Zabrouzdaly jsme v maminkovských diskuzích a fórech na internetu a našly 10 opravdu hrůzostrašných jídel, které české maminky servírují „manžům“ a „mimískům“. Tak si nech „čvachtat“, jde totiž o pravé a nefalšované „óbr mňamky“.
Hrůza č. 1: Salát „Pošuk“
Podle autorky receptu, která musela být sama tak trochu „pošuk“, stačí vyložit mísu salátem, který pro efekt a potěchu oka zasypeme na kostky nakrájenou zeleninou. Na horu zeleniny plácnem tuňáka, krevety a kukuřici. Hrůzu zalijeme majonézou zředěnou vodou z kukuřice a za stálého míchání vylijeme do záchodu.
Hrůza č. 2: Fakt hustá hmota ze starého chleba
Tak tohle je opravdu „óbr mňamka“. Jak píše sama autorka blafu: „Chleba, který již není čerstvý a nechcete ho vyhodit“, stačí rozdrobit na atomy, zalít je mlékem a do vzniklé husté (slovo husté je v originálním receptu záměrně zvýrazněno caps lockem) hmoty přidáme prolisovaný česnek, vejce, cibulku a oregano. Poté onu hmotu osmažíme na pánvi. Jak sama autorka zmiňuje, „…uhňácaná kaše vypadá opravdu hnusně,“ a my nemůžeme jinak než jí dát za pravdu.
Hrůza č. 3: Smažený sýr bez smažení, který nikdy nevyteče
No vážně, přesně takhle se jmenuje originální recept na „smažák“ připravovaný v hrnečku a troubě. Dle výsledné fotografie to každopádně vypadá, že sýr si cestu ven z hrnečku přece jen našel. A pokud ho autorka nezblajzla jako malinu, pak jí pochoduje po troubě dodnes.
Hrůza č. 4: Drožďová polévka s kapáním pro děti
Proč nám tahle fotografie evokuje staré dobré vzpomínky na obědy ve školce a školní jídelnu na prvním stupni základní školy? Pokud je tohle „mňamka pro mimíska“, pak věříme, že druhou stranou vyjde ve velmi podobné, ne-li stejné konzistenci.
Hrůza č. 5: Cibule v trojobalu
Smažák se už pomalu ale jistě stěhuje z jídelních lístků restaurací do věčných lovišť, což samozřejmě nebrání českým maminám v tom, nahradit ho jinou domácí alternativou. Když zkrátka nemáte po ruce sýr, osmažte si cibuli! Stačí ji rozkrojit na několik větších koleček, obalit v trojobalu a „mňamka“ pro „manžu“, kterému po všech těch předešlých experimentech vyoperovali kromě žlučníku i žaludek a tlusté střevo, je na světě.
Hrůza č. 6: Vepřové maso zapékané se sýrem – ve šťávě z masoxu
Sýrem je podle originálního receptu autorky „300 gramů cihly“. Tou zasypeme vepřovou krkovici s cibulí a vše zalijeme „šťávou“ ze dvou kostek masoxu a jednoho litru vody. Tady snad má smysl pouze konstatovat, že tenhle vepř umřel zcela zbytečně.
Hrůza č. 7: Těstoviny Carbonara
Slanina, parmazán nebo snad žloutky, které před koncem vaření pomalu vmícháš do typického italského pokrmu? Chyba lávky! Maminky mají vlastní alternativy. Abys tuhle mňamku připravila, stačí posbírat, co dům dal. Třeba mouku, pórek, eidam a samozřejmě vegetu. Bez té by to v českých domácnostech prostě nešlo.
Hrůza č. 8: Rizotové kuličky
Rizoto je v českých domácnostech tak trochu „mainstream“. Proč tedy manžovi nezpříjemnit rekonvalescenci po poslední operaci inovativními rizotovými kuličkami? Stačí na cibuli zpěnit houby, mleté maso a rozvařenou rýži. Vše necháme mimískovi uplácat v malé roztomilé kuličky, které následně obalujeme (jak jinak než) v trojobalu.
Hrůza č. 9: Pizza z rohlíků
Italové si rvou vlasy z hlavy, když vidí, jak jsme zprznili jejich posvátný pokrm. Maminky, manžové a mimísci si ale čvachtají a mnou ruce nad tím, jak zase perfektně ušetřili nějakou tu kačku. Podle autorky následujícího receptu pro přípravu vskutku netradiční pizzy stačí 3-4 dva dny staré rohlíky, tuk a „zbytky, co doma najdete“. Na přepisování postupu výroby bohužel nemáme žaludek.
Hrůza č. 10: Chleba s paštikou v trojobalu
Manža pořád dýchá? Je potřeba ho dorazit! Třeba tímhle receptem: „Namažu chléb sýrem, pro manžela paštikou nebo i obojím. A namazanou stranu namočím do vejce a strouhanky. Vše osmažím nebo dám péct. Dobrá rychlá večeře za pár kaček“. Tak to každopádně aneb jak se rychle a levně zbavit nepohodlného manžela, který se nehodlá od rána do večera futrovat podobnými blafy.
Narazila jsi na internetu na podobné gastronomické skvosty? Poděl se o ně s námi v diskuzi pod článkem!