Naservíruj si sladký kousek Japonska! Koláčky mochi zvládneš i doma

Shutterstock
|
09. 09. 2023
|
Jsou vykutálené, žvýkavé a japonské. Tradiční sladkosti mochi otvírají nepoznané brány gastronomického paláce.

Mochi jsou malé tradiční koláčky vyrobené z lepkavé rýžové mouky mochigome. Tahle tradiční japonská pochoutka má jedinečnou konzistenci – je měkká, lepivá a žvýkavá. Právě kvůli tomu si ji buďto plně zamiluješ, nebo jí nikdy nepřijdeš na chuť.

Mochi může být podáváno v různých tvarech a chutích. Náplň většinou tvoří pasta anko z červených fazolí, která mívá různé ovocné příchutě. Oblíbené jsou ale i sezamové nebo arašídové pasty. Hotové koláčky se poprašují kukuřičným škrobem a jí se zatepla.

Tradiční výroba mochi

Výroba mochi je v Japonsku tradičně důležitou kulturní událostí, do které se zapojují členové místní komunity nebo rodiny. I když je to v současnosti méně obvyklé, tradiční výroba se stále praktikuje ve většině venkovských oblastí, v městských chrámech, svatyních a komunitních prostorách, zejména ve dnech předcházejících novému roku.

Tradiční proces výroby mochi (nazývaný mochitsuki) zahrnuje jedinou přísadu – celou rýži – a probíhá ve třech základních krocích:

  1. Leštěná lepkavá rýže se přes noc namočí a uvaří v páře.
  2. Spařená rýže se rozmačká a rozšlehá dřevěnými palicemi v tradičním hmoždíři. Práce se účastní dva lidé, jeden tluče a druhý obrací a namáčí mochi. Musí udržovat stálý rytmus, jinak by se mohli těžkými palicemi omylem zranit.
  3. Lepkavá hmota se krájí nebo tvaruje do tvarů, například koulí.

Je to fyzicky náročná práce, všechno jde ale naštěstí zjednodušit, jak se dočteš o několik odstavců níž.

Mochi v japonské kultuře

Kulturní význam mochi v Japonsku je jedinečný. Ukazuje to například legenda z 8. století, podle které bohatý muž připravil ze zbytků rýže placaté mochi a vystřelil na něj šíp. Mochi se proměnilo v bílého ptáka a uletělo, načež se mužovo rýžové pole stalo pustým a neúrodným.

Mochi je podáváno při různých tradičních a rodinných událostech. Nejznámější je právě mochitsuki, které má symbolizovat pospolitost a společné štěstí. Kromě toho je mochi nedílnou součástí svatebních obřadů, festivalu rozkvétajících sakur (hanami), dne dětí, dne děvčat (hinamatsuri) a oslav Nového roku.

shutterstock_1645913431.jpg

Koláčky mochi si vyrobíš i sama doma.
Shutterstock
Mochi můžeš ochutnat i ve formě zmrzliny!

Servírování mochi při novoročních oslavách má kořeny v období Heian (8.–12. století), kdy šlechtici na císařském dvoře věřili, že dlouhé prameny čerstvě vyrobeného mochi symbolizují dlouhý život a blahobyt, zatímco sušené mochi pomáhá posilovat zdraví zubů.

Obřadní rozměr mělo mochi například taky mezi samuraji, kteří se k němu při novoročních oslavách modlili za prosperitu svých rodin v nadcházejícím roce. Toto tzv. kagami mochi se nekrájelo nožem, ale rozbíjelo dřevěným kladívkem poté, co přirozeně uschlo a popraskalo. Na rodinné oltáře se pokládá dodnes, vždycky 28. prosince.

Jak připravit domácí mochi

Na domácí mochi potřebuješ vlastně jen rýžovou mouku. Musí jít ale o tu speciální z lepkavé rýže – mochigome, shiratamako nebo joushinko. Seženeš je v asijských koloniálech.

Co potřebuješ: šálek rýžové mouky, šálek vody a kukuřičný škrob (na posypání)

Jak na to?

  • Smíchej mochigome a vodu v nádobě, kterou můžeš dát do mikrovlnky.
  • Nádobu zakryj a směs ohřej v mikrovlnce na vysoký výkon po dobu 1–2 minut, nebo dokud se těsto nezačne zhušťovat.
  • Vyndej nádobu a těsto důkladně promíchej.
  • Těsto polož na povrch posypaný kukuřičným škrobem a rozkrájej na malé kousky. Ty tvaruj podle libosti. Můžeš je taky naplnit náplní podle vlastní chuti.
  • Hotové mochi posypej dalším kukuřičným škrobem, aby se nelepilo.

Mochi můžeš podávat okamžitě, nebo si ho uložit na později. Měj ale na paměti, že v ledničce vydrží jen krátce, protože po pár dnech ztvrdne a stane se nepoužitelným.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články