Podzimní líčení 2024: baddie i grunge trendy, které musíš znát

Shutterstock
|
12. 09. 2024
|
Podzim, trendy v líčení a střídání ponožek mají jeden společný element. Raketovou rychlost. U podzimu se pětkrát vyspíš a jsou Vánoce. U ponožek je to jasné a u trendů v líčení pak dvakrát mrkneš, a co frčelo včera, už dneska neletí.

Naštěstí ale existují i předpovídatelní držáci, kteří se rok co rok opakují. Nenech se ale vysmát. Tedy, vysmát ano, ale úsměv to musí být tvůj. A nejlíp zvýrazněný rudou rtěnkou, která je během podzimu absolutní hvězdou už několik let.

Jinak se ale vysmát skutečně nenech. Těmi předpokládanými držáky totiž nejsou ani tak konkrétní trendy samotné, ale péče, soudnost a chuť se trošku vylepšit. Decentně a s rozumem, ale zároveň s kuráží a nadšením. To jsou pilíře, se kterými parádu naděláš vždycky a během žádného podzimu s nimi zkrátka vedle šlápnout nemůžeš.

Počítáme s tím, že jako správná moderní žena všechny ty základní pečující rutiny zvládáš levou zadní, že kapka odvahy ti taktéž nechybí a můžeme tě tak rovnou vyzbrojit zmíněnými konkrétními diktáty, které pro tenhle podzim nasvítilo mnoho kosmetických guru, stylistů i celebrit. Všechno nasvědčuje tomu, že podzimní vítr přivane fascinující mix svěžesti, přirozenosti, jemnosti, ale i dramatu.

Žádná řasenka, výrazné rty

Zní to šíleně a pro mnohé z nás nepředstavitelně. Je to jako bychom si v postatě obuly jen jednu botu. Asi takový pocit má při představě kosmetického hop nebo trop drtivá většina z nás. Ať se nám to ale líbí, nebo ne, během letošního podzimu jde o totální top strop. Rudá rtěnka s výrazným leskem a po řasence ani památky. Samozřejmě to neznamená, že si na rty naneseš 6 vrstev rudé a vyrazíš do ulic. Nic takového.

Tenhle trend je důmyslný a má punc wamp povahy. V praxi to znamená, že si uděláš parádní fasádu se vším všudy, ale vynecháš řasenku. Ostré linky, linky do ztracena, kouřové nebo obyč stíny, to všechno je povoleno. Jen holt ta řasenka zůstane zapovězena. A i když si to teď na první dobrou možná neumíš vůbec představit, tenhle wamp styl vypadá vážně (a paradoxně) božsky.

Klidně se červenej

Trend, který jasně udával, že červená je přítel, získal na popularitě už na jaře. A teď na podzim se bezostyšně rozvine do plné krásy. Jde o aplikaci tvářenky, která má být věrnou kopií přirozeného červenání se. Tenhle efekt přirozeně načervenalých tváří má pleti dodat zdravý, svěží a šťavnatý vzhled. Vyzkoušet můžeš i růžové a meruňkové tóny, které se s podzimními tóny snoubí nádherně.

V náš prospěch navíc hraje i podzimní světlo. Paprsky totiž dokážou jemné odstíny tvářenky ještě více podtrhnout a tvářím vtisknou sluneční polibek. Jde-li o textury, s těmi se vůbec neboj experimentovat. Ať už zvolíš krémovou tvářenku pro jemnější efekt, nebo pudrovou pro intenzivnější barevný nádech, obojí je povoleno. Důležité je ale nanášet ji postupně, aby ses vyhnula tvrdým liniím.

Kávová elegance

Latte make-up, který dominoval koncem léta, se letos v podzimních měsících přelije do bohatších a sytějších tónů moka a espresso. Když je řeč o kávě, ne nadarmo ti samozřejmě naskočí, že tenhle trend zahrnuje aplikaci hnědých tónů, které evokují teplé barvy kávy a čokolády.

