Jsme prostě trošku sadistky a masochistky. Ryby plovoucí v tuku nebo nedovařená mrkev se s námi táhne v našich nejšílenějších nočních můrách, a proto bychom se o svá trápení chtěly podělit i s tebou. A možná na tu tragikomedii s nostalgií zavzpomínat.
UHO – univerzální hnědá omáčka
Kuchařky ji mohly dát snad ke všemu. K jakémukoli druhu masa, k jakékoli příloze. Vysoce variabilní omáčka padesáti odstínů hnědé chutnala stejně v úterý i v dubnu. Upřímně moc nechápeme, jak se to těm ženštinám dařilo. Každopádně to bylo jedno z jídel, které jsme tajně odhlašovali u vedoucí kuchyně, abychom v následném měsíčním vyúčtování vykasírovali nějakou tu kačku zpátky.
Tlusté maso, hit všech jídelen
Maso ve školní jídelně je vždycky velký risk. Bude se dát ukrojit? A rozžvýkat? Nebo bude jako podrážka a vysušené? Vždycky jsme se měli na co těšit. Vždycky, kdy jsme si mysleli, že už nás kuchařky nemají čím překvapit, tak nás překvapily znovu.
Vepřové rizoto – šampión mezi míchanicemi
Vepřové (nebo jakékoli jiné) rizoto jsme s láskou přejmenovali na vepřové (nebo jakékoli jiné) riziko. Základem pro něj byla kopa rozvařené rýže, sterilovaná zelenina z plechovky a kousky masa nevalného vzezření a mnohdy i chuti. Jak jinak zpracovat ty nejposlednější zbytky, než je zamaskovat v něčem jiném?
bigstock-risotto-salmon-127984823.jpg
Žemlovka jobovka
Žemlovka je ve své podstatě celkem dobré jídlo – když ho udělá tvoje babička, maminka nebo ty. Nebo když ho udělá kdokoli, kdo to umí a kdo nemusí hledět na to, aby to nestálo moc, a přitom se to ještě nějak dalo naložit na talíř. Hromada rozmáchaného čehosi bývala k pozvracení už od pohledu, natož pak po ochutnání.
Dušená mrkev, kterou jsme málem zatratili
Ruku na srdce – jak dlouho po tom, co ses přestala stravovat ve školní jídelně (menzu nepočítáme, tak nejspíš chodíš nebo jsi chodila dobrovolně), sis troufla dát si dušenou mrkev? My jsme se v redakci shodly, že nám to pár let trvalo. Teď na ni nedáme dopustit. Na rozdíl od té školní ji totiž každý dokáže podusit pořádně a zároveň z ní nevytvořit nepovedenou modelínu. Co kuchařkám dokážeme aspoň trošku odpustit, je chuť. Jim totiž nemůže jen tak ujet ruka s chilli nebo kari.
bigstock-steamed-grated-carrots-with-po-280088908.jpg
Šišky s mákem plovoucí v másle
Nehledě na výživové hodnoty tohoto skvostu bychom rády podotkly, že tohle byl fakt humus. Nejen pro ty, kteří neholdovali máku, ale i pro ty, kterým se dělalo špatně z toho, v čem šišky plavaly. Div že nám to kuchařky nedávaly do hlubokých talířů, abychom to cestou ke stolu nevybryndali jak nudlovou polévku.
Salát z červené řepy
Na kostičky nakrájená řepa téměř bez chuti a bez zápachu. Na tu si určitě pamatuješ taky. Až s odstupem času možná zjistíš, že červená řepa je super a dá se z ní vykouzlit spousta dobrot. Jen je třeba vědět, jak na to.
Mléčná polévka
Polévky nám taky dávaly zabrat. Buď v nich plavala mastná oka, nebo byly naprosto bez chuti a plavalo v nich cosi neidentifikovatelného. Ze všeho nejhorší byla kalná bílá polévka. Podivně nasládlá. Chuťově odporná. Od té jsme utíkali, co nám nohy stačily.
- autorský článek -