Famózní dezert do skleničky 5x jinak: čokoládový, z tvarohu i lahodného mascarpone

Shutterstock
|
09. 02. 2025
|
Honí tě mlsná, ale nevíš, na co máš vlastně chuť? Máme pro tebe super inspiraci na dezert do skleničky, a to hned na 5 způsobů!

Dezerty do skleničky jsou nesmírně vděčné. Dají se připravit v ohromném počtu variací, vypadají elegantně, a když je servíruješ návštěvě, nemusíš se bát, že se nepovede porcování. Jejich příprava je navíc jednoduchá a většinou se obejdeš bez pečení. Ke všemu se dezerty ve skleničkách případně i líp přepravují, když je to potřeba.

Inspiruj se touhle pěticí nejčastěji vyhledávaných dobrot a drž se návodu, nebo klidně zaexperimentuj, jak je libo!

#1 Tvarohový dezert do skleničky

Tohle lehké pohlazení si určitě zamiluješ. Připravené je za chvilku a výsledek je bezvadný.

Co potřebuješ: 250 g tvarohu, 200 ml 33% smetany, pár sušenek na dno, čerstvé jahody (nebo jiné ovoce), vanilkový extrakt a 2 lžíce cukru nebo alternativního sladidla

Jak na to?

  • Vyšlehej tuhý krém ze smetany s cukrem a vanilkou.
  • Ve druhé míse ještě smíchej tvaroh s troškou cukru.
  • Na dno skleniček vytvoř sušenkovou vrstvu.
  • Na sušenky pak dej vrstvu tvarohu a na ni jahody.
  • Vrstvení opakuj, dokud bude ve skleničce místo.
  • Na vrch může přijít ještě čepička ze šlehačky a jahoda.

shutterstock_2101349056.jpg

Tenhle dezert je lehký a chuťově vynikající.
Shutterstock
Jahody můžeš klidně vyměnit za jiné ovoce. Záleží na tom, na co máš chuť a co máš po ruce.

#2 Dezert do skleničky s piškoty

Když se řekne dezert s piškoty, jen málokdo by hádal, že ho tu čeká recept na tiramisu ve skleničce! Když nebudeš mít cukrářské piškoty, pro jednou se svět nezboří, když použiješ ty obyčejné.

Co potřebuješ: 15 kusů cukrářských piškotů, 100 ml kávy, 150 g 40% smetany, 2 lžíce amaretta, 75 g moučkového cukru, 250 g mascarpone, lžičku vanilkového extraktu a 2 lžíce holandského kakaa

Jak na to?

  • Uvař kávu (chce to poctivé espresso, ne instantní kávu).
  • Nech ji vychladnout a pak do ní přimíchej amaretto.
  • Smetanu vyšlehej do tuha.
  • Vedle vyšlehej mascarpone s vanilkou a moučkovým cukrem. Opatrně, na nízké otáčky.
  • Do mascarpone pomalu přimíchej smetanu.
  • Tenhle krém si dej do cukrářského sáčku s kulatou špičkou.
  • Piškoty nalámej a ze třetiny udělej první vrstvu dezertu.
  • Tu zalij připravenou kávou.
  • Přidej tenkou vrstvu krému a takhle vrstvení opakuj, dokud bude ve skleničce místo.
  • Vrchní vrstvu uhlaď lžící a přes sítko posyp kakaem.
  • Nech dezert aspoň 30 minut v ledničce a před podáváním ho ještě jednou posyp kakaem.

shutterstock_1884356119.jpg

I s piškoty se dá kouzlit!
Shutterstock
Tiramisu ve skleničce? To je sen! Chce to ale cukrářské piškoty, s těmi obyčejnými to není úplně ono.

#3 Dezert do skleničky s mascarpone

I v předchozím receptu bylo mascarpone, nicméně tahle surovina je pro přípravu dezertů ve skleničce tak skvělá, že si to zopakujeme. Tentokrát na čokoládovou notu.

Co potřebuješ: 500 g mascarpone, 200 g vysokoprocentní čokolády, 3 kelímky ml 33% smetany, 3 vanilkové cukry a holandské kakao na ozdobení

Jak na to?

  • Čokoládu rozpusť v rozehřáté smetaně (použij na to asi 1,5 kelímku). Směs se nesmí vařit, jen pěkně spojit. Pak ji nech vychladnout.
  • Zbytek smetany vyšlehej s mascarpone a vanilkovým cukrem, aby vznikl krém. Ten si pak rozděl na poloviny.
  • Do jedné poloviny vmíchej 6 lžic rozpuštěné čokolády se smetanou a rozděl ji do skleniček.
  • Pak navrstvi čokoládový krém a na něj krém z mascarpone.
  • Vršek přes sítko posyp kakaem.

#4 Čokoládový dezert do skleničky

Tuhle lahůdku si nenech ujít, pokud máš čokoládu extra ráda v kombinaci s malinami.

Co potřebuješ: 170 g vysokoprocentní čokolády, 500 g 33% smetany, 200 g mascarpone, 2 lžíce moučkového cukru, pár kapek vanilkového extraktu, 50 g drcených pistácií a 10 g drcených lyofilizovaných malin

Jak na to?

  • Ve vodní lázni si rozpusť čokoládu a pak ji nech vychladnout (ale ne úplně ztuhnout).
  • Vyšlehej smetanu s mascarpone, s cukrem a vanilkou.
  • Krém postupně a opatrně vmíchej do čokolády.
  • Přidej ještě část nadrcených pistácií a malin.
  • Rozděl čokoládový krém do skleniček.
  • Další částí pistácií a malin posypej vršek dezertů a je hotovo!

shutterstock_2111923001.jpg

Neboj se experimentovat. U dezertů do skleničky se nemusíš držet návodu.
Shutterstock
Svoláváme všechny čokoholiky! Tenhle dezert je fakt vynikající.

#5 Dezert se zakysanou smetanou do skleničky

Jestli chceš své mlsání trochu odlehčit a nedávat do něj mascarpone, můžeš k tomu využít zakysanou smetanu.

Co potřebuješ: 400 g zakysané smetany, půl vaničky polotučného tvarohu, kelímek bílého jogurtu, 100 g nasekaných pekanových oříšků, 250 g borůvek (čerstvých, rozmražených, případně použij rozvar), 180 g sušenek a 2 vanilkové cukry

Jak na to?

  • V míse prošlehej zakysanou smetanu s tvarohem, jogurtem a vanilkovým cukrem.
  • V misce si nadrť sušenky a vytvoř z části první vrstvu ve skleničkách.
  • Na sušenkovou vrstvu dej část borůvek a na ně vrstvu ze zakysané smetany.
  • Takhle vrstvi, dokud bude ve skleničce místo. Poslední vrstva by měla být ta krémová.
  • Navrch můžeš dát pár borůvek a nezapomeň dezerty posypat drcenými pekanovými ořechy.

Který z těch nejvyhledávanějších dezertů do skleničky zkusíš? A máš nějaký svůj oblíbený, který nikdy nezklame?

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • akcniceny.cz/magazin/dezerty-do-sklenicky-6-snadnych-receptu-pro-kazdou-prilezitost/
  • apetitonline.cz/recept/tiramisu-pohary-bez-vajec
  • talirchuti.cz/2017/05/cokoladovy-dezert-s-mascarpone.html?m=0
  • mixit.cz/blog/recept-cokoladovy-dezert
  • albert.cz/recepty/boruvkovy-dezert-do-sklenicky/r/a14294
Související články