Kdy a jak dochází ke svalové horečce? Rozlouskni to s námi

Bigstockphoto
|
30. 04. 2023
|
Svalová horečka a její příznaky děsí nejednoho sportovce, ale třeba i svátečního turistu, který se vydá na výlet jednou za půl roku a pak z toho měsíc „stůně“. Jak se tahle nepříjemnost projevuje a je možné jí zabránit? Čti a dozvíš se.

Nevítaná návštěva přijde pokaždé, když vědomě nebo nevědomě přeceníme svoje fyzické síly nebo se pustíme do pohybu, na který tělo není zvyklé. Dřív se obecně mělo za to, že svalová horečka vzniká nahromaděním kyseliny mléčné ve svalech, dnes už ale víme, že je to jen jeden z důvodů. Dalším je poranění drobných svalových vláken, které se zatím nestihly zregenerovat.

Bolest po sportu je sice poměrně normální, neměla by tě ale omezovat v běžném fungování. Rozhodně se nedoporučuje hned se snažit „to rozhýbat“. Nejdřív si pár dní odpočiň nebo si vyjdi na lehkou procházku, potom teprve začni s intenzivnějším pohybem. Když to tak neuděláš, můžeš se poranit. Bolest je zkrátka varování těla, že se máš zklidnit.

Příznaky svalové horečky, které tě neminou

Pokud tě opravdu potkala svalová horečka, pravděpodobně se teď potýkáš s následujícími potížemi:

  • celková únava
  • bolest svalů
  • otoky nebo ztuhlost

bigstock-sick-woman-in-bed-calling-in-s-118156796.jpg

Nesnaž se svalovou horečku hned přemoct intenzivním pohybem
Bigstockphoto
Odborníci radí nebýt při svalové horečce úplně pasivní. Vydej se třeba na lehkou procházku.

A jak se „svalovice“ zbavit?

Hojení, které vyžaduje čas, moc uspíšit nejde. Dej si záležet na dostatku bílkovin a sacharidů v jídelníčku a vyhni se intenzivní fyzické aktivitě. Běž se projít a pak odpočívej. Protahuj se a udělej si bylinkový obklad – skvělá je na to máta, kostival nebo kaštan). Pomáhá taky stahování bolestivých partií a jejich chlazení, případně masáž. Pomoct může i mix aminokyselin, které se prodávají pod označením BCAA. Příště si je vezmi i před cvičením i po něm a bude to lepší.

Příště se tomu pokus předejít

Abys neměla svalovou horečku pokaždé, když se někam vydáš za sportem, na který nejsi zvyklá nebo se kterým to jde snadno přehnat, nezapomeň se protáhnout a rozehřát se – nepouštěj se do toho hned naplno.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články