Kousek Mexika u tebe doma: připrav si burrito, jak se sluší a patří!

Shutterstock
|
22. 02. 2024
|
Miluješ mexickou kuchyni, nebo jen hledáš něco, čím bys oživila svůj jídelníček? Ať je to jakkoli, zkus si doma připravit burrito!

Burrito je luxusní gastrozáležitostí Mexika, především jeho severní části, ale zdomácnělo i ve Spojených státech, kde se s ním setkáš pod názvem Tex-Mex.

Jde o naprosto famózní záležitost, kterou si můžeš připravit na celou řadu způsobů a vždycky si pochutnáš. Když na to přijde, můžeš podávat i vegetariánskou verzi. Uvidíš, že nadšený bude nejen partner, ale i případná návštěva, kterou tímhle pokrmem rozhodně překvapíš!

Burrito je vlastně tortilla, která se po naplnění zaroluje do válce, z něhož neuniká teplo. Pak se ještě smaží nebo zapéká a je součástí rychlého občerstvení. Výjimkou je tzv. wet burrito, které se podává s pálivou omáčkou pěkně na talíři a jí se příborem.

Kromě tortilly je tu ale samozřejmě náplň, ta je hlavní. Tuhle náplň obvykle tvoří grilované nebo restované maso (kuřecí, hovězí nebo vepřové) a rozmačkané fazole. K nim se pak přidává strouhaný sýr a zelenina – hlavně kukuřice, rajčata a salát. Setkat se můžeš i s rýží. Celá dobrota se ještě dochutí pomocí chilli, guacamole, salsy, kysané smetany nebo koriandru.

A kde se burrito vzalo? Inu, říká se, že ho v roce 1910 v mexickém městě Ciudad Juaréz poprvé připravil pouliční stánkař Juan Mendez. Název pokrmu pak v překladu ze španělštiny zní „oslík“ – svým tvarem totiž připomíná balíky, které na hřbetě tahala právě tahle zvířata. Třeba i osel, kterého k přepravě věcí využíval sám Mendez. Teorií o vzniku dobroty je ale víc…

shutterstock_1764153164.jpg

Burrito se připravuje snadno. Nejsložitější je zamotat tortillu.
Shutterstock
Burrito je ten typ pokrmu, který snadno přizpůsobíš svým aktuálním chutím.

Burrito: recept pro každou příležitost

Ať už si chceš ozvláštnit den, nebo překvapit návštěvu, burrito přijde vhod. Příprava není nijak složitá, jen to chce pečlivost a nešetřit na surovinách.

Co potřebuješ: 500 g mletého masa, cibuli, 3 rajčata, zelenou a žlutou papriku, 8 žampiónů, plechovku ostrých fazolí, plechovku kukuřice, oblíbené koření (nebo speciální na burrito), 2 kelímky kysané smetany, sýr, 7 tortill, salsu a pepř

Jak na to?

  • Na pánvičce si rozpal olej a na něm pak lehce osmahni mleté maso. Přidej k němu i cibuli, pepř, papriky, žampióny a polovinu rajčat (všechno si předem nakrájej na kousky).
  • Směs nech krátce povařit a pak přidej i fazole a kukuřici. Nech vyvařit tekutinu.
  • Nahřej si tortilly (v mikrovlnce).
  • Vymaž pekáček olejem a nahřáté tortilly si připrav na talíř.
  • Na každou tortillu dej 3 lžičky masové směsi, kysanou smetanu a nastrouhaný sýr.
  • Rozehřej si troubu na 180 °C.
  • Tortilly poctivě zabal, aby z nich směs nepadala, a polož je do pekáčku.
  • Ještě je lehce pokapej kysanou smetanou a salsou a posyp sýrem.
  • Peč je 15–20 minut na 180 °C.

Burrito servíruj se zbytkem rajčat a ledovým salátem, připravit si můžeš i guacamole (stačí smíchat avokádo, 2 rajčata, trošku kysané smetany, sůl a pepř).

A co takhle snídaňové burrito?

Burrito má jednu delikatesní obměnu. Tu snadno spořádáš i k snídani nebo k svačině v práci. Podstatnou surovinou jsou tu vajíčka, která – jak známo – skvěle zasytí.

Co potřebuješ: 3 vejce, ½ avokáda, 60 g baby špenátu, 6 cherry rajčat, 5 g másla, 2 lžíce fazolí, 2 tortilly, sůl a pepř

Jak na to?

  • Na másle si připrav míchaná vajíčka.
  • Nakrájej si zeleninu, rozpul si avokádo, připrav si fazole.
  • Na tortilly pak všechno pěkně nasázej, směs můžeš dochutit solí a pepřem.
  • Tortilly pořádně zabal, opeč je na sucho na pánvičce nebo je dej do kontaktního grilu. A je hotovo!

Zkusíš burrito? A uděláš ho pěkně ostré, nebo máš radši jemnější variace jídel?

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • en.wikipedia.org/wiki/Burrito
  • britannica.com/topic/burrito
  • recepty.cz/recept/mexicke-plnene-placky-burrito-s-10496
  • aktin.cz/super-rychle-snidanove-burrito
Související články