Recept rozhodně není z nejlehčích, na druhou stranu na něm není nic extra komplikovaného. Když se ho budeš krok po kroku držet, nemůžeš šlápnout vedle a výsledek bude famózní. Připravena? Tady je jeden osvědčený recept, podle kterého zvládne svíčkovou uvařit i ten největší nemotora.
Neodolatelná dobrota, kterou musíš umět
Svíčková na smetaně je symbolem české kuchyně, který si získal srdce gurmánů po celé generace. Kombinace jemně propečeného hovězího masa, sametově hladké smetanové omáčky a tradičního doprovodu v podobě houskového nebo karlovarského knedlíku vytváří pokrm, který je nejen chuťově vyvážený, ale také plný nostalgie a rodinné pohody. Připrav si tuhle lahůdku doma a přenes se do poctivé kuchyně našich babiček!
shutterstock_619980152.jpg
Recept na svíčkou, se kterou zaboduješ
A teď už k té přípravě!
Co potřebuješ: hovězí zadní kýtu, špek, 2–3 mrkve, půl středně velkého celeru, 1–2 petržele, 2 cibule, 500 ml hovězího vývaru nebo vody, 2 lžíce sádla, 2 lžíce másla + 25 g na jíšku, 2–3 lžíce octa, 3 lžíce cukru, lžíci hořčice, nové koření, bobkový list, půl citrónu, 25 g hladké mouky, 200 ml smetany ke šlehání, sůl a pepř
Jak na to?
- V první řadě si musíme připravit maso. To propichujeme po vlákně špikovacími jehlami nebo nožem (asi 3 cm hluboko) a do otvorů vkládáme hranolky špeku.
- Pokud se ti nedaří špek do masa vložit, nech jednotlivé hranolky na chvíli zmrznout, půjde to líp.
- Jakmile maso protkneš špekem, odkroj případný tuk a maličko ho naklepej paličkou.
- Maso zpátky zformuj do úhledného válečku, který omotáš provázkem.
- Svázané maso osol a důkladně opepři.
- Na větší pánvi si nech rozehřát sádlo nebo jiný tuk. Jakmile bude sádlo horké, přidej maso a důkladně ho opékej ze všech stran.
- Počítej s tím, že maso bude syčet a prskat, což ale rozhodně není na škodu. Jakmile bude opečené, odlož ho do hlubokého pekáčku a nech odpočinout.
- Následuje příprava zeleniny. Mrkev, celer, petržel a cibuli očisti a nakrájej na zhruba centimetrové kostičky.
- Výpek z masa znovu zahřej a přidej do něj mrkev, celer a petržel (cibuli přidej až na konec).
- Všechnu zeleninu důkladně orestuj. Zkus opéct zeleninu do zlatova (a nepřipálit ji). Zhruba 10 minut před koncem restování přidej cibuli.
- Jakmile bude zelenina orestovaná, přidej k ní trochu cukru a důkladně míchej.
- Vytvoříš tak karamel, který omáčce dodá jedinečnou chuť. Jakmile cukr zkaramelizuje (zhruba po minutě), přidej k němu ocet, který rozpustí případné výpečky.
- Nech ocet vypařit a počítej s tím, že bude hodně čpět. Jakmile se kyselost odpaří, vmíchej do základu lžíci hořčice.
- Až hořčici vmícháš do základu, přidej půl litru vývaru nebo vody (kostce se raději vyhni) a veškerou směs nalij do pekáčku, kde odpočívá maso.
- Svíčková by nebyla svíčkovou bez typického koření. Pokud jsi ho přímo nekoupila ve speciálních průhledných sáčcích, pomůže ti malý kapesník nebo plátýnko, do kterého nasypeš černý pepř, nové koření a bobkový list.
- Plátýnko svaž a přidej do základu. Pokud bys nenašla vhodné plátno, spočítej si počet kousků koření, později budeš muset stejný počet opětovně vylovit.
- Maso společně se základem na svíčkovou peč v mírně předehřáté troubě asi 2 hodiny.
- Poté vyndej maso na zvláštní talířek, koření vyhoď a zeleninu rozmixuj nebo propasíruj do většího hrnce. Samotné propasírování zeleniny ale nestačí.
- Proto si v menším kastrůlku rozpusť máslo, a jakmile přestane pěnit, přidej do něj mouku, vytvoříš si tak jednoduchou jíšku.
- Jíšku míchej metličkou a vlij ji k přepasírované zelenině. Všechno důkladně rozmíchej nebo znovu rozmixuj. Vař dalších 20 minut.
- Posledním krokem je zjemnění omáčky. Na to se skvěle hodí smetana ke šlehání, kterou do svíčkové vmícháš.
- Poté už omáčku nevař, smetana by se mohla zdrcnout. Důkladně promíchej a dochuť podle potřeby cukrem, solí nebo citrónem.
- Podávej s nakrájeným masem a houskovým knedlíkem.
Dobrou chuť!
Autorský článek