Mac and cheese je klasický americký recept (čemuž by odpovídaly kalorie). Konkrétně se při jeho přípravě používají macaroni (proto „mac“ v názvu), tedy kolínka. Ty se zkrátka hodí nejlépe, protože sýr má pak šanci dostat se do každého kousíčku těstoviny. Mňam!
Recept, na který nedáš dopustit
Receptů je s nejrůznějšími obměnami pestrá škála. Dochucovat a dodávat suroviny můžeš podle sebe, základ ale musí zůstat stejný – těstoviny a sýry. Celé je to jednoduché, ale i když špagety s eidamem třicítkou a kečupem jsou pochopitelně jednodušší. Ale ne tak dobré. Tenhle recept je podle slavného Jamieho Oliviera.
Co potřebuješ: 450 g kolínek, 2 lžíce másla, oregano podle chuti, 100 g 45% sýru Krolewski, 100 g parmazánu, 200 g mascarpone, špetku muškátového oříšku, sůl a pepř.
bigstock-mac-and-cheese-in-the-oven-dis-321201298.jpg
Jak na to:
- Uvař těstoviny, ale ne úplně naměkko. Nech je trošku tvrdé, na skus.
- V hrnci zatím rozehřej máslo a orestuj na něm oregano.
- Sceď těstoviny a jeden hrnek vody, ve které se vařily, si zatím nech.
- Kolínka pak vysyp do hrnce s máslem a oreganem.
- Přidej mascarpone a větší část obou nastrouhaných sýrů.
- Ochuť troškou muškátového oříšku, osol a opepři podle chuti. Přidej vodu z těstovin.
- Všechno pořádně promíchej a dej na nižší teplotu na plotýnku, aby se sýry roztekly.
- Potom směs přendej do zapékací mísy, posyp zbylými sýry a dej na 10 minut péct do trouby předehřáté na 200 °C.
- Po 10 minutách můžeš hotovou dobrotu vyndat z trouby nebo ještě na chvíli zvýšit teplotu, aby se na povrchu vytvořila krusta.
- A je hotovo!
Tuhle lahůdku konzumuj v menších porcích, pokud nemáš velký energetický výdej. Jak je vynikající, je zrádná a snadno by se mohlo stát, že by ses při časté a poctivé konzumaci divila, že nabýváš na váze.
Máš svůj oblíbený recept na mac and cheese?
Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2
Autor článku: redakce