Mít děti není povinnost. Důvody, proč zůstat bezdětná

Shutterstock
|
24. 07. 2023
|
„Tak co, kdy plánujete rodinu?“ Častý dotaz tchyní, matek, babiček, těhotných nebo šestinedělím vyčerpaných kamarádek, které nejenže nemají soudnost, ale také si neuvědomují, že mít dítě není povinnost, nýbrž právo a výsledek svobodné volby.

Žena sice už dávno není stavěna do role zakřiknuté kuchařky bez vlastního názoru, která poslušně čeká na svého manžela s pečlivě vyžehleným bílým ubrusem na slavnostně prostřené tabuli, kde se skví orosená dvanáctka ve společnosti právě přichystané „svíčkové se šesti“. Na druhou stranu ale spousta lidí neakceptuje její rozhodnutí nemít děti.

Zůstat bezdětná se v dnešní době ještě pořád neodpouští. Žena prostě musí splnit roli chodícího inkubátoru. Rozhodne-li se jinak, je stigmatizována názory okolí, které o ní rázem hovoří jako kariéristce nebo poukazují na její sobeckost a nevyzrálost.

Je to ale skutečně tak? Co když má žena pro své (stále ještě v dnešní době dost netradiční, ale nanejvýš svobodné) rozhodnutí pádné důvody? Tady jsou některé z nich.

Důvod č. 1: Ekonomická stránka

Kolik stojí dítě? Podle aktuálních průzkumů se dostaneme na částku čítající něco málo přes dva miliony korun. A teď ruku na srdce – kdo z nás to má? Dneska už si sice můžeme vzít půjčku na dům, jeho rekonstrukci, nové auto či vybavení domácnosti, kdo nám dá ale půjčku na dítě? Nikdo. A z čeho hradit nemalé výdaje ukřičeného uzlíčku, z něhož bude rázem dítě školou povinné a student, který bude doma „strašit“ třeba až do 26 let věku?

Důvod č. 2: Nemožnost ovlivnit, co z dítěte vyroste

Rodiče můžou být vzorem ctnosti a dobra, nikdy ale úplně neovlivní to, co z dítěte ve finále vyroste. Vědci se tím samozřejmě neustále zaobírají a někteří z nich tvrdí, že rodina dokáže nového člověka utvářet jen minimálně, protože geny holt jen tak neošálíme. A stydět se za grázla, který propadl alkoholu, hazardu nebo drogám není nic příjemného.

shutterstock_154594889.jpg

Nikdo nechce z dítěte vychovat feťáka. Stoprocentní jistotu ale nemá rodič nikdy.
Shutterstock
Drogy, alkohol, rizikové sexuální chování, kriminalita... Drobeček, kterého chceš chovat, možná nevyroste v nic dobrého.

Důvod č. 3: O rodiče se jejich děti starají pouze ve výjimečných případech

Jakmile před někým utrousíš, že nechceš nebo neplánuješ děti, spousta lidí tě bude častovat nevybíravými dotazy ohledně toho, kdo se o tebe jednou ve stáří postará. Bohužel statistiky jsou opět neúprosné. Senioři umírají nejčastěji v nemocnicích, léčebnách pro dlouhodobě nemocné a domovech důchodců, kam je odloží děti, které se o ně zkrátka nezvládnou postarat, ať už z jakéhokoli důvodu.

Důvod č. 4: Absence mateřského pudu

Jsou tisíce žen, které v sobě zkrátka nemají zakořeněný mateřský pud. Představa těhotenství, porodu, kojení nebo výchovy dítěte je jednoduše děsí. Objektivně tak zhodnotí, že se prostě pro roli matky nehodí. Pokud je přece jen partner nebo okolí k dítěti donutí, jsou v této roli nešťastné, propadají depresím i pocitu méněcennosti. Bohužel některé z těchto případů končí tragicky.

shutterstock_1810833712.jpg

Mateřství opravdu není pro každou ženu.
Shutterstock
Každý rodičem být nechce. Ženy jsou za to ale i v moderní společnosti pranýřovány.

Důvod č. 5: Pošramocený vztah

Vynucená přítomnost muže u porodu? Vytahané tepláky, mastné vlasy a příkrmy či mateřským mlékem zkropené triko? Přehlížení otce dítěte a jeho potřeb? Upřednostňování novorozence a neustálé podřizování? Tohle všechno vede k trhlinám pracně budovaného a několik let opečovávaného vztahu

Nemalé procento z tohoto počtu tvoří svobodné matky, mnohem vyšší je ale počet žen, které manžel opustil i přes to, že mu porodily dítě (nebo dětí několik). Spousta žen se početím či porodem dítěte změní a muži začnou vnímat, že před nimi namísto atraktivní kočky, kterou museli pracně dobývat, stojí upocená mamina, která zanedbává nejen sebe, ale i je. Není se proto čemu divit, že tuhle situaci „méně odolné kousky“ neustojí a ze vztahu, manželství a rodiny odchází.

bigstock-angry-child-5592994.jpg

Nejspíš každý z nás chce hezký vztah. Děti ho ale mohou dokonale zničit.
Bigstockphoto
Není divu, že muž upouští páru v cizí posteli, když na něj doma čeká umaštěná manželka s miminem v náruči a příliš hlučné prvorozené dítko.

Důvod č. 6: Obavy z budoucnosti

Co nás čeká za pět, deset nebo snad dvacet a padesát let? Do čeho děti přivedeme? Do ekonomicky, politicky a sociálně nestabilní země? Na místo, které je sužováno hrozbou válek a krutých nemocí?  Do prostředí, kde číhá nebezpečí na každém rohu? Někteří z nás si prostě nedokážou představit zářnou budoucnost ani pro sebe, natož pak děti, které by na svět přivedli.

Důvod č. 7: Strach až do konce života

Chceš mít až do konce života neustále strach? Ten totiž rodiče mívají. Aby dítěti někdo neublížil, aby ho nesrazilo auto, aby se nepřizabilo při sportu, aby nebylo nemocné, aby se nechytlo špatné party, aby odmaturovalo, aby si našlo vhodného partnera… Dennodenně něco. A jestli máš pocit, že přestaneš mít strach, když dítě dospěje, zeptej se své matky, jestli o tebe má strach, nebo své babičky, jestli má dodnes strach o tvou matku.

Jak se na problematiku dobrovolně bezdětných žen díváš ty?

Autorský článek + zdroj 1, zdroj 2

Související články