Rajská omáčka: rychlovka, která nikdy neomrzí a nedá se zkazit

Shutterstock
|
15. 03. 2025
|
Sladká, voňavá a tak trochu nostalgická. Rajská omáčka je určitě jedním z těch jídel, které v nás okamžitě vyvolají vzpomínky na dětství. Připrav si ji s námi!

Možná ti ji k nedělnímu obědu vařívala babička. Možná jsi coby copatá malá holka milovala, když ti ji servírovali ve školní jídelně. Ano, je fakt, že tady musíme počítat i s variantou, kdy ji spousta z nás právě v útrobách školní jídelny začala vyloženě nenávidět. Ale ten, kdo rajskou odmala miluje, toho ani školní jídelna nezlomí a v lásce k rajské nijak neovlivní.

Ať už patříš do jakéhokoliv tábora jedlíků, neměnným faktem zůstává, že rajská omáčka má v české kuchyni pevné místo a rozhodně z ní jen tak nezmizí.

Patří mezi stálice české gastronomie a v souvislosti s její přípravou existuje snad tolik variant, kolik je domácností. Někdo přidává skořici, někdo perníkové koření, další na ni nedá dopustit v kombinaci s hovězím masem a houskovým knedlíkem. Co ale o rajské vlastně víme celkově? Kde se vzala, tu se vzala? A proč se jí říká právě rajská? Ty možná tušíš, my už víme…

Rajská omáčka pod drobnohledem

Tahle typická česká omáčka vzniká díky čerstvým rajčatům nebo rajčatovému protlaku. Bývá lehce nasládlá, vyladěná kořením, jako je nové koření, bobkový list nebo skořice. Tradičně se podává s hovězím masem, s masovými koulemi z mletého masa, těstovinami, rýží nebo knedlíkem. I když už tady ta školní jídelna padla, taková dobře připravená rajská je luxusní záležitost, kterou si zamiluje i ten největší odpůrce rajčat.

Historie rajské omáčky

Rajská omáčka, jak ji známe dnes, má své kořeny v evropské kuchyni 19. století, ale její příběh sahá mnohem dál. Rajčata se do Evropy dostala už v 16. století díky španělským dobyvatelům, kteří je přivezli z Jižní Ameriky. Trvalo ale několik stovek let, než se stala běžnou součástí kuchyně. Dlouho se totiž absurdně věřilo, že jsou jedovatá.

U nás se rajská omáčka objevila někdy na přelomu 19. a 20. století, kdy se rajčata stala běžnou surovinou. Zpočátku šlo spíš o rajčatovou polévku, která se do hustší omáčky podávané s masem a přílohou vyvinula až postupně.

Nejasný původ

O původu rajské omáčky se vedou diskuze, ale nejpravděpodobnější je, že její základ vychází z italské a francouzské kuchyně. Italské sugo al pomodoro (rajčatová omáčka) a francouzská omáčka tomate se připravovaly už od 18. století. Do našich končin se recept pravděpodobně dostal přes rakousko-uherskou kuchyni, která byla francouzskými vlivy silně poznamenaná.

Jasné ale je, že české kuchařky z 19. století rajskou omáčku v dnešní podobě ještě neuvádějí. Objevují se recepty jen vzdáleně podobné a vždycky jde o nějaké jídlo, kde jsou rajčata jen doplňkovou surovinou.

shutterstock_503210800.jpg

Pokud se ti nechce vařit maso, připrav koule z masa mletého.
Shutterstock
Rajskou omáčku můžeš servírovat s knedlíkem, rýží nebo těstovinami, s hovězím masem i masovými koulemi.

Rajské zajímavosti, o kterých jsi nevěděla

Pojď se s námi podívat na zajímavosti, které se s rajskou omáčkou pojí. Něco možná tipneš už teď, ale něco pro tebe bude úplně nové.

