Zažila jsi karmický vztah? Bolí, ale můžeš se z něj dost poučit

Shutterstock
|
25. 08. 2024
|
Nejspíš už jsi slyšela o pravé lásce, určitě i o spřízněných duších, ale co je to karmický vztah? Zcela tautologicky – vztah, ve kterém hraje významnou roli karma.

Koncept karmy pochází z indických náboženských tradic a odkazuje na zákon příčiny a následku. V podstatě říká, že činy jedince, ať už dobré, nebo špatné, ovlivňují jeho budoucí životní zkušenosti. Tyhle zkušenosti může zažít jak v tomhle, tak v následujícím životě.

Některé filozofické školy považují karmu za nástroj pro duchovní růst a učení, protože může vést k sebereflexi a zlepšení vlastního života prostřednictvím pochopení a vyrovnání se s důsledky vlastních činů.

Co je to karmický vztah

S ohledem na výklad karmy můžeme říct, že jde o spojení dvou lidí, které je ovlivněno nevyřešenými záležitostmi z minulých životů. Často se uvádí jako hlavní důvod láska, ale nemusí jít jen o ni. Pojítkem karmického vztahu může být naopak nenávist nebo msta, dokonce i zvyk nebo psychická a ekonomická závislost.

Karmické vztahy vznikají tam, kde jsou nevyřízené dluhy nebo nevykonané povinnosti. Podle ezoteriků proto bývají často velmi intenzivní a komplikované.

Účelem karmických vztahů je pomoct vyřešit staré karmické dluhy a naučit se důležité životní lekce. Lidi, kteří prošli karmickým vztahem, popisují své zkušenosti jako bolestivé, ale zároveň obohacující.

Různé podoby karmických vztahů

Karmický vztah můžeš samozřejmě zažít na romantické úrovni – není to ale výhradní, můžeš ho mít i s rodinou nebo kamarády. Současný karmický vztah navíc nemusí odpovídat vztahu minulému – s partnerem jste mohli být v minulém životě ve vztahu rodič–dítě a podobně.

Jak poznat karmický vztah?

Poznat karmický vztah může být náročné, protože jeho znaky jsou často zaměnitelné s jinými typy vztahů. Zpravidla jde ale o neovladatelné pocity, jak pozitivní, tak negativní, spojené s daným člověkem, které ti brání se od druhého odtrhnout.

Základní je nevysvětlitelná přitažlivost, klidně i jednostranná, protože vaše duše můžou být na různých stupních tzv. karmického čištění. Tahle přitažlivost se může, ale nemusí projevovat jako sexuální touha, může jít o potřebu o druhého pečovat, chránit ho, a to i navzdory tomu, že o to nemusí stát.

Některé další rysy karmického vztahu:

  • silná a okamžitá přitažlivost k druhému
  • opakující se situace nebo vzorce chování
  • ochota nechat sebou manipulovat, abys neztratila pouto s karmickým partnerem
  • upřednostnění vztahu před vlastním seberozvojem
  • pocit osudovosti – jako by byl tenhle vztah předurčený
  • často přináší mnoho výzev a konfliktních situací
  • závislost na druhém člověku

Karmický vztah vs. spřízněná duše vs. pravá láska

Jak poznat karmický vztah, to už jsme si řekly. V čem se tedy liší od spřízněné duše a opěvované pravé lásky?

Spřízněná duše je osoba, se kterou máš hluboké a harmonické spojení, cítíš se s ní velmi komfortně a přirozeně, podporuje tě. Takový člověk zrcadlí tvé dobré (i špatné) vlastnosti, tvou podstatu, čímž ti pomáhá pochopit nebo i změnit vlastní život.

Opravdová láska je vztah založený na vzájemném respektu, bezpodmínečné lásce a vzájemném porozumění. Vzniká soustavným společným budováním pouta.

Klady a zápory karmického vztahu

Skoro se zdá, že karmický vztah má samé zápory: je psychicky vyčerpávající a emočně náročný, cyklický, takže je velice náročné z něj vystoupit, a často s sebou přináší bolest až utrpení, aspoň do doby, než se ti podaří vyřešit karmický dluh.

I karmický vztah ale má svá pozitiva, jen je musíš hledat pečlivěji: předně tě nutí konfrontovat tvé největší strachy a slabosti, což vede k osobnostnímu růstu. Taky přináší důležité životní lekce, díky kterým se posuneš v životě dál.

Jak „vystoupit“ z karmického vztahu?

Pokud ses v tomhle článku našla a děsí tě představa zacyklení se v karmickém vztahu, nezoufej. Podle ezoteriků je možné z karmického vztahu „vystoupit“, musíš ale nejdřív přijmout fakt, že změnit můžeš pouze sebe, druhého ne.

Následně je potřeba vypátrat, co vaše duše spojuje, poučit se z minulých vztahů a odpustit sobě i druhému. To bývá nejtěžší, protože odpuštění znamená smíření se s minulými křivdami, opuštění potřeby pomsty nebo potřeby druhého kontrolovat nebo opečovávat.

K úplnému konci karmického vztahu dojde v okamžiku, kdy se oba rozhodnete nechat sebe i druhého jít vlastní cestou, vzájemně se osvobodit, abyste se mohli dál rozvíjet nezávisle na sobě.

Autor článku: redakce

Použ ité zdroje:

  • en.wikipedia.org/wiki/Karma
  • womanonly.cz/karmicky-vztah-a-jak-ho-poznate-signaly-jsou-jasne
  • spektrumzdravi.cz/laska-a-vztahy/karmicky-vztah-nebo-opravdova-laska-naucte-se-je-od-sebe-rozeznavat
  • idealnizivot.cz/osobni-rozvoj/karmicky-vztah-co-to-je-a-jak-ho-poznat/
  • kartar-online.cz/jak-poznat-karmicky-vztah-priznaky-tipy-a-rady/
Související články