Dezerty do skleničky jsou nesmírně vděčné. Dají se připravit v ohromném počtu variací, vypadají elegantně, a když je servíruješ návštěvě, nemusíš se bát, že se nepovede porcování. Jejich příprava je navíc jednoduchá a většinou se obejdeš bez pečení. Ke všemu se dezerty ve skleničkách případně i líp přepravují, když je to potřeba.
Inspiruj se touhle pěticí nejčastěji vyhledávaných dobrot a drž se návodu, nebo klidně zaexperimentuj, jak je libo!
#1 Tvarohový dezert do skleničky
Tohle lehké pohlazení si určitě zamiluješ. Připravené je za chvilku a výsledek je bezvadný.
Co potřebuješ: 250 g tvarohu, 200 ml 33% smetany, pár sušenek na dno, čerstvé jahody (nebo jiné ovoce), vanilkový extrakt a 2 lžíce cukru nebo alternativního sladidla
Jak na to?
- Vyšlehej tuhý krém ze smetany s cukrem a vanilkou.
- Ve druhé míse ještě smíchej tvaroh s troškou cukru.
- Na dno skleniček vytvoř sušenkovou vrstvu.
- Na sušenky pak dej vrstvu tvarohu a na ni jahody.
- Vrstvení opakuj, dokud bude ve skleničce místo.
- Na vrch může přijít ještě čepička ze šlehačky a jahoda.
shutterstock_2101349056.jpg
#2 Dezert do skleničky s piškoty
Když se řekne dezert s piškoty, jen málokdo by hádal, že ho tu čeká recept na tiramisu ve skleničce! Když nebudeš mít cukrářské piškoty, pro jednou se svět nezboří, když použiješ ty obyčejné.
Co potřebuješ: 15 kusů cukrářských piškotů, 100 ml kávy, 150 g 40% smetany, 2 lžíce amaretta, 75 g moučkového cukru, 250 g mascarpone, lžičku vanilkového extraktu a 2 lžíce holandského kakaa
Jak na to?
- Uvař kávu (chce to poctivé espresso, ne instantní kávu).
- Nech ji vychladnout a pak do ní přimíchej amaretto.
- Smetanu vyšlehej do tuha.
- Vedle vyšlehej mascarpone s vanilkou a moučkovým cukrem. Opatrně, na nízké otáčky.
- Do mascarpone pomalu přimíchej smetanu.
- Tenhle krém si dej do cukrářského sáčku s kulatou špičkou.
- Piškoty nalámej a ze třetiny udělej první vrstvu dezertu.
- Tu zalij připravenou kávou.
- Přidej tenkou vrstvu krému a takhle vrstvení opakuj, dokud bude ve skleničce místo.
- Vrchní vrstvu uhlaď lžící a přes sítko posyp kakaem.
- Nech dezert aspoň 30 minut v ledničce a před podáváním ho ještě jednou posyp kakaem.
shutterstock_1884356119.jpg
#3 Dezert do skleničky s mascarpone
I v předchozím receptu bylo mascarpone, nicméně tahle surovina je pro přípravu dezertů ve skleničce tak skvělá, že si to zopakujeme. Tentokrát na čokoládovou notu.
Co potřebuješ: 500 g mascarpone, 200 g vysokoprocentní čokolády, 3 kelímky ml 33% smetany, 3 vanilkové cukry a holandské kakao na ozdobení
Jak na to?
- Čokoládu rozpusť v rozehřáté smetaně (použij na to asi 1,5 kelímku). Směs se nesmí vařit, jen pěkně spojit. Pak ji nech vychladnout.
- Zbytek smetany vyšlehej s mascarpone a vanilkovým cukrem, aby vznikl krém. Ten si pak rozděl na poloviny.
- Do jedné poloviny vmíchej 6 lžic rozpuštěné čokolády se smetanou a rozděl ji do skleniček.
- Pak navrstvi čokoládový krém a na něj krém z mascarpone.
- Vršek přes sítko posyp kakaem.
#4 Čokoládový dezert do skleničky
Tuhle lahůdku si nenech ujít, pokud máš čokoládu extra ráda v kombinaci s malinami.
Co potřebuješ: 170 g vysokoprocentní čokolády, 500 g 33% smetany, 200 g mascarpone, 2 lžíce moučkového cukru, pár kapek vanilkového extraktu, 50 g drcených pistácií a 10 g drcených lyofilizovaných malin
Jak na to?
- Ve vodní lázni si rozpusť čokoládu a pak ji nech vychladnout (ale ne úplně ztuhnout).
- Vyšlehej smetanu s mascarpone, s cukrem a vanilkou.
- Krém postupně a opatrně vmíchej do čokolády.
- Přidej ještě část nadrcených pistácií a malin.
- Rozděl čokoládový krém do skleniček.
- Další částí pistácií a malin posypej vršek dezertů a je hotovo!
shutterstock_2111923001.jpg
#5 Dezert se zakysanou smetanou do skleničky
Jestli chceš své mlsání trochu odlehčit a nedávat do něj mascarpone, můžeš k tomu využít zakysanou smetanu.
Co potřebuješ: 400 g zakysané smetany, půl vaničky polotučného tvarohu, kelímek bílého jogurtu, 100 g nasekaných pekanových oříšků, 250 g borůvek (čerstvých, rozmražených, případně použij rozvar), 180 g sušenek a 2 vanilkové cukry
Jak na to?
- V míse prošlehej zakysanou smetanu s tvarohem, jogurtem a vanilkovým cukrem.
- V misce si nadrť sušenky a vytvoř z části první vrstvu ve skleničkách.
- Na sušenkovou vrstvu dej část borůvek a na ně vrstvu ze zakysané smetany.
- Takhle vrstvi, dokud bude ve skleničce místo. Poslední vrstva by měla být ta krémová.
- Navrch můžeš dát pár borůvek a nezapomeň dezerty posypat drcenými pekanovými ořechy.
Který z těch nejvyhledávanějších dezertů do skleničky zkusíš? A máš nějaký svůj oblíbený, který nikdy nezklame?
Autor článku: redakce
Použité zdroje:
- akcniceny.cz/magazin/dezerty-do-sklenicky-6-snadnych-receptu-pro-kazdou-prilezitost/
- apetitonline.cz/recept/tiramisu-pohary-bez-vajec
- talirchuti.cz/2017/05/cokoladovy-dezert-s-mascarpone.html?m=0
- mixit.cz/blog/recept-cokoladovy-dezert
- albert.cz/recepty/boruvkovy-dezert-do-sklenicky/r/a14294