu na brunch pak může nabízet třeba tyhle sladké dobroty:

  • Skořicové šneky: klasika, jejíž domácí verze je krásně jednoduchá
  • Francouzský toast: recept na francouzský toast, to je jako recept na lásku, co má procházet žaludkem
  • Zapékané ovesné vločky: milovníci ovesných vloček ocení pečenou verzi, přidat můžeš jogurt nebo skyr
  • Vafle: nikdy nezklamou, nalož na ně strávníkům, co jejich hrdla ráčí
  • Lívanečky: milión způsobů příprav, výsledek vždycky vynikající
  • Cheesecake: popusť uzdu fantazii a vytvoř bezkonkurenční nepečený dortík
  • Briošky s perníkovým máslem: upeč briošky a podávej je s máslem smíchaným s troškou perníkového koření
  • Banánový chlebíček: jednoduchý, slaďoučký, zdravý a fantastický
  • Ovocný salát s medovou zálivkou a mátou: nabuš spolusedící vitamíny a minerály a oslaď jim den
  • Domácí koblihy: když hodovat, tak i trochu nezdravě – koblížky snad miluje každý

A taky tyhle sladké:

  • Quiche: slaný koláč potěší s brokolicí, sýrem, slaninou a čímkoli jiným – dej pozor na to, jestli nepřijde vegetarián nebo vegan
  • Vaječné muffiny: tak jednoduché, tak syté a tak vynikající můžou být jen vaječné muffiny
  • Vejce Benedikt: tohle chce trochu kumštu, ale šikovná hospodyňka to zvládne
  • Šakšúka: blízkovýchodní pokrm zaujme svou barevností i pestrostí chutí
  • Míchaná vajíčka: nikdy nejsou fádní a nikdy neurazí
  • Toasty s avokádovou pomazánkou a vejci: když toast, tak s avokádem a vajíčkem, bez toho to nejde
  • Bagely s čerstvým sýrem a lososem: spojení chutí čerstvého sýra s lososem na poctivém bagelu, to je sen
  • Omeleta se špenátem a sýrem feta: omeleta se špenátem a sýrem feta je další z řady receptů, kterým okouzlíš navzdory jeho jednoduchosti
  • Obložený croissant: naplň croissant tradičními i netradičními surovinami; frčí třeba croissant á la salát Caprese
  • Brambory pečené s rozmarýnem a mořskou solí: tohle už je hodně obědové, pečené brambory s rozmarýnem a solí si ale strávníky svou lehkostí jednoznačně získají

Jakmile přidáš taky kvalitní kávu a čaj a další zmiňované nápoje, budeš nefalšovaná královna brunche. Navíc pamatuj, že při téhle příležitosti můžeš úžasně experimentovat. Neboj se toho!

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • cs.wikipedia.org/wiki/Brunch
  • ravaneo.com/brunch-vikendovy-ritual/
  • loveandlemons.com/brunch-recipes/
  • autorčiny zkušenosti
Související články