Čas na vřes! Podzimní bylina uklidňuje nervy a snižuje horečku

Shutterstock
|
28. 09. 2023
|
Jemná krása a zvláštní půvab. Přesně tak se dá charakterizovat vřes, který je dominantou podzimních dní. Není to ale jen tak nějaký fešák z vřesovišť, je to zároveň i léčivka, která ti pomůže s kdečím.

Vřes je keříčkovitá rostlina, kterou jen tak něco nepoloží. Je odolný i proti mrazu a často roste i tam, kde bychom ho nečekali ani náhodou. Milý vřes si tak klidně vyroste v puklině skály a tam si tahle léčivá bylina nekomplikovaně vegetuje. Pokud nemáš v úmyslu použít vřes jen jako přízdobu podzimních dekorací, ale hodláš využít i jeho léčivých vlastností, je na jeho sběr ten pravý čas.

Není vřes jako vřes

Vřes, který roste volně v přírodě, není tou samou bylinou, kterou vídáš u sousedky v truhlíku. To, co si pěstujeme na skalkách v zahradě nebo v květináčích, je vřesovec. Blízký příbuzný vřesu. Vřesovec má sice taky nějaké blahodárné účinky, ale tak léčivý jako opravdový vřes ani zdaleka není.

Na první dobrou se může zdát, že v podzimních vazbách a v různých aranžmá mu to sekne víc, než je tomu u skutečného vřesu, ale jde spíš jen o rozšířený zvyk. I pravý vřes bývá častým dekorativním prvkem.

Kdy kvete vřes

Podzimní stráně bez vřesu by byly stejně neúplné jako vepřo knedlo bez zelí. V pozdním létě a během podzimu jsou tak vřesoviště plně rozkvetlá a hrají všemožnými barvami. V souvislosti s vřesem se tak můžeme do nekonečna kochat jak bílou, tak temně fialovou, růžovou i červenou barvou.

Stálezelená mrazuvzdorná rostlina sice kvete od srpna do prosince, ale pokud máš v plánu sběr, ideálním časem je podzimní období. Jako cíl chladivé procházky si vytyč suché stráně nebo dubové lesy. Tam vřes stoprocentně najdeš.

Vřesová legenda

V dřívějších dobách se věřilo, že vřes oplývá magickou mocí mimořádné intenzity. Byl považovaný za silný kalibr, který snadno dokázal otevírat i brány do záhrobí. Naši předci se domnívali, že se pomocí vřesu mohou spojit s mrtvými dušemi a jeho prostřednictvím s nimi i dál komunikovat.

Kus téhle vřesové legendy koneckonců přetrvává dodnes, což je krásně vidět hlavně v období Dušiček. Hřbitovy se v tomhle listopadovém čase stávají jednou velkou vřesovou záplavou a je tak jasně znát, že nějakou váhu symbolům přikládáme i v moderní době. 

shutterstock_1796386909.jpg

Vřes je jedním ze symbolů podzimu.
Shutterstock
Krásná dekorace vznikne z vřesu i podobného vřesovce.

Dekorace z vřesu

Ať už jde o vřes, nebo vřesovec, jde taky zároveň o nekonečnou škálu dekorací, které je možné díky těmhle rostlinkám realizovat. Tyhle dekorace jsou obzvlášť oblíbené a podzim se ti díky nim úžasně rozsvítí. Vřesové doplňky ti po celou zimu vydrží hezké a můžeš se spolehnout, že ti z nich opravdu nic neopadá. A to chceš!

Pokud si aspoň trošku tykáš se zručností, klidně se pusť do věnců, suchých vazeb i celých podzimních aranžmá. Díky vřesu si můžeš krásně ozdobit taky svíčky, sušené dekorace, lucerny, dýně, podzimní kytice, prostírání, dekorace na stůl, parapety i venkovní dekorace na dvorku.

Zdravotní účinky vřesu

Vřes není jen ozdobou, ale může se pyšnit i ozdravnými a léčivými účinky. V lidovém léčitelství se používá už od dob dávných a bylináři na něj nedají dopustit ani dnes.  A to hlavně v souvislosti s řezavou bolestí při močení. Na tu je vřes kabrňák. Jde vůbec o jednu z mála rostlin, které při téhle extrémně nepříjemné obtíži pomáhají.

A co dalšího ti v oblasti zdraví může vřes prostřednictvím čajů a tinktur nabídnout?

  • Má silné protizánětlivé účinky.
  • Pomáhá proti nespavosti a náměsíčnosti.
  • Podporuje pocení při nachlazení.
  • Snižuje horečku.
  • Pomáhá při problémech s prostatou.
  • Je účinný při hnisavém zánětu ledvin.
  • Podporuje trávení.
  • Posiluje imunitu.
  • Rozhání špatnou náladu a podporuje nervový systém.
  • Má dezinfekční účinky a napomáhá hojení ran.
  • Pomáhá při revmatismu a ledvinových kamenech.
  • Zmírňuje otoky.
  • Pomáhá při problémech s bakteriemi.
  • Pomáhá při metabolických poruchách.
  • Zklidňuje pokožku a může pomoct s akné.

Vřes je prostě fajn vyzkoušet, ať už jako ozdobu, tak jako léčivku. Tak do toho, je nejvyšší čas!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Autor článku: redakce

Související články