Psyllium je zdrojem naprosto jedinečné rozpustné vlákniny, která se získává z vyčištěných obalů jitrocele indického.
Možná se ptáš, k čemu je takový jitrocel indický dobrý. Věř, že je to skvělý pomocník, který ti pomůže se správným fungováním střevního traktu a hodí se téměř pro každého, kdo má v jídelníčku nedostatek vlákniny nebo by rád podpořil pravidelné vyprazdňování.
Psyllium je přírodní a taky přirozeně bezlepkové, není chemicky upravováno nebo modifikováno a není návykové.
Jak psyllium funguje?
Psyllium na sebe naváže vodu, několikanásobně zvětší svůj objem a změní konzistenci – ta je podobná gelu nebo slizu. Na tuhle nabobtnanou vlákninu reagují střeva zvýšeným pohybem. Navíc na sebe nabobtnalá vláknina naváže i nestrávené zbytky a toxiny, které se pomocí stolice dostanou z těla ven.
Psyllium se doporučuje především pro:
- ty, v jejichž jídelníčku není dostatek vlákniny (ovoce, zelenina, celozrnné pečivo, ovesné vločky)
- ty, kteří mají nedostatek pohybu, třeba kvůli sedavému zaměstnání (činnost střev, která nejsou podporována pohybem, je pomalejší)
- těhotné a kojící ženy, které mají problém s pravidelným vyprazdňováním
shutterstock_2118013859.jpg
Co psyllium dokáže?
Psyllium pomáhá s nejedním problémem. Očekávat můžeš:
- snížení hladiny cholesterolu
- snížení tělesné hmotnosti
- změkčení stolice
- pročištění střevní stěny od zbytků potravy
- pomoc při průjmu
- prevenci proti rakovině tlustého střeva
- snížení plynatosti
- snížení krevního tlaku
- zdravější střevní mikrobiom
Psyllium jako parťák při redukční dietě
Chceš zhubnout, takže jsi jako první snížila svůj kalorický příjem? V tom případě pozvi na pomoc i psyllium. Díky tomu, že nabobtná, v tobě vyvolá pocit falešného nasycení, a tím se razantně sníží touha po jídle.
Psyllium můžeš najít i jako součást směsí na chleba nebo jiné pečivo, většinou těch, které se týkají speciálních diet (především nízkosacharidové nebo bezlepkové, při kterých není možné používat klasické obiloviny).
Kdo by se měl psylliu raději vyhnout
Psyllium není vhodné užívat při chorobném zúžení jícnu a dalších míst žaludku a střev. Pozor by si měli dát taky diabetici s obtížně zvladatelnou hladinou cukru v krvi. Pokud si nejsi jistá, jestli je pro tebe psyllium vhodné, nebo máš předepsané nějaké léky, radši se obrať na svého praktického lékaře.
Zvyš příjem tekutin
Psyllium by se ideálně mělo užívat ráno nalačno, aspoň 30 minut před jídlem. Postačí ho rozmíchat ve sklenici vody nebo jiné tekutině (v čaj, šťávě nebo džusu) a hned vypít. Pak ho zapij ještě další sklenicí nápoje. Takhle z něj vytěžíš maximum.
Psyllium je neutrální chuti, můžeš ho tedy přidat taky do jogurtu nebo polévek (už ale nenadělá tolik parády, když ho nebudeš konzumovat nalačno).
Vyzkoušíš tenhle indický zázrak plný vlákniny?
Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2
Autor článku: redakce