Vyzkoušej durian! Nejsmradlavější tropické ovoce je zároveň pořádnou superpotravinou

Shutterstock
|
17. 10. 2024
|
Lahodná pochoutka, která smrdí jako žumpa. Nenech se ale odradit. Tropický durian z Asie tě překvapí svou sladkokyselou chutí připomínající vanilkový pudink.

Durian poznáš hned. Typická pronikavá vůně dužiny připomínající shnilou cibuli, Limburský sýr nebo odpadní vodu je cítit, i když je slupka neporušená. A to tak moc, že ovoce v některých hotelech a MHD v jihovýchodní Asii, třeba v Singapuru, dokonce zakázali.

Jedna studie zjistila, že durian v sobě má až 44 aktivních sloučenin, včetně těch, které „voní“ jako skunk, karamel, zkažená vajíčka nebo polévkové koření. V jiném výzkumu zase zjistili, že mnoho genů durianu produkuje těkavé sirné sloučeniny, kvůli kterým tak smrdí.

A pokud by omamný odér nepomohl, napoví hrubá, zelená až hnědá slupka se špičatými ostny, připomínající ježka. Když se pod ni dostaneš, najdeš dužinu, která má většinou žlutou až červenou barvu. V každém z pěti kousků plodu se pak ještě schovává 1–5 semen velikosti kaštanů.

V Asii král ovoce, který má plno živin

Duriany plodí rod tropických stromů z čeledi slézovité, přičemž je mezi 30 druhy ovoce známo devět. Nejznámější je plod durianu cibetkového, který pochází z Malajsie, konkrétně z Bornea a Sumatry, z níž se rozšířil do dalších částí jihovýchodní Asie.

V současnosti se tak pěstuje třeba v Indonésii, Thajsku nebo Indočíně, kde ho pokládají za „krále ovoce“. Pěstují ho ale i v botanických zahradách v Americe. Asiati tohle smradlavé ovoce znali už do prehistorických dob, v Evropě se o něm ví od 15. století. 

Všechny části durianu se v minulosti využívali v tradiční malajské medicíně, a to díky jejich léčivým vlastnostem. Asiati s nimi léčili vysoké horečky, žloutenku i kožní nemoci.

shutterstock_2463462775.jpg

S durianem se dá v kuchyni naložit na spoustu způsobů.
Shutterstock
Durian je nejspíš to nejsmradlavější ovoce na světě. Taky je ale pořádně zdravé!

Není se co divit, protože nejsmradlavější ovoce na světě obsahuje opravdu plno zdraví prospěšných látek. Je v něm plno vlákniny, vitamínů B a antioxidantů, které neutralizují volné radikály. Vitamínu C pak má dokonce víc než ostatní tropické ovoce.

Durian ale nabízí i látku tryptofan, která je známá jako přírodní prášek na spaní, který navozuje pocit uvolnění a štěstí. Proto durian někteří jedí při nespavosti nebo psychických těžkostech. Na zvířatech se prokázalo, že snižuje hladinu cukru v krvi, bojuje proti infekcím a můžeš díky němu předcházet onemocněním srdce. Dokonce se zjistilo, že funguje jako afrodiziakum.

Zmrzlina s příchutí mandlí a česneku

A jak se durian jí? Když budeš odvážná, můžeš sníst syrovou dužinu nebo si uvař, případně opraž semínka. Dužina některým chutná jako vanilkový pudink, jiným zase jako sýr, mandle, česnek a karamel najednou.

Možná se budeš divit, ale z durianu v zahraničí připravují řadu různých jídel, včetně polévek, šťáv, dezertů, nebo dokonce zmrzliny. V Asii se dužina často smíchá s cukrem a jí se s palačinkami nebo se zabalí do rýžového papíru a usmaží se.

V Bangkoku se často dužina durianu míchá s dýní, připravují ho ale taky společně s mangem nebo lepkavou rýží, cibulí nebo octem. Zajímavostí je, že bys ho neměla jíst v kombinaci s alkoholem. Výzkumníci totiž zjistili, že sloučeniny v durianu brání některým enzymům v odbourávání alkoholu, což zvyšuje jeho hladinu v krvi.

Když už by ses rozhodla durian zkusit, ten čerstvý najdeš na nějaké větší asijské tržnici, třeba v pražské SAPě. Je ale mnohem lepší koupit ho už opracovaný. Takový se hned po sklizni zamrazí a chlazenou dopravou putuje až do Česka. Rozhlédni se po e-shopech!

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • cs.wikipedia.org/wiki/Durian
  • cs.wikipedia.org/wiki/Durian_cibetkov%C3%BD
  • healthline.com/nutrition/durian-fruit
  • specialtyproduce.com/produce/Durian_619.php
Související články