Po churros se jen zapráší. Máme recept na domácí nebe v puse

Shutterstock
|
09. 01. 2024
|
Jejich chuť už určitě znáš, jen to ještě nevíš. Tenhle závan Španělska a Portugalska u sebe doma zaručeně uvítáš a recept nedáš z ruky.

Churros už jsi možná viděla na nějakém tom vánočním trhu. V Polsku a Německu rozhodně k vidění byly, a tak je na čase si na ně posvítit a předat ti recept, aby sis tuhle baštu mohla dopřát kdykoli, kdy na ni dostaneš chuť. Zároveň budeš mít v záloze tip na netradiční pohoštění pro návštěvy.

Milovaný pastevci, poslaný z Číny

Tenhle pokrm přišel do Španělska, kde ho dodneška milují, pravděpodobně z Číny. O jeho původu se toho zrovna dvakrát moc neví, nicméně na Pyrenejském ostrově se setkal s oblibou, protože byl jednoduchý na přípravu i sytý, což byly ideální vlastnosti jídla pro pastevce.

Kolébkou dnešních churros je město Zamora a jeho okolí. Právě tady totiž pastevci pásli ovce plemene stejného názvu a dobrota navíc připomínaly ovčí zahnuté rohy.

O churros nezůstaly ochuzeny ani španělské a portugalské kolonie, takže si na nich pochutnávají i obyvatelé Mexika nebo Kuby. Tam za nimi ale nemusíš a na vánoční trhy by bylo taky škoda čekat.

Churros: recept krásně jednoduchý, výsledek famózní

Křupavá pochoutka se chuťově podobá tolik milovaným zdejším koblihám nebo skořicovým šnekům, přesto dokáže překvapit.

Co potřebuješ: 150 g hladké mouky, lžičku krupicového cukru, skořici, 30 g másla, kůru z poloviny pomeranče, 2 vejce, 170 ml vody, litr slunečnicového oleje a špetku soli

Jak na to?

  • Na mírném ohni smíchej v hrnci mouku, máslo, nastrouhanou pomerančovou kůru, sůl, cukr a vodu. Míchej zhruba 3 minuty, aby se máslo rozpustilo a těsto se začalo lehce odlepovat od stěn hrnce.
  • Těsto dej do mixéru, přidej vajíčka a rozmixuj. Pak hmotu zase vrať do hrnce a míchej ho 2 minuty, dokud ještě víc nezhoustne.
  • Připrav si zdobicí sáček s hvězdicovou koncovkou (nebo klasický sáček s ustřihnutým růžkem) a naplň ho těstem.
  • V hrnci rozpal olej a těsto do něj pomalu vytlačuj. Každý kousek smaž asi 3 minuty. Pozor, olej musí mít víc než 200 °C, aby churros nakonec byly fakt křupavé!
  • Pak churros vyndej a hned je obaluj v cukru smíchaným se skořicí.

Na churros si můžeš pochutnat takhle, bez dalších dodatků. Často ale uvidíš, že si ho lidi namáčejí. Nejoblíbenější je asi varianta s čokoládou (tu stačí rozehřát se šlehačkou) nebo s domácím karamelem. Namáčet si je ale můžeš prakticky do čehokoli. Horkou a křupavou lahůdku si jednoduše zamiluješ.

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • wikipedia.org/wiki/Churro
  • radynacestu.cz/magazin/churros/
  • cookingclassy.com/churros/
Související články