Vyrob si salko doma
Na výrobu slaďoučkého mléka, které může sloužit jako základ nedělního dezertu nebo třeba jedlý vánoční dárek pro rodinu a přátele budeš potřebovat jenom tři základní ingredience, které pravděpodobně najdeš ve spíži. Na 300 mililitrů poctivého domácího salka si připrav 500 ml plnotučného mléka, 220 g cukru krupice a čtvrt lžičky jedlé sody.
bigstock-bowl-with-condensed-milk-home-382341320.jpg
Příprava je hračka a zabere ti jen pár minut
Salko je potřeba vařit v hrnci s tlustým dnem. To proto, že dobře vede teplo a mléko se v něm nebude připalovat. Pokud takový hrnec nemáš, dost dobře si vystačíš s nádobou s nepřilnavým dnem. A jak na to? Tady je jednoduchý postup:
- Mléko si před vařením alespoň na hodinu vyndej z ledničky na linku. To proto, aby se temperovalo = chytlo pokojovou teplotu a lépe se s ním pracovalo.
- Zteplalé mléko nalij do hrnce, přisyp cukr a přiveď k varu. Dávej ale pozor, ať ti nevybublá a nevyteče. Ze sporáku bys ho totiž dostávala pěkně dlouho.
- Jakmile začne mléko vřít, stáhni plotýnku na nízký až střední výkon a za častého míchání pozvolna vař asi 25 minut. Mléko by se v kastrůlku mělo zredukovat zhruba na polovinu původního objemu.
- Po uvaření ho odstav z plotny a nech asi pět minut odpočinout. Do hrnce přidej trošku jedlé sody a metličkou nebo ručním robotem mléko našlehej. Soda totiž kondenzované mléko hezky načechrá, dodá mu jemnost, krémovitost a lehkost.
Hotové salko nech vychladnout a nalij do sklenice s uzavíratelným víčkem. V lednici ti tahle pochutina vydrží klidně i dva nebo tři měsíce. A co z hotového domácího salka vyrobit? Třeba vánoční Raffaello kuličky s mandlí uvnitř nebo poctivý vaječňák, který se skvěle hodí jako vlastnoručně vyrobený jedlý dárek.
Máš nějaký svůj odzkoušený recept na výrobu domácího salka? Sem s ním!