Individua, kterým se u doktora nejspíš nevyhneš: předbíhají, vykecávají se a paralen chtějí na recept

Shutterstock
|
16. 07. 2023
|
Nikdo z nás k lékaři nechodí rád. Když už ale přece jen praktika nebo specialistu potřebujeme, rozhodně v čekárně nechceme potkat následující individua.

Netrpěliví předbíhači

Je jim úplně jedno, že je čekárna plná objednaných nebo u lékaře registrovaných pacientů. Tahle individua zkrátka nakráčí do místnosti jako by se nechumelilo a razí si to přímo ke dveřím ordinace.

Kdyby potřebovali rychlý recept nebo razítko na potvrzení, asi bychom přivřeli oči. Většinou ale tihle pacienti „strašně spěchají“ a nemůžou si dovolit čekat tak jako ostatní před nimi.

Lidoví vypravěči

Většinou trpělivě „vystojí“ frontu v čekárně, aby následně mohli ordinaci lékaře zablokovat klidně i na celou hodinu. Potřebují si totiž postěžovat nejen na bolavá záda a ukopnutý palec na noze, ale taky lékařce odvyprávějí celou story o té nové fuchtli, která se k nim přistěhovala do vedlejšího vchodu, nezvedených dětech, které na ně kašlou a místo sekání trávy na zahradě obrážejí zahraniční dovolené.

Tihle pacienti si často pletou ordinaci lékaře s kavárnou a neuvěřitelně tímhle zdržováním vytáčí ostatní.

Šetřílci

Zdražuje kdeco a úspory Čechů se pomalu tenčí. Ani omylem se tedy nevysmíváme lidem, kteří mají hluboko do kapsy. Aby ale polovinu fronty tvořili pacienti, kteří si jdou k praktikovi pro recept na krabičku acylpyrinu nebo paralen za dvacku, to je vůči ostatním trošku sobecké. Přitom většinou stačí napsat praktikovi e-mail nebo do ordinace zavolat a e-recept si nechat poslat jako SMS. Tadá!

Ranní ptáčata

I když jsou ranní hodiny většinou vyčleněny primárně pacientům, kteří přichází na odběry, stejně je v ordinacích potkáš. Nastaví si budík na pět, aby už od šesti stepovali před dveřmi čekárny a k lékaři se v sedm nahlásili jako první. Co na tom, že akutní případy mají přicházet až po odběrech? Tihle pacienti na nějaký časový harmonogram zkrátka zvysoka kašlou, i kdyby měli po světě roznášet jakýkoli moribundus.

Nechápavci

Přijdeš do čekárny, napíšeš se k sestře na seznam nebo pípneš kartičku pojištěnce do přístroje, který tvoji přítomnost sestře nahlásí. Někteří nechápavci ale nějaké seznamy neberou v potaz a kartičku pojištěnce, včetně občanky a dalších dokumentů, pro jistotu pravidelně zapomínají doma. Pak se hrozně rozčilují, že o nich sestra neví a oni musí čekat.

Chodící Wikipedie

Už v čekárně si googlí, jestli stihnou sepsat závěť, protože neví, kolik času jim s tím odporným kašlem ještě zbývá. Jakmile překročí práh ordinace, vysypou na lékaře prvních osm diagnóz, které jim vyplivl vyhledávač. Čekají na potvrzení některé z nich a domů odcházejí s týdenní neschopenkou, nařízeným klidovým režimem a blistrem brufenu. Nutno podotknout, že takové pacienty lékaři obzvlášť „milují“!

A jací pacienti v čekárnách nebo u lékaře pijí krev tobě?

Autorský článek

Autor článku: redakce

Související články