Je jím úžasně jednoduchý, zato však nesmírně osvěžující drink, jemuž se říká Apfelschorle nebo taky Apfelspritz. Ten má svůj původ v Německu a Rakousku, kde ho seženeš prakticky v každé restauraci nebo v obchodě. Nápoje tohohle typu se v těchhle zemích objevovaly už během 18. století a o jejich oblibě svědčí právě to, že se servírují dodneška.
Spritz nebo taky schorle je označení pro „střik“ – zatímco nás nejspíš napadne jen vinný střik (víno s perlivou vodou nebo minerálkou), u sousedů je plejáda pestřejší. Dnešní spritzer se dělá i z ovocných šťáv, a jak už název našeho drinku napovídá, u Apfelschorle jde o jablka, tedy o jablečnou šťávu. Oblíbená je i varianta s citrónovou nebo grepovou šťávou.
shutterstock_737517844.jpg
Apfelschorle, seznamte se!
A o co tedy jde? Jednoduše o mix jablečné šťávy (moštu) a perlivé nebo minerální vody. Tahle kombinace nejenže (po řádném vychlazení) báječně chutná, ale obliby se jí dostává i coby funkčnímu nápoji u sportovců – smícháním moštu s minerálkou v poměru 2:1 lze prý získat skvělý izotonický nápoj, který pomůže s doplněním energie i minerálů.
Namíchat si Apfelschorle zvládne úplně každý. Sodovka nebo minerálka nejčastěji tvoří 50–60 % nápoje, ale k dostání jsou i sladší varianty s vyšším podílem jablečné šťávy. Je to tedy na tobě. Doladit se pak tahle dobrota dá několika kapkami citrónové šťávy. A pokud chceš joo osvěžení, přidej led.
Než budeš Apfelschorle servírovat, připrav si taky bylinky, které můžou nápoji prospět – jde hlavně o mátu nebo meduňku, ale cokoli, co ti bude chutnat, bude správně. A přihoď klidně i slabé plátky samotných jablíček.
Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2
Autor článku: redakce