Babské rady na suchý dráždivý kašel: Co opravdu funguje?

fizkes / stock.adobe.com
Komerční článek
|
09. 12. 2023
|
Trápí vás suchý a dráždivý kašel, ale nevíte, co jej způsobuje ani jak se ho zbavit? Protože kašel je velice nepříjemný, každý touží po jeho brzkém odeznění. Pojďme se proto společně podívat co na suchý dráždivý kašel zaručeně zabírá a jaké babské rady byste měli využít k jeho léčbě.

Ověřené babské rady, které vám uleví od nepříjemného kašle

Babské rady na kašel zaručují, že se ho zbavíte rychle a bez nutnosti navštívit ordinaci lékaře. Zatímco některé tipy na léčbu suchého kašle skutečně fungují, jiné jsou účinnější v kombinaci s ostatními léky. Trápí-li vás suchý kašel, který vás nenechá v noci v klidu vyspat, vyzkoušejte některá z následujících doporučení, která jsou ověřena praxí a zajistí vám klidnější spánek.

Zvyšte příjem tekutin a uvařte si čaj, polévku a jezte čerstvé ovoce a zeleninu

Mezi babské rady, které pomáhají na suchý dráždivý kašel, patří zvýšení příjmu tekutin. Ideálně si dopřávejte bylinkové čaje, polévky, vodu a také ovoce a zeleninu. Tak do sebe dostanete totiž nejenom více tekutin, ale také vitamíny. Do čajů si přidávejte med a nebojte se uvařit si ani silný čaj z čerstvého zázvoru a přidejte si do něj i lístky čerstvé máty. Pokud se pustíte do vaření polévky, připravte si silný masový vývar nebo česnečku.

Dopřejte si horkou sprchu a inhalujte

Pamatujete si ještě na doby, kdy jste byli dětmi a babičky či maminka vás posílaly do horké sprchy či vany a z ní následně rovnou do postele? Díky vodním parám, které se při horké koupeli i sprše vytvoří, dojde k uvolnění dýchacích cest. Nemáte-li náladu na horkou lázeň, dopřejte si inhalaci vodních par. Než se do inhalování pustíte, přidejte si do nádoby s vodou několik kapek eukalyptového esenciálního oleje.

Odpočívejte a vykašlete se na stres

Máte práce nad hlavu a pomalu ani nevíte, kde vám hlava stojí? Dokud nezpomalíte a nezklidníte se, pravděpodobně se nezbavíte ani suchého dráždivého kašle. Proto si naordinujte pořádný odpočinek a dopřávejte si dostatek spánku. Než se ovšem uložíte k spánku, nezapomeňte si ložnici řádně vyvětrat, nejlépe na teplotu okolo 18 °C, a také si pořádně podložte hlavu polštářem, aby se vám během spánku lépe dýchalo.

Kontrolujte teplotu a kvalitu ovzduší v místnosti

Přetopené místnosti, ve kterých je navíc suchý vzduch, rozhodně nejsou něčím, co by vám pomáhalo s úlevou od suchého kašle. Ani v chladných měsících proto nezapomínejte na pravidelné větrání a ideální vzdušnou vlhkost v místnosti udržujte například s pomocí difuzéru. S udržením vhodné vzdušné vlhkosti vám pomohou také některé druhy pokojových rostlin.

Připravte si léčivý zábal

Protože babičky vědí, co je dobré a skutečně funkční, spoléhají se na Priessnitzův zábal. Ten si připravíte jednoduše s pomocí věcí, které máte doma, a to tak, že si na krk či hrudník přiložíte látku namočenou ve studené vodě, utáhnete, přikryjete igelitem a na závěr zakryjete suchou látkou. Díky zábalu se vám rozšíří cévy a dojde k lepšímu prokrvení oblasti. Přestože v počátku vás může zábal chladit, již po pár minutách ucítíte úlevu a teplo. Priessnitzův zábal nikdy nenechávejte působit po celou noc, ale pouze hodinku až dvě.

Nyní již víte, co na suchý dráždivý kašel zabírá a můžete se vrhnout do testování jednotlivých metod. Uvařte si bylinkový čaj a přidejte si do něj pořádnou lžíci medu, zásobte se čerstvým ovocem i zeleninou, pořádně si vyvětrejte byt, pusťte difuzér, dopřejte si horkou lázeň a třeba i Priessnitzův zábal. Vyzkoušejte zkrátka babské rady na kašel, které vám uleví od bolesti i samotného kašle. Naše babičky totiž dobře vědí, co na dráždivý kašel skutečně funguje a jak podpořit imunitu.

Související články