Už v jednom z předchozích článků padlo, že cukroví je v současné době buď silně konzervativní, tedy v něm hraje roli bílá mouka, spousta cukru a další suroviny, nebo moderní a laděné do zdravého životního stylu. Dnes se tedy zaměřme na to opravdu tradiční. Protože i někteří zastánci zdravého životního stylu říkají, že když si zahřešíme jednou za čas, svět se nezboří. A teď už k těm klasickým dobrůtkám…
Vanilkové rohlíčky
Ty nemohou o Vánocích chybět. Naprostý evergreen sváteční tabule lahodí svou křehkostí, vanilkovou chutí a sladkým cukrem nasypaným na povrch. Pro tu koncentraci vanilky bychom klidně vraždili. Že ano?
Ischelské dortíky v čokoládě
Další kousek, který si vysloužil výsostné místo na vánočním menu, jsou ischelské dortíčky. Těsto se skládá z hladké mouky, kakaa, moučkového cukru, skořice, másla, citrónové kůry a mandlí. Mezi dvě vrstvy těsta patří náplň z cukru, rumu, marmelády a lískových oříšků. Na vrch po slepení se dává čokoláda a na ni patří ještě kousek vlašského ořechu.
Cukroví z lineckého těsta
Neuvěřitelné množství tvarů a velikostí, spousta možností, čím je slepit a jak je nazdobit. Takové jsou kousky z tradičního a notoricky známého lineckého těsta. Hlavní roli tady hrají žloutky, moučkový a vanilkový cukr, citrónová šťáva, máslo a hladká mouka.
Vrstvy můžeme slepit marmeládou, jakoukoli pomazánkou, například oříškovou či čokoládovou, cukroví se dá polévat čokoládou nebo jinou polevou a také ho můžeme obalovat v oříškách, kokosu, barevných kuličkách…
Tohle těsto je opravdu vděčné a své uplatnění si nachází nejen v období Vánoc – vyrábějí se z něj zákusky po celý rok.
Sacher dortíky
Luxusní kombinace hladké mouky, másla, žloutků, moučkového cukru, vanilky, citrónové kůry a čokolády na vaření (nebo její alternativy) nás dostává do kolen rok co rok a nejradši bychom těchto malých zázraků snědli celou krabici. Když se k tomu přidají šikovné ruce, které do vrchního dílu vykrojí pěkný tvar a následně slepí marmeládou, je to pastva i pro oči. Ach!
Ořechové rohlíčky
Mouka, moučkový cukr, prášek do pečiva, máslo a mleté vlašské ořechy, to je další požehnání pro naše chuťové buňky. Jakmile se podaří vyformovat a upéct rohlíčky, jejich konce ještě namočíme do čokolády a je hotovo. Zázrak je na světě.
Perníčky
Samozřejmě, perníčky. Jejich vůně patří k Vánocům i celému adventu. Mouka, cukr, máslo, vajíčka, med, kakao, skořice a další ingredience vytvoří skvělou pochoutku k vánočnímu posezení s rodinou, přáteli… A určitě se neubráníš ani předvánočnímu ochutnávání. Pokud jsi navíc kreativní, jistě si vyhraješ s tvary a zdobením.
Pracny
Na pracny nebo také medvědí tlapky existují speciální formičky. Jakmile je naplníš těstem, musíš v něm ještě vytvořit důlek, abys dostála jejich názvu – mají vypadat jako tlapy. U tohoto druhu cukroví figurují ořechy, mouka, máslo, cukr, vajíčka, skořice, hřebíček a kakao. Jakmile jsou pracny upečené, obalujeme je zatepla v moučkovém a vanilkovém cukru. Lahoda!
Ořechy s krémem a drcenými ořechy
Ořechy s ořechy zní divně, ale určitě víš, o čem je řeč. Jedná se o cukroví ve tvaru vlašských ořechů ve skořápce, plněné božským oříškovým krémem (z rumu, ořechů, cukru a másla) a třeba i částečně polité čokoládou a posypané drcenými oříšky. Na tohle cukroví jsou přebornicemi naše babičky, ale byla by škoda nechat tuhle tradici vyhynout, takže směle do toho!
Včelí úly
To je bez debat, Vánoce bez včelích úlů – umí si je někdo představit? My ne. Kdo by odolal spojení lahodného těsta a naprosto specifické náplně s kondenzovaným mlékem a rumem? Do chuťového ráje je tak krátká cesta…
Která z uvedených stálic je tvým favoritem?
Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8