Jarní detox: Pročistěte domácnost od zbytečností

Pexels
Komerční článek
|
07. 05. 2024
|
S jarem je tradičně spojena jarní očista, kdy se snažíme z našeho těla odstranit nánosy škodlivých látek, které si neseme ze zimních měsíců. Stále častěji se však mnozí přiklání k tomu, že uklidit je třeba nejen v sobě, ale i kolem nás – však sami jistě uznáte, že v uklizené a uspořádané domácnosti se vám takzvaně lépe dýchá. Využijte proto jaro k tomu, že provedete jarní detox i ve svém domově a zbavíte se všeho nepotřebného.

Hromadit věci, které už dávno dosloužily, nebo které už nepoužíváte, rozhodně nemá smysl. Proto se pusťte do generálního úklidu nejen na viditelných místech, ale i ve skříních, ve spíži, ve sklepě i na půdě. Uvidíte, že s jarní očistou domácnosti vlijete novou energii do žil i sami sobě.

Obdarujte blízké, nebo potřebné

Pokud jste zahlceni věcmi, které vy sice neužijete, ale ostatním by se mohly hodit, darujte je, nebo je prodejte za nějakou přijatelnou částku na různých bazarech. Velmi vděční za funkční věci rozhodně budou například i v nejbližší charitě, nebo třeba v útulku pro psy, pokud máte stará povlečení, deky atd. Nepoužívané oblečení pak můžete také vhodit do sběrných kontejnerů určených pro sběr textilu.

Jestliže už věci neslouží a chcete je vyhodit, nezapomínejte na jejich správnou likvidaci – mnohým materiálům totiž můžete dát ještě šanci na další život, pokud je správně roztřídíte do barevných kontejnerů, nebo je odvezete do sběrného dvora.

Na obalech nejrůznějších produktů pak můžete najít také recyklační značky, které vám se správným tříděním odpadu pomohou.

Poznáte je podle trojúhelníku složeného ze tří šipek, které symbolizují cykličnost a usnadňují vám nejen třídění odpadů, ale zároveň eliminují budoucí komplikace spojené s likvidací odpadů do nesprávných sběrných kontejnerů na tříděný odpad.

Co lze vyčíst z recyklační značky?

Recyklační značka je kromě samotného trojúhelníku často doplněna ještě o textové nebo číselné označení (případně kombinaci obojího), které udává, z jakého materiálu je daný obal vyroben. Můžete tak narazit na následující označení:

  • PAP pro papír,
  • GL pro sklo,
  • ALU pro hliník,
  • C pro kombinované odpady,
  • PET pro plasty (plasty mohou mít i další označení).

Kromě samotného písmenného označení pak mohou mít různou podobu i samotné recyklační značky:

  • Trojúhelník s plnými šipkami signalizuje vhodnost obalu k recyklaci.
  • Trojúhelník s obrysovými šipkami hovoří nejen o vhodnosti obalu k recyklaci, ale také o tom, že obal, který právě držíte v ruce, je již z recyklovaného materiálu vyroben.

Až se tedy letos pustíte do generálního úklidu své domácnosti, nezapomeňte na recyklační značky a řiďte se dle nich – dáte tak vyhozeným produktům šanci na nový život. A samozřejmě recyklační značky využívejte i v běžném životě, příroda to ocení.

Související články