  • Název rajská se neodvíjí od rajčat, ale od rajské chuti, kterou má omáčka evokovat.
  • V některých oblastech Česka se rajské říká paradajzová. Zřejmě na základě vlivu slovenského označení rajčat.
  • Ve Skandinávii se varianta rajské omáčky podává s mletým hovězím masem a bramborovou kaší.
  • Nejstarší známý recept na rajčatovou omáčku pochází z Itálie ze 17. století.
  • Dřív se rajčata používala hlavně jako okrasná rostlina.
  • Rajčatová omáčka, byť ne taková, jako klasická rajská bývá, je základem mnoha světových jídel. Například boloňských špaget nebo mexické salsy.
  • V některých domácnostech se do rajské přidává špetka kakaa, kostička hořké čokolády nebo perníkové koření.
  • Rajská omáčka je skvělým způsobem, jak zužitkovat přezrálá rajčata, která by jinak skončila v koši.
  • Existují i ​​pikantní verze rajské, do kterých se přidává chilli nebo pálivá paprika.

S čím servírovat rajskou omáčku?

Rajská omáčka je neuvěřitelně variabilní a dá se podávat s různými druhy masa i příloh. My si je teď letem světem projedeme:

  • Nejčastěji se podává s hovězím plátkem, ideálně s kližkou nebo roštěnou, které se krásně dusí a jsou šťavnaté.
  • V některých domácnostech je populární verze s mletým masem tvarovaným do malých kuliček, které se vaří přímo v omáčce.
  • Klasická kombinace s houskovým knedlíkem nezklame nikdy.
  • Někdo si rajskou spojuje s těstovinami. Právě tento způsob servírování je inspirovaný zmíněnou italskou kuchyní.
  • Lehčí alternativa je pak s rýží. Pokud tedy rýži i rajskou miluješ, není co řešit.

Recept na dokonalou rajskou omáčku

Každá rodina má svůj vlastní recept na rajskou, to samozřejmě. Ale pokud hledáš jednoduchou a osvědčenou variantu, tady je.

Co potřebuješ: 500 g hovězího masa, 2 lžíce sádla, cibuli, 2 lžíce hladké mouky, 500 ml rajčatového protlaku nebo kilo čerstvých rajčat, lžíci cukru, lžíci octa, 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, 4 kuličky celého pepře, lžičku soli, špetku skořice, 500 ml vývaru nebo vody

Jak na to?

  • Hovězí maso dej do hrnce, zalij vodou, přidej sůl, nové koření, pepř a bobkový list.
  • Vař na mírném plameni 1,5–2 hodiny, dokud maso nebude měkké.
  • Mezitím si připrav omáčku. Na sádle zpěň nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, zapraž ji moukou a připrav světlou jíšku.
  • Přidej rajčatový protlak a zalij vývarem z masa. Pokud používáš čerstvá rajčata, předtím je spař, oloupej a rozmixuj.
  • Přidej cukr, ocet, špetku skořice a nech omáčku povařit aspoň 15 minut.
  • Omáčku rozmixuj dohladka.
  • Na závěr vrať do omáčky hovězí maso a nech ještě 5 minut prohřát.
  • Podávej, s čím je libo.

Rajská omáčka je zkrátka poklad české kuchyně, i když má i svoje odpůrce. Může chutnat tradičně i moderně podle toho, jak ji připravíš. Ať už ji vaříš přesně podle receptu své babičky, nebo zkoušíš nové varianty, jedno je jisté. Parádně udělaná rajská nikdy nezklame. Takže až budeš příště přemýšlet, co dobrého uvařit, vzpomeň si na náš recept.

A jak to máš s rajskou ty? Oblíbená záležitost, nebo ji nemusíš?

Autorka článku: Bára Klímová

Použité zdroje:

  • cooklikeczechs.com/rajska-omacka-czech-style-tomato-sauce
  • polyphagicabby.com/2024/05/28/czech-tomato-gravy-over-sliced-beef-rajska-omacka
  • czechgastronomy.com/tomato-sauce
  • tasteatlas.com/rajska-omacka
  • vareni.cz/recepty/rajska-omacka-podle-maminky
Související články