Co je hnědé, je každý podzim famózní, takže povoleny jsou jak hnědé oči, tak rty, tváře i hnědě bronzová místečka. Když se zaměříme konkrétně na oči, pak je tahle hnědománie elegantní alternativou ke klasické černé a je úplně k nakousnutí.

shutterstock_2446842627.jpg

Hnědé stíny, bronzer. Vůbec se toho neboj.
Shutterstock
Padesát odstínů hnědé. Asi tak by se daly letošní podzimní trendy v líčení charakterizovat.

Hnědé tóny navíc dokonale lichotí všem typům pleti a dají se snadno naroubovat na nejrůznější příležitosti. Pro denní líčení tak můžeš zvolit jemnější matné odstíny, které podtrhnou tvou přirozenost, a dostaneš ten správný podzimní nádech. Na večer se pak neboj sáhnout po třpytivých hnědých očních stínech, které oku dodají hloubku a dramatický efekt.

Kombinace s jemnými bronzery a hnědými rtěnkami pak celkově dotvoří harmonický look, který krásně zapadne do palety podzimní přírody a dodá ti ten správný sofistikovaný šmrnc.

Trocha chaosu neuškodí

Pokud miluješ dramatické a trochu přidrzlé líčení, bude se ti líbit trend, který se vžil jako grunge. Ve skutečnosti jde o podžánr alternativního rocku, přičemž na pódiu i v kotli frčí staré oblečení, rozcuchy na sto způsobů a chaos, kam jen oko dohlédne.

Inu, tenhle styl logicky kombinuje prvky grunge a běžného líčení. Taková oblečená neoblečená princezna Koloběžka, chceme-li si tenhle crazy styl polidštit.

Tak například klasické oční linky plus rozmazané stíny vytvářejí efekt „party-girl“ vzhledu. Ten se samozřejmě nehodí na pracovní pohovor, ale perfektně sedí večerním akcím a jiným příležit ostem uvolněného ražení. Grunge rozhodně není pro každého, ale když se to s ním umí, je to velkolepá podívaná.

Baddie make-up

Že netušíš? Ani my jsme netušily. Až TikTok nás zasvětil do tajů tohohle rádoby nového trendu líčení, po kterém se údajně téměř každá něžná tvářička může utlouct. Gró takového trendu spočívá ve spojení devadesátkového stylu s moderním přístupem.

To znamená, že do hry se vrací tmavé obočí, ostré oční linky a jasně ohraničené rty. Ale! To všechno musí být zjemněno. Ať už jde o jemné bronzery, pudry, rozjasňovače, nebo třpytky jednorožců, výsledkem musí být alabastrová pleť, jejímž druhým jménem je nevinnost a jemnost. Výsledkem tak má být zlobivá holka s andělskou tvářičkou.

Základní pravidlo tohohle looku je tedy kontrast. Zatímco rty a oči mohou být výrazné a dramatické, pleť by měla zůstat co nejpřirozenější a bezchybně hladká. Jemné vrstvy make-upu a lehký bronzer přidají jen náznak tepla, zatímco rozjasňovač v těch správných místech vytvoří iluzi světla, které vyzařuje zevnitř. Když si tenhle styl vybereš, pak musíš myslet na fakt, že zatímco devadesátky stavěly na výraznosti, dnešní podoba tohohle stylu se zaměřuje na rafinovanost. Moderní podání tedy zachovává drama, ale je bez přehnané tvrdosti.

Do kterého podzimního trendu půjdeš ty? Máš už svého favorita?

Autorka článku: Bára Klímová

Použité zdroje:

  • glamour.com/story/fall-makeup-trends-2024
  • harpersbazaar.com/beauty/makeup/g46907318/fall-2024-makeup-trends/
  • byrdie.com/grunge-aesthetic-7506174
  • makeupmagique.com/baddie-makeup/
  • marianne.cz/krasa/make-trendy-ktere-ovladnou-podzim-2024-vsadte-na-rude-rty-nebo-na-beauty-hit-ktery-poblaznil
Související články