Už jsi ochutnala za'atar? Voňavý pozdrav z blízkovýchodní kuchyně dobývá svět

Shutterstock
|
11. 08. 2023
|
Kořenicí směs známou jako za'atar můžeš ochutnat na dovolené v Egyptě, Turecku, ale i v Severní Africe nebo Přední Asii.

Existuje v mnoha variantách, které se liší složením, ale i poměrem jednotlivých surovin. Jedno je ale přece jen spojuje. Takhle kořenicí směs dodá připravovanému pokrmu jedinečnou chuť, kterou si zkrátka zamiluješ.

Odkud se vlastně za'atar vzal?

Aromatická kořenicí směs má svůj domov v kuchyních kolem Středozemního moře a na Blízkém Východě. V původní receptuře najdeš i stejnojmennou bylinku, které se přezdívá blízkovýchodní oregano nebo divoký tymián. Lehce nakyslou chuť dodá směsi sytě červené koření sumac, což jsou vlastně jenom usušené a rozemleté plodové palice škumpy koželužské.  

V tradičním receptu by se pak už kromě sezamových semínek neměly nacházet žádné další bylinky, přesto u nás můžeš pořídit za'atar se saturejkou, solí i yzopem.

V kvalitní směsi by se neměla objevovat kyselina citrónová a soli by tady mělo být ideálně co nejmíň. Zkus se proto po za'ataru podívat v arabských obchodech s potravinami. Tady máš největší šanci, že objevíš směs, která si v ničem nezadá s původním originálem.

Kde najde za'atar uplatnění?

Jednoduchý a velmi oblíbený způsob, jak použít za'atar, je smíchat koření s olivovým olejem a touhle směsí potřít chléb nebo chlebové placky, případně do ochuceného oleje namáčet kousky rozpečeného pečiva. Koření ale můžeš používat i takovým způsobem jako pepř nebo sůl.

Skvělé je třeba v míchaných vajíčkách, hummusu, na grilované zelenině nebo kuřeti, případně v nejrůznějších teplých i studených salátech. Zkusit s ním můžeš klidně dochutit i slaný popcorn nebo pečené hranolky.

Bezva je i ke kuskusu, do karbanátků a těstovin nebo zapečených brambor. Fantazii se při použití za'ataru zkrátka meze nekladou. Dochutit s ním můžeš i tvaroh, pomazánky nebo polévky.

shutterstock_1531575365.jpg

Zaatar je zvláštně výrazný a jedinečný.
Shutterstock
Zaatar chutná nejen v kombinaci s oliváčem, ale i zapečených bramborách nebo omáčkách.

Proč si dopřávat za'atar pravidelně?

Za'ataru je připisována řada pozitivních účinků na lidské tělo. Tymián obsažený v základní směsi působí příznivě na trávicí soustavu a při onemocnění horních cest dýchacích. Navíc má i vynikající účinky při zevním použití. Skvělý je třeba jako kloktadlo, a dokonce zklidňuje podrážděnou nebo popálenou pokožku.

Jak si připravit domácí za'atar?

Pokud kvalitní za'atar neseženeš, můžeš si ho připravit sama doma. Potřebovat budeš 4 lžíce sušeného tymiánu, lžíci sušeného oregana, 2 lžíce sumacu (seženeš ho na internetu nebo v arabských prodejnách potravin), lžičku soli a ¼ šálku nasucho opražených sezamových semínek.

Tymián a oregano nadrť v hmoždíři. Směs smíchej se sumacem, solí a opraženým sezamem. Hotový za'atar přesuň do čisté a suché uzavíratelné sklenice, kterou budeš skladovat na temném a chladném místě. Tady ti klidně vydrží i několik dlouhých měsíců.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Související články